Прокуратурата иска проверка за недостиг на лекарства в болниците и аптеките

Прокуратурата иска проверка за недостиг на лекарства в болниците и аптеките
Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) и директора на Националната агенция по приходите (НАП) да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната, съобщиха от държавното обвинение.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства.

Възложените проверки следва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки. Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната.

От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.

Още по темата

НС прие промени в Закона за личната помощ

Предишна новина

Съдилищата в района на Окръжен съд-Ловеч продължават нормална работа, въпреки COVID-19

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Пък аз си мислех, че прокуратурата не сезира, а проверява | нерегистриран
    1
    0

    Какъв орган е пркуратурата? Наблюдава законността, като сезира едни, че не спазват закона, а обвинява други за същото?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.