Прокуратурата незаконно пази СРС-та извън сроковете


Прокуратурата противозаконно съхранява информация, придобита със специални разузнавателни средства (СРС). Това става ясно от отговори на Националното бюро за контрол на СРС, получени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

По закон данните от СРС-тата, които не се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства, трябва да се унищожат в 10-дневен срок от прекратяване на прилагането им. През 2017 г. от бюрото са констатирали два пъти, че това не се прави от Софийската градска прокуратура, Софийската районна прокуратура и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Освен това ДАТО е подавала невярна информация към бюрото за 9 души - че срещу тях не са прилагани СРС-та. Сред хората, за които от ДАТО са изпращали невярна информация, има един политик и двама магистрати.

Проблеми с унищожаването на информацията има и в специализираната прокуратура, както и в окръжните прокуратури в Благоевград, Видин, Русе и Хасково.

За тези три нарушения бюрото е сезирало главния прокурор Сотир Цацаров. Преди седмица "Сега" изпрати въпроси до прокуратурата какви действия са предприети и какъв е резултатът от тях. До редакционното приключване на броя отговори от прокуратурата не дойдоха. От държавното обвинение замълчаха и какво правят след доклада на Софийския градски съд, който констатира пропуски при разрешаването на СРС-та от съда.

От началото на годината до средата на септември бюрото е работило по 73 искания за проверка на граждани дали са били обект на неправомерно използване на СРС-та. В това число влизат шестима магистрати, един политик и двама журналисти - всички те са уведомени, че спрямо тях не са прилагани неправомерно СРС-та, пише в отговора до "Сега".

От сигналите, постъпили т.г., са проверени 45. Не е приключила работата по 28, като 21 от тях са подадени след 31 юли.

Неотдавна в телевизионно интервю председателят Бойко Рашков обяви, че има случаи на незаконно прилагане на СРС-та срещу неудобни политици, магистрати и журналисти. Според него прокуратурата и ДАНС, която оприличи на комунистическата ДС, искат да се премахне контролът върху тайните методи за следене.

СКАНДАЛ

Очаква се Рашков да поиска от парламента да провери случая с отнетия допуск до класифицирана информация на заместника му Георги Гатев. Казусът вече е във Върховния административен съд. Допускът бе отнет от ДАНС, а Държавната комисия по сигурността на информацията отхвърли жалбата му. Държавното обвинение обяви, че прегрешението за отнетия допуск е среща с обвиняем магистрат в заведение, след което магистратът подал заявление да бъде проверено дали е подслушван незаконно. Той обаче не го написал сам, а това станало на компютъра на административния секретар. По същия начин било изготвено и заявление от друг подсъдим.

Колко струва сагата с военният НДК, който стана съдебна палата

Предишна новина

Защо Калоян Топалов напусна съдебната система

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.