Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради извършване на противоконституционна дейност

Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради извършване на противоконституционна дейност

Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение от Благоевград заради извършване на противоконституционна дейност, съобщиха от държавното обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил сезиран от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" със седалище в Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност.

Главният прокурор е изпратил справката от ДАНС на компетентната прокуратура - Окръжна прокуратура-Благоевград.

Държавното обвинение е възложило и е извършена проверка, след приключването на която, Окръжна прокуратура-Благоевград сезира Окръжния съд в града с искова молба за прекратяване на "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права". "Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България /каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г./, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията", пише в исковата молба на прокуратурата.

Без бонуси за магистрати, подали оставка при висяща дисциплинарка с предложение за уволнение

Предишна новина

Получаваме обезщетение за вреди от отменени или нищожни наредби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.