Прокуратурата опроверга поредната фалшива новина срещу Иван Гешев

Прокуратурата опроверга поредната фалшива новина срещу Иван Гешев

Държавното обвинение опроверга поредната фалшива новина срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Във връзка с публикувана в сайта "Биволъ" статия: "Записи от разпити разкриват сделки с престъпна групировка; Записи: Колаборирал ли е Иван Гешев с ОПГ по "Недосегаемите"? В съдебна зала е четено СРС, в което "Недосегаемите" се договарят да платят на прокурори 50000 евро", от Пресцентъра на прокуратурата информират:
 
На 29.04.2014г. СГП е внесла  обвинителен акт  в Специализиран наказателен съд във връзка с водено  досъдебно производство за извършени престъпления  по чл. 321 от НК.
 
На 25.07.2014г.  делото е върнато в Специализирана прокуратура, като на основание чл. 369, ал. 3 от НПК /отм./ съдът е дал едномесечен срок за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.
 
С постановление от 28.10.2014г. прокурор при Специализирана прокуратура  е разделил  досъдебното производство и е изпратил по компетентност материалите, касаещи престъпления по чл. 255 и чл. 257 от НК, на Софийска градска прокуратура за произнасяне по същество.
 
На 29.10.2014г. Специализирана прокуратура е внесла обвинителен акт в Специализиран наказателен съд спрямо 6 /шест/ лица за деяния по чл. 321 от НК в различни форми на изпълнително деяние.
 
С присъда от 22.10.2018г. на Специализиран наказателен съд подсъдимите са признати за виновни, като им е наложено наказание "лишаване от свобода", чието изпълнение е отложено по реда на чл. 66 от НК.
 
По протест на прокурор при СП и жалби на подсъдимите лица е било образувано въззивно НОХД пред Апелативен специализиран наказателен съд.
С решение присъдата е била отменена и делото е било върнато на СпНС за ново разглеждане от друг съдебен състав.
 
С определение от 01.10.2019г.  производството по НОХД е било прекратено и делото е върнато на Специализирана прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения на досъдебното производство.
 
Към настоящия момент делото се намира в АСпНС по протест на прокурор от СП срещу определението от 01.10.2019г. на СпНС.
 
В хода на проведеното съдебно следствие пред Специализиран наказателен съд при събирането и проверка на доказателствата не са били установени данни за  нарушения на магистрати  от СГП и СП  при изпълнение на служебните им задължения.
 
При изслушването на ВДС от  експлоатирани СРС, в съдебно заседание  не са установени  разговори между подсъдимите и магистрати от която и да е било прокуратура в страната. Също така в самите разговори между подсъдимите не са обсъждани магистрати и служители от съдебната система. Такива данни не са били изложени и от разпитаните пред  съдебния състав свидетели, както и в обясненията, които подсъдимите са дали по реда чл. 277, ал. 2 от НПК.
 
В тази връзка изложените факти в статия, публикувана в сайт "Биволъ" на 23.10.2019г. късно вечерта, не отговарят на истината.
 

Още по темата

Кандидатът: Време е прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление

Предишна новина

Мигрантите, обвинени в изнасилване на момиче в София, остават в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.