Прокуратурата проверявала твърденията на Цветан Василев по делото "КТБ"


Прокуратурата няма да образува отделна проверка по последните твърдения на банкера Цветан Василев за това, че "дясната ръка" на премиера в оставка Бойко Борисов – Александър Сталийски, му е взел стотици милиони с рекет, защото тези факти се изяснявали в рамките на разследването за източването на КТБ.

Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в сряда.

Според преценката на държавното обвинение единственото ново обстоятелство от интервюто на Василев пред Сашо Диков, излъчено в неделя по телевизия BiT, било това за отчисленията на част от плащанията на държавата по АЕЦ "Белене" към "котараците" на Бояна, както банкерът определя приближените на Борисов. В тази връзка вече бил разпитан енергийният бос Богомил Манчев, който отрекъл пред разследващите думите на Василев.

"Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към "Парсънс", респективно "Риск инженеринг" или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на "котараците" на Бояна", заяви банкерът пред Сашо Диков.


Според последните твърдения на банкера през 2010 г. той прехвърлил без пари 50% от собствеността на "Дунарит" на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица. Срещу това банкерът получил обещание, че ще бъде закрилян от държавата. Само три години по-късно Цветан Василев откупил подарените дялове за 43 милиона лева. Този път банкерът показа и документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им.

Цветан Василев казва, че по същата схема са се разиграли и дяловете в друго предприятие от военния бранш – "Авионамс". Банкерът обясни, че през 2012 година авиоремонтният завод бил принуден да купи 6 хеликоптера, които стрували 8 милиона лева, за 28 милиона лева.

В неделя банкерът обобщи, че от 2009 г. в България има мафиотски режим на управление на държавата, като се редуват клановете на Пеевски и Борисов, а в последните две години двата клана действали заедно: "За една година управление на Борисов, фирмите, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за 1.5 млрд лева."

Въпреки всичко това прокуратурата няма никакво намерение да образува отделна проверка, например за търговия с влияние, тъй като по думите на Арнаудова "тези сделки, за които говори Цветан Василев, са по делото "КТБ".

Борисов ще бъде разпитан по делото "КТБ", ако е "абсолютно необходимо"

"Ако колегите от специализираната прокуратура преценят, че е абсолютно необходимо да извикат на разпит премиера Бойко Борисов, сигурна съм, че това ще се случи", лаконична бе говорителката на главния прокурор, попитана дали последните конкретни твърдения на Василев не налагат разпит на министър-председателя в оставка.

Междувременно самият Борисов отказа да говори по темата след разпита си в столичното следствие по делото за ваксините срещу Петър Москов. Той сподели пред журналистите единствено, че още като главен секретар се научил да не коментира защитните тези на обвиняеми лица. Същият аргумент, с който прокуратурата категорично отказва да се занимава с разкритията на банкера, намиращ се в изгнание в Белград.

Василев нееднократно вече предложи да даде показания по делото "КТБ" чрез видео-конферентна връзка от сръбската столица, тъй като се страхува за сигурността си, ако се прибере в България, но лично главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли тази възможност.

"Предложенията на Цветан Василев за видео-конферентна връзка няма как да се случат по българския Наказателно-процесуален кодекс", повтори официалната позиция на държавното обвинение Арнаудова в сряда.

Тя категорично отхвърли критиките, че колегите й не работят ефективно по разследването за източването на КТБ, повтаряйки уверенията на Цацаров, че скоро по делото ще бъде внесен обвинителен акт в съда, съдържащ десетки хиляди страници с доказателства.

"Прокуратурата показва, че си върши работата – непрекъснато се повдигат обвинения на територията на цялата страна", обобщи Румяна Арнаудова на фона на кампанийните министерски разпити, организирани в столичното следствие през последните дни покрай разследването срещу Петър Москов.

Христо Иванов препоръча Горанов да бъде разпитан за КТБ

Междувременно бившият правосъден министър Христо Иванов, който също мина в сряда през столичното следствие заради делото за ваксините, препоръча на прокуратурата да провери "изключително сериозните материали за управлението на несъстоятелността на КТБ", вместо да организира "кавалкада" от разпити на министри за бартера за ваксините.

Той определи случващото се в столичното следствие като "доста пошъл пиар" на главния прокурор Сотир Цацаров, с който шефът на държавното обвинение се опитва да демонстрира, че е политически независим.

Христо Иванов посочи, че има много по-сериозни въпроси, като разкритията на банкера Цветан Василев за управлението на държавата, както и "Яневагейт". Според бившия правосъден министър казусът с ваксините не е първият, няма и да е последният пример за "демонстрацията на политическо влияние от Цацаров".

Христо Иванов коментира, че с действията си прокуратурата прави едни хора изключително зависими, образувайки им разследвания, "а на други хора не им се търси никаква отговорност".

По думите му има министър, който трябва да бъде питан за това как се управлява несъстоятелността на КТБ. "Вместо това – ваксини", иронично заключи Иванов, посочвайки бившият си финансов колега Владислав Горанов.

8 г. затвор за бивш жп шеф в Румъния

Предишна новина

Само обвинението за неплатени данъци срещу Христо Бисеров стигна до ВКС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.