Прокуратурата още на 14 април каза на Рашков, че Васил Божков си купува гласове, той обаче май не е разбрал

Прокуратурата още на 14 април каза на Рашков, че Васил Божков си купува гласове, той обаче май не е разбрал
Бойко Рашков, снимка:БГНЕС

„Партиите-купувачи се ръководят от известни лица с огромни амбиции в политиката. Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на журналистическата гилдия, която да ги разпространи, ние ще го направим“. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в Пловдив, където той отиде, за да направи изявление пред медии, след като прокуратурата и „Вътрешна сигурност“ на МВР проведоха мащабна акция срещу служители на Министерството. При нея бяха задържани 7 полицаи, сред които и началникът на Трето РПУ в Пловдив, както и още няколко цивилни лица, във връзка с тежки криминални престъпления против правосъдието и длъжностни престъпления, в това число търговия с влияние, разпространение на наркотици, проституция и други.

Пред медиите Рашков обеща, че няма да изневери на себе си и след разкритията на прокуратурата и „Вътрешна сигурност“ ще има рокади и в областната дирекция на МВР в града. Каза още и, че основната задача на служебното правителство била не да уволнява без реална причина дългогодишни служители от постовете им, а провеждането на честни избори, като добави, че в министерството имало информация за купуване на гласове. След това Рашков поиска прокуратурата да обяви имената на хората и партиите, в полза на които са се извършвали изборни измами.

От думите на служебния министър в Пловдив обаче става ясно единствено, че явно той е пропуснал факта, че прокуратурата вече информира обществеността за част от „купувачите на гласове“ и още в средата на април се разбра, че сред имената бе и това на бизнесмена с 19 обвинения за тежки криминални престъпления Васил Божков.

Още на 14 април, малко след последните редовни парламентарни избори, държавното обвинение даде брифинг, на който обяви, че е разбита престъпна група за предлагане на имотни облаги във връзка с изборите. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. А именно - тази, която бе мандатоносител на Божков. Събрани бяха и доказателства за участието в групата на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат (тогава) за народен представител. Организатор и ръководител на групата е бил собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефона с лидер на политическата партия. Получените указания и информация били предавани от него на други участници.

Финансирането на схемата обаче идвало директно от лидера на партия „Българско лято“ Васил Божков, която се яви на изборите с партията мандатоносител - "Българско национално обединение". Последната предостави 100% от своите листи на хазартния бос, поради това, че собствената му формация не успя да се регистрира за изборите на 4 април.

Така, от казаното от служебния вътрешен министър Бойко Рашков в сряда в Пловдив, излиза, че той или не е разбрал за обявеното вече от прокуратурата, или се притеснява от името на „главния герой“ в историята. А може би началникът на кабинета му Елена Павлова Фичерова-Караиванова има някакви притеснения във връзка с въпросния случай, след като сама тя е била учредител на партията на Васил Божков „Българско лято“, член на Изпълнителния съвет и кандидат-депутат от нея в 23 МИР-София. Поне така излиза, след като се искат не тези, а други имена.

Още по темата

Служебният кабинет смени всички областни управители

Предишна новина

Бащата на убитите деца в Сандански упражнявал домашно насилие над майка им

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  Полина Паунова | нерегистриран
  0
  -4

  Излезе заек. Гешев е поискал, а Борисов му е дал да живее в „Бояна“ срещу скромен наем
  21.05.2021


  Когато през август миналата година главният прокурор Иван Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция „Бояна“, той каза само, че живее „в държавен имот“. Шефът на обвинението тогава лаконично коментира, че „от този храст няма да излезне заек“.

  И заек наистина не излизаше. Почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Така се стигна до ситуацията, в която всички знаеха, че главният прокурор живее в съседство на премиера и президента, но никой не говореше за това.

  След като мандатът на Борисов изтече, а в длъжност встъпи служебният министър-председател Стефан Янев, Свободна Европа изпрати отново същите въпроси до Министерския съвет. И зайци започнаха да излизат.

  Заек №1: новодомец от 29 юни 2020 г.

  Първият „заек“ е, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Това гласи официален отговор, изпратен от пресслужбата на правителството. Оттам не предоставят адреса му с мотива, че „данните за местонахождението“ на дадено физическо лице са лични данни.

  Този „държавен имот“ е рециденцията в Бояна. Това става ясно от отговор на въпроса кой е определил наема, който да плаща Гешев.

  „Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна““, пише в отговорите.

  Още миналата година два независими източника, пожелали анонимност, свидетелстваха пред Свободна Европа, че главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

  Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 година резиденция „Бояна“. Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради – Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

  Площта на къщите е различна, но всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

  Заек №2: Наемът не е пазарен

  За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева.

  Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени.

  Проверка на Свободна Европа в специализираните имотни сайтове сочи, че къщи с параметри сходни на Дом 5 в района на Бояна, се отдават за цени вариращи между 4000 и 6000 лева. Т.е. дори главният прокурор да плаща нощувки за цял един месец на държавата, то наемът му е наполовина от цените на пазара.

  Заек №3: Ремонти за 333 860 лева

  Въпреки че от Министерския съвет не предоставят точния адрес на главния прокурор, за който свидетелстват източниците на Свободна Европа, има косвени данни, които потвърждават, че Гешев живее точно в Дом 5.

  След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе в „държавна собственост“ на 29 юни миналата година, във въпросната вила са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860, 39 лева, показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

  Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на „помещения и инсталация“ в Дом 5. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

  Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

  Заек №4: Сам си го е избрал

  В историята изскача и още един заек от същия храст. И това е основанието, заради което главният прокурор се е нанесъл в правителствения комплекс.

  Миналата година шефът на обвинението каза, че това се е случило по „препоръка на всички български служби за сигурност, включително Национална служба за охрана (НСО)“.

  Оказва се обаче, че това не е така. Според отговорите, които получихме, държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

  В писмото на прокуратурата „се цитира резултат от проведено охранително обследване“ от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

  Потърсихме за коментар по всички тези въпроси говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Тя отказа да коментира, пожела приятен ден и затвори телефона.

  От момента на построяването й досега резиденция „Бояна“ традиционно подслонява президентите, премиерите и някои председатели на Народното събрание. През последните 30 години не е известно в „Бояна“ да е живял представител на съдебната власт.

  Полина Паунова, журналист от "Свободна Европа"

 2. 14
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  4
  -20
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  "Правен свят", подценявате оредяващата си аудитория.

  ПРИЯТНИТЕ ПЛЮСОВЕ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

  Не мога да се нагледам на новите министри и премиер. Приятното усещане, че не гледаш банкянски тулуп, почти го бях забравила. И се замислих колко много плюсове, и то приятни, има служебното правителство:
  – Премиерът не изглежда като ментално увреден комбайнер, провеждащ психотерапия и на когото хората не смеят да кажат нищо, за да не изпадне в амок.
  – Министрите имат видимо КИ над 100, което е много приятна промяна в сравнение с предишните няколко правителства.
  – Никой от новото правителство не ходи в дрескод като избягал от къра и на път за селската дискотека.
  – Външният министър няма басмяна рокличка!
  – Вътрешният министър не изглежда като избягал от затвора престъпник – рецидивист.
  – Министърът на културата не е подивял алкохолик.
  – Министърът на икономиката ме оставя с усещането, че е учил икономика и е компетентен по темата, което също е много приятна промяна в сравнение с предишния.
  – Видимо не се наблюдават хищни калинки по институциите.
  – Управляващите не изглеждат като изтървани от специализирано здравно заведение за душевни и ментални травми.
  – Новите управляващи говорят членоразделно, използват думи с повече от една сричка и досега не са ни нарекли тулупи и безделници.
  – На прима виста са напълно способни да си вършат работата, за която са избрани!
  Признавам, че дори само обстоятелството, че не са герберасти и дебили /то двете неща си вървят кумулативно/, ме изпълва с кротко доволство от живота……

 3. 13
  друга песен след 11.07.21. | нерегистриран
  11
  -62
  До коментар #9 от "1.1 | нерегистриран":
  Рашльо, нищо не можеш да оповестяваш по дела, без разрешението на наблюдаващия прокурор. Поне това не си ли научил като преподавател? Ама то толкова си и преподавател, де.

  Кой си ти, не можеш да стъпиш на малкия пръст на Бойко Рашков. Написал ли си нещо, работиш ли нещо реално или само правиш пропаганда в полза на отминалия режим. След 11.07.21. друга песен ще запеете.

 4. 10
  Анна Заркова | нерегистриран
  38
  -121

  Невероятно, но факт. Като се смени правителството на Борисов с правителството на Янев, шефовете на българските служби за сигурност спряха да ходят на работа – прибраха се при жените си у дома. Така те дадоха неоспоримо доказателство, че принадлежат лично на Бойко или на партията му, или Бог знае на чия друга партия, или корпорация… но тъй или инак – не принадлежат на България. Не са на държавата ни – това е ясно. Язък, че ние, българските граждани, им плащахме толкова много време от данъците си огромните харчове и заплати.

  Освен, че не са на българската държава, тия господа – началниците на ДАНС, на ДОТИ и на разузнаването – очевидно не са и на НАТО. Напуснаха си постовете като нищо, ей така – и ни лук яли, ни лук мирисали. Язък, че цялата тая мощна и уважавана организация на Северноатлантическия договор, като някоя будала ги изучи в курсове и им даде сертификати безплатно! Те не принадлежат и на Европейския съюз за сигурност, значи. Щом така зарязаха отговорните му задачи, пратиха по дяволите цялата му стратегия за глобалните заплахи, загърбиха войните, бомбите и пожарите, дето горят на хвърлей място от границите ни и си легнаха на диваните – да чакат нови избори, та да видят евентуално ще им изнася ли новата власт, или няма да им изнася.

  Малко е да се каже, че това е предателство. Това е срам – световен срам, чиято воня ще носят незаслужено и хилядите честни цивилни и офицери от службите, които са се клели да служат на родината. Знаехме си от години, че в българската политика нищо не е толкова невероятно подло, че да не може да се случи, и да си намери ходатаи в чужбина. Но пучът с неплатените отпуски на т. нар. „шефове на служби“ окончателно ни убеди, че никое живо чудо няма да ни подмине.

 5. 9
  1.1 | нерегистриран
  58
  -12

  Рашльо, нищо не можеш да оповестяваш по дела, без разрешението на наблюдаващия прокурор. Поне това не си ли научил като преподавател? Ама то толкова си и преподавател, де.

 6. 8
  Български магистрат | нерегистриран
  33
  -22

  "Правен свят", от един уважаван от магистратите сайт се превърнахте в сайт на троловете. Особено в последно време. На плюенето им по българските магистрати почти свикнахме. Сега, обаче, се превърнахте в сайт на криещи се от правосъдието, след като тиражирате безпрепятствено писаниците на троловете им. На всичкото отгоре слабост, дори несъвършенство, в софтуера Ви, дава възможност на един автор да си слага неограничен брой плюсове, сиреч вижте колко много подкрепа има поста му. Така, от един профилиран сайт с отбрана аудитория, се превърнахте в тролски, тиражиращ лъжите на сайтчета за фалшиви новини. Не е странно тогава, че магистрати вече почти не пишат тук. Много ми се ще да вярвам, че метаморфозата Ви не е в резултат на сребъници. Но...съмненията са повече...

 7. 7
  Ла.ра Кь.веши | нерегистриран
  18
  -42

  Ролята на прокуратурата според конституцията каква е?
  Да казва или пред съда да доказва?!??!?

 8. 6
  Ама само Божков ли купува.... | нерегистриран
  65
  -186

  Или прокуратурата само това видя... ?!

 9. 5
  | нерегистриран
  51
  -80

  "Правен свят", подценявате оредяващата си аудитория.

 10. 4
  | нерегистриран
  55
  -10
  До коментар #3 от "llion | нерегистриран":
  На 14 април Рашков не беше министър

  Цитат от Рашков: "Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на журналистическата гилдия, която да ги разпространи, ние ще го направим". Като не е бил министър, телевизор няма ли? Нали на журналистическата гилдия разчита за разпространението?!

 11. 3
  llion | нерегистриран
  20
  -41

  На 14 април Рашков не беше министър

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.