Прокуратурата обвини в разпространяването на фалшиви новини и внушения издания, собственост на подсъдимия Иво Прокопиев

Прокуратурата обвини в разпространяването на фалшиви новини и внушения издания, собственост на подсъдимия Иво Прокопиев
Иво Прокопиев, подсъдимият издател на "Капитал" и "Дневник", снимка: Нова телевизия 

Прокуратурата обвини в разпространяването на фалшиви новини и внушения изданията "Дневник" и "Капитал", собственост на подсъдимия Иво Прокопиев, касаещи посещения и обучения на български прокурори в Руската федерация.
 
Между българската и руската прокуратура действа Програма за сътрудничество, която предвижда ежегодна размяна на професионални посещения. В изпълнение на тази програма, през 2015 г. 5 български прокурори са посетили Русия, през 2018 г. техният брой е 7, а през настоящата година – трима. Пълният текст на Програмата е публикуван на интернет страницата на ПРБ, като и всички други споразумения за сътрудничество с чужди прокуратури, припомнят от държавното обвинение. 
 
Сравнението по тях показва, че за периода 2013 г. – 2019 г. /първо полугодие/ общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от ЕС /79,16 %/, 59 – в САЩ и в други страни по обучителни програми, организирани от американски правоохранителни органи /16,62 %/ и 15 – в Русия /4,22 %/.
 
Не отговарят на истината твърденията на изданието "Капитал", че градският прокурор на София Емилия Русинова е била през 2018 г. на посещение в Москва. Русинова никога не е участвала в обучителната програма на българската и руската прокуратури, посочват още от обвинението.
 
Заместникът на главния прокурор Иван Гешев е бил в руската столица за периода 16 -18 май 2018 г.* Тогава, като административен ръководител на Специализираната прокуратура, той е участвал заедно с още двама свои колеги в кръгла маса на тема "Противодействие на тероризма". Според действащото у нас законодателство разследванията по линия на терористична дейност са именно от компетенцията на Специализираната прокуратурата.
 
"Внушенията в посочените медии за връзка на такива посещения с разследването на опита за убийство на Емилиян Гебрев и за "руско влияние" в тази насока са произволни и обслужват цели, които нямат общо с обективността", подчертават от обвинението. "Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал" по тези теми, както и към причините за нея (вероятно се визират повдигнатите обвинения срещу собственика им Иво Прокопиев -бел.ред.), но въпреки това счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика", завършват от държавното обвинение.
 
Освен изнесените факти, от съобщението на прокуратурата може да се стигне и до извода, че медиите на Иво Прокопиев работят в интерес на оръжейния спекулант Емилиян Гебрев, който също има повдигнати обвинения, свързани с неправомерното заграбване на производителя на военна продукция "Дунарит". 
 
*Първоначално от прокуратурата обявиха, че Гешев е бил в Москва през месец април 2018 г., но по-късно уточниха, че е допусната техническа грешка, а участието на прокурора в антитерористична конференция е било през месец май м.г.
 

Още по темата

Данаил Кирилов представил на д-р Хелмут Палдер предложенията за търсене на отговорност на Тримата големи

Предишна новина

Съдийската колегия не избра Иван Калибацев за председател на Окръжен съд-Пловдив

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Димитър общи | нерегистриран
  3
  -3

  И какво общо има българското законодателство с руското, че ще... обменяме опит. Чувал съм, че българското законодателство е част от европейското, ерго по-уместно е да имаме обща програма с някоя европейска държава, нали?

  Или пък от Русия се очаква терористична заплаха, та затова се работи с тях?

 2. 2
  | нерегистриран
  5
  -3

  Добре, и какво ако е ходила в Москва Емилия Русинова? Това престъпление ли е?Ето,сега има повод тя да съди тези вестници,и сега всички ще кажат че това си е правилно

 3. 1
  ( (((( ; | нерегистриран
  5
  -2

  Питайте прокурор Ангелов от ВОП СОФИЯ !Той самия участва в двете групи !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.