Прокуратурата откри нарушения при екплоатацията на 43 лифта

Прокуратурата откри нарушения при екплоатацията на 43 лифта
Снимка: БГНЕС

По искане на Върховната административна прокуратура (ВАП) вече са проверени всичките 120 кабинкови и открити въжени линии в страната, информират от пресецентъра на институцията. ВАП поиска от контролните органи - ДНСК и ДАМТН, да спрат нарушенията по лифтовете в страната, както и да предприемат действия за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези строежи и съоръжения и тяхната техническа годност.

В хода на проверката е установено, че при 71 от съоръженията не са установени нарушения, а за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо състояние, но те не са в експлоатация.

Установено е незаконно строителство на строеж - Клуб "Руска баня", изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт "Княжево-Копитото", в Природен парк "Витоша".

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са на Витоша - 10 и "Боровец" - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

В резултат на това е изпратено предписание до началниците на РДНСК и до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения.

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат и последващи мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези строежи и съоръжения и тяхната техническа годност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

Въз основа на събраната до момента информация от проверките, ВАП намира, че са предприети съществени мерки, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, които досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка.

Към момента проверките продължават.

Още по темата

В МС обсъждат промени в Закона за личните документи

Предишна новина

СРС и средства за събиране на информация в разузнаването

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.