Прокуратурата присъедини материалите от ОЛАФ срещу Пламен Узунов към делото за търговия с влияние

Прокуратурата присъедини материалите от ОЛАФ срещу Пламен Узунов към делото за търговия с влияние
Пламен Узунов, снимка:БГНЕС

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материалите получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), от които в понеделник стана ясно, че е замесено името на президентския секретар по правни въпроси и антикорупция и бивш служебен министър на МВР Пламен Узунов. Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи, уточниха от държавното обвинение.

Както „Правен свят“ писа, към прокуратурата е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по делото срещу Узунов, което вече бе образувано у нас за „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми, са привлечени Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. „Освен деянията, по които двамата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“. По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал.2 от НПК)“, припомнят от държавното обвинение.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на прокуратурата е информирана и Европейската прокуратура.

Още по темата

Бивш полицай от Северна Македония е задържан в София

Предишна новина

Прокуратурата и ГДБОП разбиха мащабна международна наркоорганизация в партньорство с ДЕА

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Странно, но факт! | нерегистриран
  17
  -9

  Явно прокуратурата цели отново да възбуди тотални протести в България, предизборно, със своите безумия, които твори Каскета и пасмината Му....Интересно кой ли ще се възползва от тях?

 2. 5
  На Радул баща му | нерегистриран
  16
  -7
  До коментар #1 от "Ivaylo Radulov | нерегистриран":
  А Лётчика , който по загадъчни все още причини ни беше инсталиран като държавна глава преди няколко дни обяви това до което ОЛАФ е стигнала като измислици...?!

  Когато гласуват за някой 2000000 човека трябва да се отнасяш с уважение дуре непоръбено,щото за теб и майка ти няма да каже добра дума,сволач

 3. 4
  ефрейтора | нерегистриран
  7
  -16

  Иде Видовден за решетниковия и лезбиите му...

 4. 3
  ? | нерегистриран
  8
  -4

  И каква е връзката между двете разследвания?

 5. 2
  АНОНИМЕН | нерегистриран
  16
  -6

  Не съм много сигурна, че Пл. Узунов следва да е уличеното в корупция лице.
  Процедурата е открита с решение от 02.03.2017 година, което е издадено от административния секретар на МВР съгласно заповед.
  Решението за избор на изпълнител е на директор дирекция "Обществени поръчки", упълномощено лице по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗОП.
  Правен свят, гответе се за дело.
  Успех!

 6. 1
  Ivaylo Radulov | нерегистриран
  7
  -16

  А Лётчика , който по загадъчни все още причини ни беше инсталиран като държавна глава преди няколко дни обяви това до което ОЛАФ е стигнала като измислици...?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.