Прокуратурата поиска ВКС да върне делото срещу Цонев, Сантиров и Попов

Прокуратурата поиска ВКС да върне делото срещу Цонев, Сантиров и Попов

Прокуратурата поиска Върховният касационен съд (ВКС) да върне за ново разглеждане делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. ВКС ще се произнесе по делото до месец. 

Според представителя на държавното обвинение Софийският апелативен съд (САС), който потвърди оправдателните присъди на тримата, не е анализирал правилно доказателствата по делото, което довело и до неправилна присъда. Прокурорът дори определи решението на САС като екзотично.

Адвокатите на подсъдимите не останаха длъжни на държавното обвинение. Те репликираха, че по-некачествен прокурорски протест не са виждали в практиката си. Петър Сантиров беше още по-остър. Според него с поведението си прокуратурата показала, че действа не в името на правото, а за честта на пагона.

През октомври 2012 г. Софийският градски съд оправда Цонев, Сантиров и Попов по обвинение в подкуп. Според прокуратурата бившият военен министър чрез Тенчо Попов и Петър Сантиров предложил подкуп на следователя Петьо Петров, за да "смачка" разследване за злоупотреби в армията. СГС намери множество нарушения при използването на специални разузнавателни средства.

През февруари т.г. Софийският апелативен съд потвърди оправдателните присъди като основният аргумент бе, че следователят Петров, който в момента оглавява Следствения отдел към СГП, е бил активната страна в уговарянето на подкупа.

"Следователят Петьо Петров преднамерено и злонамерено е създал предпоставки за реализиране на цялата верига от събития, за да постигне евентуалното даване на подкуп, като е манипулирал, убеждавал, съветвал, обещавал на съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Толерирането на подобни похвати за разкриване и доказване на престъпления не би могло да работи за затвърждаване на уважението към закона и авторитета на правозащитните органи, за утвърждаване на доверието на обществото в тях и на вярата му в тяхната сила и справедливост", написа в мотивите си САС.

Според прокуратурата в мотивите на въззивната инстанция прозира стремеж да се обоснове престъплението провокация към подкуп на следователя Петров. Държавното обвинение обаче смята, че САС неправилно е приел, че Петров е активната страна като е игнорирал, че Петър Сантиров е инициирал първите срещи със следователя в заведение в кв. "Гоце Делчев" в София. "Целта на тези срещи е била Сантиров да осъществи връзка с Попов, който от своя страна да се свърже с Цонев, заинтересован от разследване, водено от Петров", изтъкна представителят на държавното обвинение.

По делото, обаче, стана ясно, че двамата са имали предварителни разговори и то по инициатива на Петров. Това стана ясно от самите записи от СРС, от които се разбира, че преди следователят да тръгне на срещи със Сантиров и Попов, окичен със специални разузнавателни средства, вече е водил разговори със съдията.

Според прокуратурата САС е използвал твърде екстравагентен подход при структурирането на съдебния акт, защото е цитирал в него извадки от "вербалната комуникация" на следователя с подсъдимите, а същевременно изключва веществените доказателствени средства. Представителят на прокуратурата изтъкна още, че по отношение на комуникацията между Петьо Петров и Николай Цонев въззивната инстация не е взела предвид конспиративността на тази комуникация и контактите през други лица. Всъщност по делото няма нито едно доказателство в подкрепа на тази теза.

Това изтъкна и защитата днес. Адвокат Васил Василев заяви, че не са верни изводите на прокуратурата за тази т.нар. комуникация, в пледоариите не е чул и нито едно име по повод на трети лица. "С измислици няма как да се поддържа обвинение. Това са приказки, подходящи за друго място, не за Върховния касационен съд", добави адвокат Василев.

Попита за каква конспиративност става дума, след като са били записвани разговори между него и клиента му Николай Цонев и това стои в кориците на делото. И изрази учудване – няма посочени трети лица, но пък има негови разговори с Цонев. А прокуратурата, в условията на конспиративност, не повдига обвинение на длъжностните лица за това, изтъкна още адвокат Василев.
След заседанието Васил Василев заяви пред журналисти, че от 2010 г. жалбите му във връзка с нарушенията при използваните СРС, стоят в прокуратурата и по тях нищо не се случва. "Изгониха някои лица. Но прокуратурата си прави оглушки и не разследва хората си", добави адвокат Василев.

Всъщност делото срещу тримата ще се запомни с прословутата реплика на прокурор Роман Василев към Николай Цонев при ареста му. На 1 април 2010 г. Василев, като заместник-градски прокурор, каза на бившия военен министър: "Г-н Цонев, обвинен сте в престъпление корупционно... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги... като за всеки престъпник – долу на земята!"

Заради тези думи на Роман Василев, защитата на Николай Цонев се обърна към Съда в Страсбург, чието решение все още се чака.

Още по темата

Проверка на ИВСС за заобикалянето на случайния подбор във ВОС *

Предишна новина

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, ВСС образува дисциплинарно производство срещу следователя от Националната следствена служба Румен Андреев. Не стана ясно в какво се състои нарушението на Андреев. В дисциплинарния състав влизат Камен Ивано

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  0
  0

  това дело и обвинение бе измислено от самото начало. пълен фъш. да се направи густото на цв.цв. и ще приключи като всяка измислица с оправдателна присъда. жалко за колегите че им отровиха живота и здравето и името.

 2. 8
  | нерегистриран
  5
  -13

  То бива български съд ама..., то така и Хитлер ще е невинен....,а адвокат Василев ще докаже как са нарушени правата на Хитлер и ще се обърне към Съда в Страсбург

 3. 7
  Прокурор | нерегистриран
  16
  -1

  Абсолютно съм съгласен със съдиите,че основанията по чл.422 НПК следва да бъдат ограничени драстично!Има колеги прокурори,които при оправдателна присъда психясват....най-вече поради изключителен страх от по-горния началник!Спокоооойно колеги прокурори,сега Той е бивш съдия!...хм?!

 4. 6
  Зизу | нерегистриран
  6
  -3

  Що бе? Липсва ли ви Роман, че толкова питате за него?

 5. 5
  Отмяната на влезли в сила съдебни решения и определения доскоро представляваше извънреден способ | нерегистриран
  15
  -3

  Извънредния способ стана практика. Масово се атакуват влезлите в сила присъди и решения, влезлите в сила определения и разпореждания. Правомощието на прокурора да иска от ВКС възобновяване на отделно наказателно дело вече не се обуславя от определени процесуални предпоставки, а се превърна в прокурорско хоби. Възобновяването на наказателни дела е високоотговорна дейност, която е отнесена в компетентност единствено и само до ВКС.

 6. 4
  Ред №1 | нерегистриран
  15
  -1

  Роман пише нов роман на тема: "Потъпкване на човешките права в демократичното общество и лишаване на гражданите от право на защита". Още не го е завършил, но тъй като блестящата му деятелност продължава, се очаква да излезе на пазара поне за Нова година...

 7. 3
  RR | нерегистриран
  28
  -1

  Ако ВКС потвърди и апелативното решение, какво още ще е нужно на Цацаров, за да поиска отстраняването от административна и следователска длъжност на лицето Петър Петров-Евров, който е ярко петно за съдебната система? Може би специалното съгласие от Пеевски...

 8. 2
  хм | нерегистриран
  19
  -2

  А бе, къде е Роман? Написа ли си доктората? Разпределят ли му се дела? Явява ли се в зала? Съдебните секретари разбират ли му и успяват ли да съставят пълен протокол от заседанията? Произнася ли се в срок? Някой ако знае да разкаже.

 9. 1
  | нерегистриран
  22
  -3

  Ще пишат такива лоши неща за петьо еврото тези лоши съдии. Как не ви е срам да петните доброто име на момчето. господин Цацаров моля застъпете се отново за Вашия човек Петьо еврото и им дайте да се разберат на тези съдии като им повдигнете обвинение на всичките .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.