Прокуратурата изненадващо излезе с предложение за главен съдебен инспектор

Прокуратурата изненадващо излезе с предложение за главен съдебен инспектор

Ръководителят на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Атанас Гебрев е предложението на държавното обвинение за главен съдебен инспектор. Това се казва в съобщение на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), от което изненадващо става ясно, че и прокуратурата се включва в процеса за избор на шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Новината за предложението за номинация на прокурор Гебрев дойде, докато в Съдебната палата тече публичното изслушване на двете кандидатки за главен съдебен инспектор, излъчени пък в процедурата на Съюза на съдиите в България (ССБ) – съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова.

От съобщението на Асоциацията на прокурорите става ясно още, че тяхната номинация, макар да става известна едва днес, вече е дори крачка пред двете кандидатки на ССБ. Това е така, защото съдиите организираха днешното публично изслушване, за да могат да се задават въпроси на кандидатите и след това да се преценява дали и двете кандидатури да бъдат представени на вниманието на депутатите. Преди това ССБ проведе трудна процедура по събиране на номинации за кандидати, а след това и публично задаване на въпроси към тях.

Прокуратурата пък вече е минала през целия този процес, който обаче е бил изцяло вътрешен и останал неизвестен далеч от общественото внимание. Критериите, по които са правени номинациите, не са ясни, те не бяха разгласени. Не е ясно и как Асоциацията на прокурорите се е спряла точно на името на Атанас Гебрев, защото едва ли всичките членове на организацията са издигнали само неговата кандидатура. Прави впечатление, че цялата процедура по номинирането и обсъждането на кандидатите е протекла "на тъмно", само за вътрешна консумация, в разрез с принципите за публичност и прозрачност, за която от край време апелира гражданският сектор. Всъщност именно тези въпроси бяха поставени от юристи и НПО при излъчването на кандидатурата на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. Никой така и не разбра на какъв принцип и как Мая Манолова (БСП, зам.-шеф на НС) и Четин Казак (ДПС, председател на правната комисия в НС) са се спрели именно на нейната кандидатура. 
Същевременно Асоциацията на прокурорите изключително експедитивно е изготвила вече дори изпратила писмо с предложението за прокурор Гебрев до председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков и до Четин Казак, като от асоциацията предлагат кандидатурата да бъде внесена за обсъждане в Комисията по правни въпроси към НС.

В писмото на АПБ се посочва, че прокурор Гебрев е магистрат с 24 годишен стаж, придобит от работата в различни органи на съдебната власт – следствие, съд и прокуратура, а този му опит е гаранция за притежаваните сериозни и задълбочени познания относно спецификите на организацията на работа на всички съдебни органи. Кандидатът на прокурорите за шеф на ИВСС познава проблемите в различните органи на съдебната власт и има конкретни идеи и предложения, както за подобряване на тяхната работа, така и за издигане авторитета на съдебната власт.

"Прокурор Гебрев умее да организира работата си и да работи успешно в екипи, които в повече случаи и ръководи. Сред колегите се ползва с авторитет на юрист, с безспорни теоретически и практически умения. С готовност споделя опита и знанията си с колегите. В работата си е обективен, непредубеден и справедлив. Притежава високи морални качества и спазва правилата за етично поведение. Професионалният опит на прокурор Гебрев и неговите лични качества дават основание на Управителният съвет на Асоциация на прокурорите в България да изрази своята категорична убеденост, че номинираният от АПБ кандидат ще изпълнява достойно, безпристрастно и в интерес на всички магистрати задълженията на Главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет", се казва в писмото, подписано от председателя на Управителния съвет на АПБ Евгени Иванов.

Любопитно е, че по време на днешното изслушване на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова, един от въпросите, който беше отправен и към двете, бе как биха коментирали огромният превес на прокурорите над съдиите в настоящия състав на ИВСС и представлява ли този дисбаланс проблем за качественото му функциониране. Както е известно в момента само трима от инспекторите в ИВСС са били съдии в предишната си кариера, а останалите седем са били прокурори, което предизвика негативни оценки още при избора на членовете на инспектората. В отговорите си и двете съдийки заявиха, че това не е добра практика и не бива да се толерира. "Трябва да започне сериозен дебат за критериите за избор на членове на ИВСС", заяви съдия Чочкова.

Още по темата

Главният прокурор командирова Иван Ванчев в Пловдив

Предишна новина

Прокуратурата образува дело по сигнал на Камен Ситнилски срещу двама от ВСС

Следваща новина

Коментари

84 Коментара

 1. 86
  КОЙ | нерегистриран
  0
  0

  КОЙ си предложи главен съдебен инспектор. Затварят си кръга на овладяване на съдебната система.

 2. 85
  | нерегистриран
  5
  0

  Не мога да разбера какво се карате тука съдии и прокурори, като е повече от ясно, че на тия в парламента изобщо не им пука за трите кандидатури и ще си предложат и изберат съвсем различен и удобен за тях човек.За тримцата остават ролите на масовката и придаване на някакъв вид измислена прозрачност и състезателност в процедура , която е предварително предрешена със задкулисни договорки за поредния послушник и изпълнител на чужда воля за този важен не за системата , а за политическите поръчители пост.Просто чрез него могат да цакат , който си искат съдия или прокурор по всяко време и за каквото и да е , ако някой от магистратите реши да си свърши работата и да натика някой от политическата върхушка в панделата където им е мястото на мнозина от тях.

 3. 84
  Действащ съдия | нерегистриран
  7
  -1

  Някой съмнява ли се, че Гебрев ще бъде новият главен съдебен инспектор? Сектата "ССБ" май отдавна не играе и никой не обръща внимание на неконструктивните й писъци.

 4. 83
  | нерегистриран
  5
  -5

  Кога най-накрая прокуратурата ще бъде извадена от съдебната власт, ще стане прозрачна да се знае какво прави, какви пари харчи и какъв е резултата от изхарчените народни пари? Кога най-накрая прокуратурата и лично прокурорите ще носят поне гражданска отговорност да си плащат за продажността, мърлящините, злонамереността и превратното упражняване на власт? Кога прокурорите ще застанат очи в очи със своите жертви: пострадалите от потулените престъпления, или наследниците на убитите; невинно обвинявани, осъждани. Кога ще си плати масрафите по делата в Страсбург?

 5. 82
  | нерегистриран
  3
  -3

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1553914
  От години от страна на МП се крият данни и не се дават отговори на основни въпроси:
  -Колко дела са заведени срещу България в съда в Страсбург?
  -Колко пъти България е била осъждана, за какви нарушения и какъв е размера на присъдените обезщетения?
  -Кои длъжностни лица: полицаи, прокурори и съдии са извършили незаконните действия?
  -Колко от тях са били наказани /ако въобще има такива/, какви са наказанията и колко от тях са реализирани /ако въобще има такива/?
  Колко са заведените регресни искове от държавата срещу виновните длъжностни лица /ако въобще има такива/ ?
  Какви суми от регресните искове реално са събрани /ако въобще има такива/ ?

  Камен Ситнилски:
  Не ми се ще да повтаряме предишните сценарии на запознанство с главния прокурор
  21 септември 2012
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=27995
  Понеже нито предишните, нито сегашния Главен прокурор не отговориха на основни въпроси, какво ли ще отговорят на тях избраните за ВСС::
  • Колко обвинения са повдигнати по години от 2005 до 2011г.?
  • Какви са разноските за държавата по делата по които са повдигнати обвинения /заплати на дознатели, хонорари на вещи лица, служебни адвокати, разноски по задържаните под стража и др.п./ за всяка една от тези години?
  • Колко струва на данъкоплатците за 1 ден задържане на един човек в следствен арест?
  • Колко от обвиненията на прокуратурата за всяка една от тези години са били внесени в съда; по тях са образувани съдебни дела и по колко от тези дела са постановени осъдителни присъди, които са влезли в сила ?
  • Обвиненията на прокуратурата срещу колко души не са приключили с влязла в сила присъда за всяка една от тези години? Колко са напразно направените разноски? Колко дни оправданите по тези дела са били задържани принудително затворени в полицията и в следствените арести?
  • Колко от обвинените от прокуратурата, срещу които не са били постановени осъдителни присъди са предявили съдебни искове за обезщетение пред съда в РБ и пред съд в Страсбург и за какви суми? Колко от тях са били уважени и в какъв размер?
  • Колко регресни искове са били предявени от държавата /прокуратурата/ срещу преките виновници /дознатели, прокурори или съдии/ за нанесените на пострадалите вреди? Колко са били уважени и в какъв размер? Каква е разликата между сумите платени от държавата /прокуратурата/и тези събрани по регресните искове за всяка една от посочените години?

  • Счита ли за редно и справедливо отговорността при извършени престъпления по служба от страна на дознател, прокурор или съдия да се обезщетяват с изплащане на пари от бюджета на прокуратурата /част от републиканския бюджет/, т.е. всички българи да платят да безчинствата на даден дознател, прокурор или съдия?
  • Колко прокурори са били дисциплинарно наказвани за всяка една от посочените години и ако въобще са били наказани, то как?
  • Колко пари е следната заплата на прокурор в районна прокуратура и колко е фонд работна заплата /основна, премиални и добавки/ за всяка една от посочените години?
  • Защо по делата пред съда прокурорите непрекъснато се сменят и защо прокурорът, който е подписал обвинителния акт не се явява в съда за да го защитава до края на делото?
  • Счита ли, че е престъпление против държавността, деяние извършено от разследващ, прокурор или съдия, с което е помогнато на лице извършило престъпление да се укрие, да бъде освободен по давност, да получи по-лека наказание или да бъде оправдан е тежко престъпления?
  • Счита ли, че такива престъпления са с изключително висока обществена опасност и представляват предателство към държавата и народа?
  • Какво според него наказание следва да се налага на предателите на държавата и на народа?
  • Счита ли, че прокурорите следва да носят лична отговорност за действията си, в т.ч. по делата в Страсбург?

 6. 81
  | нерегистриран
  3
  -3

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=27859
  Трябва да се засили не независимостта, а отговорностите. Как е възможно прокурори да укриват преписки и да препятстват разкриването на престъпления и налагането на наказания на престъпниците? Оказа се, че това е правено масово и хиляди престъпления съзнателно не са били разкрити и хиляди престъпници са „освободени! Оказа се, че това е правено от години и от множество прокурори. Това са системно извършвани престъпления по служба от длъжностни лица – прокурори! Това са тежки престъпления против РБ, против държавността, против народа, против всеки българин! Оказа се, че за това не е осъден нито един прокурор. И при тези факти, този иска повече власт!? Всяка дребна душица и комплексарче мечтае за колкото може повече власт и колкото може повече безотговорност.! Дето вика народа ”Дай му власт и му гледай сеира”!
  А преди прокурорите да ламтят на повече власт и безотговорност да дадат отговори на следните въпроси:
  • Колко обвинения са повдигнати по години от 2005 до 2011г.?
  • Какви са разноските за държавата по делата по които са повдигнати обвинения /заплати на дознатели, хонорари на вещи лица, служебни адвокати, разноски по задържаните под стража и др.п./ за всяка една от тези години?
  • Колко струва на данъкоплатците за 1 ден задържане на един човек в следствен арест?
  • Колко от обвиненията на прокуратурата за всяка една от тези години са били внесени в съда; по тях са образувани съдебни дела и по колко от тези дела са постановени осъдителни присъди, които са влезли в сила ?
  • Обвиненията на прокуратурата срещу колко души не са приключили с влязла в сила присъда за всяка една от тези години? Колко са напразно направените разноски? Колко дни оправданите по тези дела са били задържани принудително затворени в полицията и в следствените арести?
  • Колко от обвинените от прокуратурата, срещу които не са били постановени осъдителни присъди са предявили съдебни искове за обезщетение пред съда в РБ и пред съд в Страсбург и за какви суми? Колко от тях са били уважени и в какъв размер?
  • Колко регресни искове са били предявени от държавата /прокуратурата/ срещу преките виновници /дознатели, прокурори или съдии/ за нанесените на пострадалите вреди? Колко са били уважени и в какъв размер? Каква е разликата между сумите платени от държавата /прокуратурата/и тези събрани по регресните искове за всяка една от посочените години?
  • Счита ли за редно и справедливо отговорността при извършени престъпления по служба от страна на дознател, прокурор или съдия да се обезщетяват с изплащане на пари от бюджета на прокуратурата /част от републиканския бюджет/, т.е. всички българи да платят да безчинствата на даден дознател, прокурор или съдия?
  • Колко прокурори са били дисциплинарно наказвани за всяка една от посочените години и ако въобще са били наказани, то как?
  • Колко пари е следната заплата на прокурор в районна прокуратура и колко е фонд работна заплата /основна, премиални и добавки/ за всяка една от посочените години?
  • Защо по делата пред съда прокурорите непрекъснато се сменят и защо прокурорът, който е подписал обвинителния акт не се явява в съда за да го защитава до края на делото?
  • Счита ли, че престъпление по служба извършено от дознател, прокурор или съдия, с което е помогнато на лице извършило престъпление да се укрие, да получи по-лека наказание или да бъде оправдан е тежко престъпления против държавността?
  • Счита ли, че такива престъпления са с изключително висока обществена опасност и представляват предателство към държавата и народа?
  • Какво според него наказание следва да се налага на предателите на държавата и на народа?

 7. 80
  | нерегистриран
  3
  -2

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1532747
  Кога Министъра на правосъдието, Главния прокурор и Председателя на НС ще отговорят на въпросите:
  1/ Колко пари е осъдена да плати България на пострадалите, осъдили страната ни в Европейския съд по правата на човека?
  2/ Колко наказани длъжностни лица в т.ч. магистрати има за тези осъждания?
  3/ Колко регресни иска за предявени срещу виновните длъжностни лица? И ако въобще има такива, то на каква фаза са процесите , колко души са осъдени, за какви суми и колко от тези суми реално са изплатени?
  За справка - сайта на МП:
  Решения на Европейския съд по правата на човека по български дела

 8. 79
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 78
  до 73 | нерегистриран
  5
  0

  Приятелю, много те моля, кажи ми как видя "интелект, рядко видим и отличим сред магистратите" у едно толкова страхливо момченце, което чак "щеше да си счупи зъбките от стискане", че и аз искам да видя нещо такова начело на Върховния съд? Аман от некадърници! Иначе това момченце си е баш като селски даскал - иска си от госпожи и госпожици все едно са му студентките от курса, дето му се слагат за по-лесно на изпита. Нали го бяха снимали с някаква жадна за по-висок пост магистратка?

 10. 77
  | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#74] от "неук":Терминът предварително задържане под стража означава задържане преди или по време на съдебен процес, преди не бъде признат за виновен пред закона от съда на открит съдебен процес със спазване на всички процесуални гаранции.

 11. 76
  Фьодор Достоевски | нерегистриран
  3
  0

  коментар[#74 е от топ идиот] 12. 75
  до 66 | нерегистриран
  2
  -5

  Явно си голям тъпанар щом можеш да сложиш едно балканско комунистическо първеню пред посланика на САЩ и то човек от такава величина и с такова минало като Джеймс Пардю! Само такива тъпи наглеци като теб и твоя кумир серския тарикат и нагаждач могат да правят аналогия от Пардю на пръдня. Пръднята ти е в тъмната душа и прогнилия мозък.

 13. 73
  до 70 | нерегистриран
  2
  -2

  Разбира се, че може, ако този "учител"е и професор по право и конституционен съдия на държавата с интелект, рядко видим и отличим сред магистратите!

 14. 72
  до DreadKnight | нерегистриран
  5
  -3

  71.изказвам съгласие с мнението ти . Според мен въпросът е да има професионалист ,който да не е зависим от ССБ, прокуратура - лобита на тези и онези ,че става мазало за магистратите като се използва инспектората за бухалка . За съжаление едва ли ще има такава кандидатура ....всеки тегли чергата към себе си . Въпроса е ,кой ще наделее..

 15. 71
  DreadKnight | нерегистриран
  5
  -5

  До коментар [#68] от "До 53":
  До коментар [#70] от "до 69":
  Хайде и аз да "подрънкам с доспехи" днес, че явно им липсвам на някои хора /може би поради обсесията им/. :-) Бас хващам, че не си чел нито един доклад от проверка на ИВСС, а си лаеш на аба. Ако беше се запознал поне с едно такова "четиво", щеше да забележиш, че инспекторите често си позволяват да коментират неща, които изобщо не са им от компетентността - включително по процеса и по същество, че и да дават препоръки и да искат отчет, дали са изпълнени, именно защото са събрани от кол и въже /по партийна линия и умението си да слугуват/ и хабер си нямат от правораздавателна дейност. Я сега си представи и какво ще стана, ако хората, които в момента контролират ВСС, овладеят и ИВСС, а това според мен неминуемо ще се случи... но дано все пак да не съм прав за последното.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.