Прокуратурата иска 5 години затвор за частния съдебен изпълнител, присвоил 243 073 лв. и укрил данъци

Прокуратурата иска 5 години затвор за частния съдебен изпълнител, присвоил 243 073 лв. и укрил данъци
Асен Тонев, снимка:Фейсбук

Окръжната прокуратура в Шумен поиска 5 години затвор, вместо 2 години условно, за частния съдебен изпълнител Асен Тонев. Държавното обвинение протестира постановена от Шуменския окръжен съд условна присъда пред Апелативният съд във Варна, съобщиха от държавното обвинение.

След като си призна вината за това, че е присвоил 243 073 лв. и укрил данъци, първата инстанция му наложи наказание 2 години и 10 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, към което бе приспаднато и лишаването от право Асен Тонев да упражнява професията си за срок от 3 години, считано от 28 март 2017 г. Съдът призна за виновен Асен Тонев, но само за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери.

Държавното обвинение настоява той да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение по член 203, ал. 1 и 2 от НК – за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и до пълния размер на присвояването и всички случаи, посочени в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен. Държавното обвинение настоява още Тонев да бъде лишен от право да упражнява професията си не за 3 години, а 5 години.

В обвинителния акт се сочи, че за времето от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице Асен Тонев е присвоил чужди средства, като ги е похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски, в размер на 321 109 лева. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител, като парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативният съд във Варна.

Още по темата

Да, грантово зависими сме, полезно е за доверието в съдебната система

Предишна новина

ВСС се изплаши от подписка, призоваваща за по-голяма публичност на съдебните решения

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.