Прокуратурата прекратила производството срещу Николай Петров през юни


На 8 юни 2017 г. Военноокръжната прокуратура в София е отказала да образува досъдебно производство срещу здравния министър проф. Николай Петров. Във връзка с публикация на ДУМА, разкриваща проверки за наличие на далавери от страна на бившия шеф на ВМА, от здравното министерство изпратиха решението на ВОП по казуса.

"При установените фактически положения се налага извод, че не са налице данни за незаконосъобразни действия или бездействие на длъжностните лица от ВМА във връзка с управлението и контрола на бюджетните и други средства във ВМА", пише в постановлението. От прокуратурата смятат, че деянието не съставлява престъпление от общ характер.

Документът отбелязва, че най-голям е процентът на неизпълнение на приходите на ВМА през 2016 г., което се дължи на увеличените с 14 млн. лв. разходи в частта "Издръжка". Във връзка с подозренията от вътрешния одит за неефективен контрол по провеждането на обществени поръчки ВОП отбелязва, че са обжалвани само 11 процедури, по 6 от които възложител е Петров. Според прокуратурата обжалванията не означават, че са допуснати нарушения при поръчките. Фактът, че една от фирмите не е докладвала за наложения й запор, също не смущава обвинението. Не е проблем, че дължимите почти 1,2 млн. лв. са преведени само на "Ортопедие-БГ", защото в договора е записано, че дружеството урежда административните и финансовите дейности.

ВМА не носи и няма задължение да носи отговорност за спазване на данъчното законодателство по договори за обществени поръчки, поради което не са правилни констатациите за "незаконосъобразни действия на възложителя в противоречие с данъчното законодателство", пише в мотивите. Според прокуратурата фактът, че дружествата участници са регистрирани на един адрес, няма отношение към конкретната обществена поръчка. Както ДУМА писа, до 2014 г. на същото място е регистрирана и фирмата на дъщерята на Петров Руслана, което поставя въпроса за конфликт на интереси.

ВАП протестира срещу спирането на делото за цените на тока и парното

Предишна новина

Индийският Върховен съд криминализира секса с непълнолетни омъжени момичета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.