Прокуратурата прецизира обвиненията на Орлин Русев и Мария Димова от КТБ

Прокуратурата прецизира обвиненията на Орлин Русев и Мария Димова от КТБ

Изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев и главната счетоводителка Мария Димова бяха днес в столичното следствие, за да им бъдат прецизирани обвиненията по делото за източване на близо 206 млн. лева от банката. Двамата престояха само няколко минути, след което адвокатите им Николай Рангелов и Янчо Янков обясниха причинаа за посещението.

Адвокат Рангелов, който защитава Димова, не даде подробности около прецизирането и каза само, че няма промяна в повдигнатите до момента обвинения. След като отпадна първоначалната версия, че главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова е изнасяла парите в чували, прокуратурата я обвини заедно с Орлин Русев, че е присвоила парите, а Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева са обвинени, че са подпомогнали присвояването.

Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата е обвинила задочно и мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, че умишлено е склонил Русев и Петрова да се разпоредят с парите. Въпросът в чия полза е присвояването бе поставян пред съда при разглеждане на мерките за неотклонение на обвиняемите, но от прокуратурата не казваха дали Василев ще бъде обвинен.

Маргарита Петрова бе първата задържана по това дело и на две инстанции съдът я остави в ареста заедно с Борислава Тренева. Софийският градски съд пък пусна Русев срещу "парична гаранция" от 10 000 лева, а на Димова бе определен "домашен арест", с което и прокуратурата се бе съгласила.

Държавното обвинение държеше обаче на ареста на Петрова и Тренева, което бе потвърдено от Софийския апелативен съд на 22 юли. Изненадващо миналата седмица прокуратурата сама реши да освободи Петрова от ареста и то срещу най-леката мярка за неотклонение  - "подписка", като предположенията бяха, че тя е оказала съдействие на разследващите.

Днес адвокатите на Орлин Русев и Мария Димова казаха, че са научили от медиите за този развой по делото. Адвокат Янков добави, че не намира логика между освобождаването на Маргарита Петрова и това, че сочената за неин помагач Тренева, остава в ареста.

Според обяснението на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР, Петрова е на свобода, защото е отпаднала опасността да извърши друго престъпление. Явно обаче, за Тренева тази опасност продължава да е налице.

Още по темата

"Убийството" на Делян Пеевски било договаряно на протестите

Предишна новина

Прокуратурата е прекратила разследването "Мишо Бирата"

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    HrasateDulo | нерегистриран
    6
    -2

    Какво ще прецизират обвинението. Щом си работил в КТБ, значи си виновен. Изнасяни били в чували, ама не. не били чували, а чувалчета, не ама все пак са изнасяли. Ами дръжте я тая прокуратура. Да не вземете сега да правите протести срещу Цацата, ми толкова си му е удобно на човека там, па и някой лев изкарва допълнително. Моля ви се, не го тормозете!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.