Прокуратурата обмисля този път да провери твърденията на Цветан Василев


Прокуратурата този път обмисля да се самосезира и да провери твърденията на собственика на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, научи Mediapool.

Все още обаче от държавното обвинение отказват да коментират официално казуса. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви в понеделник вечерта единствено, че не й е докладвано Софийската градска прокуратура (СГП) да се е заела с разкритията на Василев, направени в неделя пред телевизия BiT.

"Към този час не мога да отговоря на този въпрос... За това какви са намеренията на колегите, не е редно да излиза от моята уста", лаконична бе тя, помолена да коментира казуса по време на брифинг, свикан по повод повдигнатите обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов.

Както е известно, Василев обяви в интервю пред водещия Сашо Диков, излъчено в неделя, че "дясната ръка на Бойко Борисов" Александър Сталийски го е рекетирал и му е взел над 100 милиона лева срещу обещание за държавна закрила. Премиерът в оставка Бойко Борисов пък обяви в понеделник, че е започнал подготовка по завеждане на дела за клевета по повод интервюто на Цветан Василев.

Според последните твърдения на банкера през 2010 г. той прехвърлил без пари 50% от собствеността на "Дунарит" на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица. Срещу това банкерът получил обещание, че ще бъде закрилян от държавата. Само три години по-късно Цветан Василев откупил подарените дялове за 43 милиона лева. В предаването банкерът показа документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им. В тази сума не влизал дивидента от 6 милиона лева, който Александър Сталийски получил от дяловете в "Дунарит".

Цветан Василев казва, че по същата схема са се разиграли и дяловете в друго предприятие от военния бранш – "Авионамс". Банкерът обясни, че през 2012 година авиоремонтният завод бил принуден да купи 6 хеликоптера, които стрували 8 милиона лева за 28 милиона лева.

Христо Иванов: Действията на прокуратурата целят политическата изгода

Каквото и да направи прокуратурата по повод поредните разкрития на Цветан Василев за мафиотизираните връзки между държавната власт и едрия бизнес, действията й няма да са подчинени на интересите на закона, а ще целят политическа изгода. Това прогнозира бившият правосъден министър Христо Иванов пред Дойче веле в понеделник.

"Много ми е трудно да прогнозирам поведението на прокуратурата. За съжаление независимо от това дали отново ще преценят, че техният интерес е да не се занимават с тези поредни твърдения, или пък ще решат, че политическата конюнктура сега вече е такава, че е дошло време да се занимаят с тях – нито едно от тези две решения няма да бъде подчинено на интересите на закона. А ще бъде подчинено на политическата конюнктура и на това накъде се е обърнал вятърът. И това е фундаменталният ни проблем. Дори и прокуратурата да се заеме с тези твърдения, то ще е въпрос на политическа изгода, така че от това няма да произлезе право и няма да произлезе справедливост", коментира Иванов.

Според него България се намира в ситуация, в която "практически ние нямаме прокуратура, на която да можем да разчитаме да си свърши работата по начин, че да произведе справедливост".

Още

Цветан Василев обясни, че сега Борисов има интерес да национализира "Авионамс", защото заводът е спечелил поръчка за ремонт на хеликоптери с НАТО, от която ще се спечелят 30 милиона долара.

По думите му Сталийски е придобил и 40 млн. лева от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния й директор Николай Бареков. Според договора на Сталийски е трябвало да се плаща по 10 млн. лв. годишно за наем за студиа. Така общата сума към Сталийски, по твърденията на Василев, става 108 милиона лева.

Цветан Василев твърди още, че през юни 2014 г. е занесъл на Бойко Борисов документи, показващи колко пари е получил от него Александър Сталийски. На въпрос за каква сума става дума, той отговори: "Много".

"Можех да спра Пеевски хиляди пъти"

В интервюто Цветан Василев изрази и съжаление за ролята си, която е имал за възхода на Делян Пеевски: "Можех да спра Пеевски хиляди пъти през този период (по време на правителството на НДСВ) Направих злини, като съм му чистил всички авгиеви обори. Като се започне от ремонтите на обектите на Националната спорта база, докато майка му беше шеф на тотото, през държавния резерв. Ако го бях оставил, никой нямаше да знае за него, всичко покрих, за да няма скандали."

Кражбата на века

Според банкера сделката за "Виваком" е кражбата на века, заради която "вероятно си отиде КТБ". Василев твърди, че компанията е открадната, а платената за нея цена е над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

"Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмен и мажоритарен собственик на "Виваком") 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната", каза Василев.

Според банкера Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов.

"Как сделката мина за три дни през Комисията за защита на конкуренцията при Петко Николов. Нито една сделка не минаваше без Николов да се е обадил на Пеевски, Борисов, или на двамата", подчерта Василев.

Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро а реалната стойност на компанията е около 1.2 милиарда лева. Василев обясни още, че Пеевски е искал 10% от "Виваком", а амбиции за същия процент имал и Бойко Борисов, защото "му бил помагал в сделката".

"Ако се случи препродажба на "Виваком", съм силно заинтересуван къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметката на неговата (на Пеевски) офшорка в Люксембург", каза Василев.

Той посочи още, че досега от "Виваком" са източени 10 млн. лв. към ФК "Левски". "Истината за "Левски" е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов", каза Цветан Василев. Сега официален собственик на "Левски" е Спас Русев.

По темата АЕЦ "Белене" Василев каза, че половината от плащанията по проекта са отивали към "котараците" на Бояна, имайки предвид обкръжението на Бойко Борисов, за което говори.

"Нямам никакво съмнение, че той (Делян Добрев) е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към "Парсънс", респективно "Риск инженеринг" или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на "котараците" на Бояна", заяви той.

Банкерът обобщи, че от 2009 г. в България има мафиотски режим на управление на държавата, като се редуват клановете на Пеевски и Борисов, а в последните две години двата клана действат заедно. "За една година управление на Борисов, фирмите, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за 1.5 млрд лева", каза Василев.

В отговор на въпрос, Цветан Василев обяви, че след две години четири месеца работа по делата срещу него са на нулев етап. "Сега се работи по обвиненията за организирана престъпна група, от основни служители на банката, чакаме обвиненията", обясни той.

Досега прокуратурата неизменно отказваше да се самосезира

До този момент банкерът е дал повече от пет интервюта и след всяко едно от тях неизменния отговор на прокуратурата бе, че няма да се проверяват твърдения на обвиняеми. Най-обширното интервю досега излезе през септември в рамките на проекта КТБfiles. То предизвика значителна обществена реакция, защото Василев за първи път по-детайлно започна да разказва своята версия за политическата корупция в страната.

Прокуратурата отново обяви изрично, че няма да проверява твърдения на Цветан Василев. Тогавашните изказвания на банкера не бяха много различни от тези в сегашното интервю в "Просто Диков", но политическият контекст бе напълно различен – Бойко Борисов изглеждаше непоклатимо на власт.

През септември дори имаше призив и от президента за проверка на думите на Цветан Василев: "Прокуратурата трябва да провери дали Цветан Василев казва истината."

"Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина", каза тогава държавният глава.

Стотици в Пловдив искат най-строго наказание за пияния шофьор, убил двама души

Предишна новина

Запалиха майбаха на Банева 2 часа след като му изтече застраховката, бил запориран

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Ееееееееееееееееееее, имало прокуратура в България и тя дори правила опити да работи не за себе си а за държавата.......!!! Е, а дано, ама...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.