Прокуратурата образува дело за полетите на "Авиоотряд 28"

Прокуратурата образува дело за полетите на "Авиоотряд 28"

Прокуратурата образува дело за полетите на "Авиоотряд 28" по времето на кабинета "Борисов". Досъдебното производство е за длъжностно престъпление срещу виновни длъжностни лица от Министерския съвет, съобщиха от държавното обвинение. Делото е образувано след сигнал от премиера Пламен Орешарски.

По сигнал на министъра на отбраната Ангел Найденов пък е образувано дело за длъжностни престъпления срещу лица от Българската армия и Министерството на отбраната за използването на военни хеликоптери и самолети за цивилни нужди. Кабинетът "Борисов" често през последните години използваше и военна техника за обслужване на правителствени нужди.

Досъдебното производство за "Авиоотряд 28" е образувано в Софийската градска прокуратура на 19 юни за това, че в периода от 1 май 2009 г. до 1 май 2013 г. длъжностни лица от МС са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за държавния бюджет.

От пресслужбата на ВКП уточняват, че предмет на разследването са дали извършените полети от "Авиоотряд 28" в страната и чужбина са в съответствие с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес прокуратурата, след разрешение от Софийския градски съд, е извършила претърсвяне в административната сграда на "Авиоотряд 28".  Иззети самножество документи, които се отнасят до организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също така идокументи, видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София.Разследването се води от следователи от СГП и от служители на НАП.

Същевременно на 20 юни Софийската военноокръжна прокуратура пък е започнала разследване за длъжностни престъпления срещу лица от Българската армия и Министерството на отбраната.

Те са заподозрени, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. са превишили властта си, като 51 пъти са предоставили военни самолети и хеликоптери за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.

Военни прокурори проверяват поделенията на военновъздушните силивъв Враждебна, Крумово, Безмер, както и в Националната служба за охрана (НСО). Командването на ВВС е оказало пълно съдействие при претъсрването и изземването на множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на службата ген. Тодор Коджейков.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали – маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н., уточняват от прокуратурата.

Скандалът около полетите на "Авиоотряд 28" избухна преди повече от година, когато стана ясно, че е превозил до Черномориетолюбителския футболен отбор "Витоша – Бистрица", известен като"Бистришките тигри", чиито цветове защитаваше тогавашният премиер Бойко Борисов и който бе разпоредил полета. След избухване на скандала, Борисов се оправдаваше, че полетът бил платен от вече бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

По-късно стана ясно, че той използва и военна техника за придвижване без да има право на това. Тогавашният военен министър Аню Ангелов заяви, че полетите на министър-председателя с военна авиация са "плюс" за Министерството на отбраната – "и без това летците на транспортни самолети и вертолети трябва да летят".

Една от първите задачи на 42-то Народно събрание бе да създаде временна комисия, която да изследва полетите на кабинета "Борисов" с военната техника и с "Авиоотряд 28".

Наскоро шефът на комисията Венцислав Лаков от "Атака" съобщи, че от първоначалната проверка са излезли "много екзотични маршрути" на правителствения авиоотряд – София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и т.н.

Междувременно правителството на Пламен Орешарски извади официална справка, според която правителственият"Авиотряд 28" е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година. За последните две години, когато авиотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. При това често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета.

Министърът на отбраната Ангел Найденов пък съобщи наскоро по време на парламентарен контрол, че от 1 юли 2009 до 31 декември 2012 г. с военни самолети и вертолети са изпълнени 67 задачи за различни институции и министерства, като те са стрували на бюджета на военното ведомство 812 325 лева.

Петдесет и осем от задачите са изпълнени в страната, а 9 - в чужбина. Цели на полетите са били основно "осигуряване на въздушен транспорт на правителствени делегации". Извършвани са също полети за транспортиране на хуманитарна помощ и за превоз на освободени от плен български граждани.

Според предоставените данни става ясно, че през 2009 г. е била изпълнена една специална задача със самолет "Спартан" за нуждите на дирекция "Правителствен протокол" на Министерския съвет.

През 2010 г. са били изпълнени 6 специални задачи с вертолети "Кугър" за нуждите на същата дирекция и две специални задачи за МВнР, от които една със "Спартан" и една с Ан-30.

През 2011 г. са изпълнени 22 специални задачи за нуждите на дирекция "Правителствен протокол" на МС, от които три със самолет "Спартан" и 19 - с вертолети "Кугър"; четири специални задачи със самолети "Спартан" за МВнР, една задача със "Спартан" за МВР, две задачи с вертолети "Кугър" за Министерството на финансите и една задача със "Спартан" за Министерството на земеделието и храните.

През 2012 г. са изпълнени 25 задачи за нуждите на дирекция "Правителствен протокол" на МС, от които 24 с вертолети "Кугър" и една - със самолет "Спартан"; четири задачи за МВР - от тях три със самолет "Пилатус" и една със "Спартан".

Днес се проведе поредното заседание на временната комисия. Председателят Венцислав Лаков обяви, че не са открити документи за това кой е придружавал Бойко Борисов при полетите му с военната авиация. Добави още, че цари пълен административен хаос при осъществяването на полетите, а отговорност не се е търсела от никого. Самолетът "Спартан" буквално е бил разпран от летене, добави Лаков.
На днешното заседание са били изслушани командирът на ВВС ген.-майор Константин Попов, шефът на НСО ген. Тодор Коджейков и командирът на 16-а Транспортна авиогрупа полк. Димитър Иванов.
Те са дали информация за използването на летателните апарати на ВВС и на хеликоптерите от висши политици от предишната власт. Последните дни самолетът "Спартан" е бил използван и от президента Росен Плевнелиев за представителни нужди, но и той не е в списъка на лицата, които могат да използват тези самолети, уточни Лаков и добави, че общо за нерегламентирани полети са похарчени над 841 000 лв. за гориво, възстановени са едва 167 000 лв.
По време на изслушването станало ясно още, че нито ВВС, нито НСО имат задължението да пазят списъка на пътниците. Ген.-майор Попов признал, че е имало спешни полети, без да се посочва кой е на борда. Имало обаче и други, неспешни, но и тогава не са правени списъци с пътниците. 
Продължаваме да изясняваме кои са били лицата на борда на тези летателни средства, каза още Венцислав Лаков. Според него полетите са били извършвани незаконно. Дори да е имало заповед за полет, то тя е била нарушавана, защото нямало списък с пътниците на борда.
Установено било още, че през 2011 г. самолетът "Спартан" и хеликоптерът "Кугър" са летели при фрапиращи нарушения като са използвани за предизборни цели. Имало и полети към екзотични цели - например по дестинацията Крумово - Горна Оряховица - Паламара - Крумово, на цена над 12 000 лв., а поводът - откриване на пивоварна във Велико Търново. Друг повод е откриване на джамия и т.н.
„Полетите с въздушните таксита на практика не са допринесли за подготовката на млади авиатори, защото полетите са извършени от опитни пилоти.” Така Венцислав Лаков опроверга тезата на Борисов от преди няколко години, че тези полети давали възможност на младите пилоти да си направят летателните часове. 
 

Още по темата

12 факта срещу Илиян Тодоров за двойното убийство пред "Соло"

Предишна новина

"Рубигейт" и "Мишо Бирата" – аналогии, които се налагат

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  DreadKnight | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#8] от "лошо":
  В такава ситуация всичко е възможно... При нови избори не бих се учудил в парламента да влязат няколко малки център-дясно партии и да направят коалиция с ГЕРБ. Цвинокио ще бъде отстранен, а Буда попритиснат, подчинен и контролиран... Това ми изглежда добър резервен вариант за задкулисието. Кукловодите нямат интерес да унищожат собствения си проект ГЕРБ, а без Буда няма ГЕРБ. И не говоря изобщо за Пеевски, Василева, Бориславова, Прокопиев, Пашата, Каратиста..., чиито имена се въртят из медиите... Това е само видимата на повърхността пяна. Големите риби са в дълбоките води. И за да се стигне до тях трябват акули, а не цаци...

 2. 8
  лошо | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#7] от "DreadKnight": Донякъде съм съгласен. Но не ми се иска да вярвам, че Буда отново ще им е необходим. Това нищо не променя, ситуацията ще си остане същата.

 3. 7
  DreadKnight | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#3] от "111":
  Цацаров си плете кошничката и изпълнява каквото му наредят началниците - тези, с многото парички. А те, силно се съмнявам, че са решили да жертват Буда. Не се знае дали няма да падне правителството и пак да им е нужен.

 4. 6
  DreadKnight | нерегистриран
  2
  0

  КучИтатЪ си лаят, самолетите си летят... )))
  До коментар [#5] от "До Правен свят":
  Тези кодове далтонист няма как да ги разчете, така че това си е чиста форма на дискриминация...

 5. 5
  До Правен свят | нерегистриран
  1
  0

  МОЖЕ ЛИ ДА НАПРАВИТЕ КОДОВЕТЕ ПО–КРАТКИ, ЧЕТЛИВИ И НЕ ТОЛКОВА ИЗКЕЛИФИНЧЕНИ??? МОЛЯ!

 6. 4
  Лукчо | нерегистриран
  4
  -2

  Я колко прав бил народа, че апетита идвал с яденето. Като чета как всяка година се увеличавали полетите и се сещам за друга: на зло куче зъл прът. Бойко, ти зло куче ли си?

 7. 3
  111 | нерегистриран
  4
  -1

  До коментар [#2] от "хм": Цацата сигурно му крои шапката и на него, а повярвай ми, има за какво.

 8. 2
  хм | нерегистриран
  5
  -1

  И Боко в затвора!!!
  Но искам друго да питам. Защо вчера в НИП така пренебрегнаха Георги Колев? Нито табелка на масичката отпред му сложиха, столче за него нямаше, нито думата му дадоха, туриха го да седи сред гостите, а накрая не го поканиха на седянката при другите двама големи и той си тръгна обиден. Какво става?

 9. 1
  Сашо | нерегистриран
  4
  -2

  Бойко за затвора Каквото си дробил това кусаш.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.