Прокуратурата разпореди мащабна проверка на „Руския пазар“ в Пловдив

Прокуратурата разпореди мащабна проверка на „Руския пазар“ в Пловдив
Снимка от т.нар, "Руски пазар" в Пловдив, снимка: marica.bg

Окръжна прокуратура – Пловдив разпореди извършване на мащабна проверка на т.нар. „Руски пазар“ в града по реда на надзора за законност, съобщиха от държавното обвинение.

С разпореждане на Окръжна прокуратура – Пловдив, по реда на надзора за законност, бе възложено на директора на ОД на МВР - Пловдив, на директорите на ТД на НАП - Пловдив, ОДБХ - гр. Пловдив и РИОСВ - Пловдив да извършат съвместна проверка, при  която:

1. Да се установи какъв е статута на обособилото се като тържище място на територията на гр. Пловдив, популярно с наименованието „Руски пазар“ - функционира ли като регламентиран пазар, от кого се стопанисва, отдавани ли са на място под наем терени и/или павилиони /сергии/ за извършване на търговска дейност, от кого.

2. Извършва ли се в самото тържище и/или в райони в непосредствена близост търговска дейност по продажба на храни, напитки и други стоки, при какви условия и от кого.

3. Ако се установи извършване на търговска дейност по смисъла на предходната точка, декларират ли се приходи от нея по надлежния ред.

4. Извършва ли се търговска дейност със защитени видове птици и от кого.

5. Извършват ли се в района дейности по нерегламентирано горене на отпадъци и от кого.

В изпълнение на част от така поставените задачи на 18 април 2021 г. са проверени 21 търговски обекти на територията на тържището. Започнати са 2 досъдебни производства по чл.172б от НК - за нерегламентирано използване на търговска марка, като са задържани 2 лица. Иззети са около 260 артикула, носещи чужди търговски марки.

От Областна дирекция по безопасност на храните са съставени 4 констативни протокола, 1 акт за установяване на административно нарушение и 1 разпореждане за унищожаване, като е иззета около 100 кг прясна риба, без документи за произход. Съставени са и 4 акта за установяване на административни нарушения, касаещи продажба на живи животни. От РИОСВ са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения за продажба на пойни птици. От страна на Фискален контрол при НАП са съставени 2 констативни протокола и 1 обект е запечатан за неиздаване на касов бон. От 3-то РУ при ОД на МВР - Пловдив е издаден 1 акт за установяване на административно нарушение по Закона за българските лични документи.

При проверката, Общински инспекторат ще издаде предписание на кмета на район Северен за почистване на нерегламентирано сметище и нерегламентиран пазар.

Срокът за приключване на проверката по всички пунктове е едномесечен, като на проверяващите органи е указано във всички случаи на констатирани в хода й престъпления и/или административни нарушения, незабавно да се пристъпи към тяхното разследване и документиране.

Още по темата

В България няма страх у шофьорите, който да ги спира да се качват пияни и дрогирани зад волана

Предишна новина

Майка хваната зад волана с 2,16 промила, докато вози децата си на задната седалка

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  изумен | нерегистриран
  0
  0

  Ама какъв надзор за законност?! Прокуратурата не надзирава никого, няма такива правомощия! Надзорът за законост отпадна с приемането на новата Конституция. В чл.133 от Тодор Живковата Конституция имаше уреден надзор за закоността над граждани и администрацията, днес няма такова нещо.

  По българското право няма надзор за законност от прокуратурата над граждани и администрация. Но по Пловдивското право-може и да има, това не знам.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.