Прокуратурата протестира домашния арест на уличен в корупция надзирател от Варна

Прокуратурата протестира домашния арест на уличен в корупция надзирател от Варна

Окръжната прокуратура във Варна внесе в Апелативния съд протест срещу определението на Варненския окръжен съд за налагането на "домашен арест" на обвинения във вземане на подкуп инспектор от варненския затвор. 

Прокуратурата не споделя изводите на съда, че домашният арест на инспектор Явор Драгнев може да осигури нормалния ход на разследването. Тя не съответства на високата обществената опасност на деянието, извършено от длъжностно лице. Аргументите за искането на отмяна на определението на Варненския окръжен съд произтичат от характера и начина на извършване на продължаваното престъпление по член 301, ал. 1 от НК, в съучастие с лишен от свобода и неговата съпруга като помагачи. 

Прокуратурата подробно визира в протеста си служебните задължения на обвиняемия инспектор по социална дейност и възпитателна работа в място за лишаване от свобода, който трябва да работи за поправяне, превъзпитание и коригиране на поведението на осъдените, за тяхната ресоциализация и връщане към законосъобразен начин на живот. Съучастникът му в извършеното престъпление – осъденият на 9 години затвор за въоръжен грабеж Филип Филев, е осъждан и за други тежки умишлени престъпления. 

Според Окръжната прокуратура във Варна съществува реална опасност Драгнев да се укрие и да избегне реализирането на наказателна отговорност спрямо него, независимо от семейното му положение и трите му деца. Това не го е възпряло да извършва противоправни действия. Определената мярка за неотклонение от съда не ограничава в необходимата и достатъчна степен възможността затворническият инспектор да попречи на разследването и да осуети събирането на доказателства както за повдигнатото вече обвинение, така и за деянията, които ще бъдат разследвани и установявани от започналото разследване. 

Прокуратурата не изключва и възможността чрез незаконосъобразни методи да бъде въздействано върху лишени от свобода и техни близки, чиито данни са известни на Драгнев и Филев Намерени са доказателства за 68 парични превода от близки на осъдени лица, които били изпращани на съпругата на затворника Мюге Филева, която също е обвиняема по делото като помагач на инспектора. Филева е играела ролята на "касиер" в престъпната схема. 

Още по темата

Обвиниха и Жерар Депардийо в сексуално посегателство

Предишна новина

Хотелиерът на Българското европредседателство избегна арест, защото е в чужбина

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    3
    0

    Молим да му изпратят психолог и козметик да не вземе да пъпчаса като една корумпирана кметица. Защото с оглед размера на поискания рушвет, ако заради пъпчасването му изменят мярката за неотклонение, тя ще трябва да е парична гаранция от 500лева.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.