Прокуратурата разкри част от доказателствата срещу Нено Димов

Прокуратурата разкри част от доказателствата срещу Нено Димов
Прокуратурата публикува част от доказателствата срещу Нено Димов, снимка: ПРБ

Прокуратурата публикува на интернет-страницата си част от доказателствения материал срещу задържания министър на околната среда и водите в оставка Нено Димов.

"Прокуратурата на Република България счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от яз. "Студена", което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. "мъртъв обем" на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища", гласи съобщението на държавното обвинение. 

"Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност", допълват от прокуратурата.
 
Обвинителите смятат, че "категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министъра на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена" и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди."
 
Прокуратурата е публикувала общо пет файла, два от които представляват разпити на свидетели. Задържаният министър на околната среда в оставка не е виждал проблем с намаляването на водата в яз. "Студена", става ясно от показанията на бившия управител на ВиК-Перник Иван Витанов. В писмените му показания пише, че е поискал въвеждане на режим през октомври, когато в язовира е имало около 8 млн. куб. м. вода. Изпратил писма до тогавашния областен управител Ирена Соколова, до бившия кмет Вяра Церовска и до Общинския съвет. Отговор не получил, но седмица по-късно е бил извикан на среща в областната администрация и в присъствието на Владислав Караилиев, зам.-кмет на Перник и служители във ВиК асоциацията на област Перник, бил попитан "дали си представя какво ще последва от евентуално въвеждане на воден режим преди изборите". Срещу Ирена Соколова и Вяра Церовска все още няма обвинения от прокуратурата. 
 
Публикувани са и справки за нивото на яз. "Студена", от които е видно, че нивото на водата непрекъснато е намалявало, но от МОСВ не са предприели мерки. Публикуван е и график за ползването на водите от яз. "Студена", утвърден от Нено Димов.
 

Още по темата

Електронният магазин и изискванията на закона

Предишна новина

Европол помага за разбиването на паролите на "ТАД груп"

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 7
  Делян. Блеевски. | нерегистриран
  0
  0

  Браво, само така. Само искам да вметна, че в Щатите цари адска несправедливост спрямо мен. Аз съм всеизвестен стожер на правото и спец справедливодсттта, обаче:https://www.actualno.com/crime/deloto-sreshtu-peevski-i-bnb-v-sasht-stigna-do-kluchov-moment-news_1423727.html

 2. 6
  ********************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 5
  Бамби | нерегистриран
  3
  0

  Аз съм....по образование и нямам експертни познания затова се доверявам на експертите в Дирекцията,която ръководя...

  Да си директор в Дирекция без експертни познания е да си като Ватман през правоспособност...Димов си заслужава ареста след като е допуснал поредните калинки

 4. 4
  | нерегистриран
  2
  -1

  Струва ми се , че това не е редно.

 5. 2
  За туй | нерегистриран
  9
  -4

  разкритие на част от доказателствата, разрешение от наблюдаващия прокурор, дадено ли е?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.