Прокуратурата проверява ресторант за препарирани орли


Препарирани морски и скален орли в ресторант "Петър I" в Старинен Пловдив отиват на прокурор, съобщиха от РИОСВ Пловдив. Еко инспекторите и полицаи от Четвърто районно управление извършили проверка на луксозното заведение след получен сигнал от фондация "Биоразнообразие". При проверката станало ясно, че в резиденцията са изложени препарирани екземпляри на морски и скален орел, защитени от Закона за биологичното разнообразие.

От ресторанта не представили документи за произход на препарираните екземпляри и не бил установен собственикът им. Присъствалият на проверката управител на ресторанта Емил Тиберов обаче отказал да предаде на властите препарираните животни. "С това той възпрепятства изпълнението на задълженията на експертите от РИОСВ – Пловдив да отнемат препарираните птици в полза на държавата. Като мотив за отказа управителят посочил отсъствието на собственика на имота, в който се намира ресторанта и имуществото в него", съобщиха от еко инспекцията. Оттам уточниха, че поради изключителната рядкост на морския орел в Закона за биологичното разнообразие е указано, че за притежаването на такъв вид се прилагат разпоредбите на чл. 278 д от НК, който предвижда освен глоби и лишаване от свобода до 5 години.

Случаят е предаден от РИОСВ – Пловдив на Районна прокуратура - Пловдив за предприемане на действия по търсене на съответната наказателна отговорност на виновните лица.

Oliver Wyman оттегли жалбата си срещу избора на консултант за проверката на банките

Предишна новина

Адвокат оглави "Левски" вместо Батков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.