Прокуратурата разследва и разговора за "Вучката" между Бойко Борисов и Ваньо Танов

Прокуратурата разследва и разговора за "Вучката" между Бойко Борисов и Ваньо Танов

Не само казусът "Мишо Бирата" се разследва в рамките на досъдебното производство по повод разговорите на Бойко Борисов и Ваньо Танов, станали известни главно заради ясния натиск, който бившият премиер оказва върху бившия шеф на Агенция "Митници", за да се блокира митническата проверка в пивоварната фабрика "Леденика" в Мездра. В рамките на това досъдебно производство се проверяват всички данни за престъпления от разговорите между Борисов и Танов, излезли на порции в публичното пространство през януари 2011 г., макар и осъществени година по-рано. В това число – и разговорите между Танов, Борисов и шефа на митницата на летището Павел Манченко, в които Борисов успешно ходатайства за преместването на митничар на предишната му работа. (Стенограмите на разговорите можете да прочетете тук.)

Това научи "Правен свят" от свои източници в прокуратурата, след нарочна проверка за съдбата на този случай, който според нас незаслужено се подценява. Става въпрос за онзи уникален казус, при който Ваньо Танов се беше опитал да позвъни от мобилния си телефон на ЕГН-ето на митничаря Николай Методиев Вучев, известен с прозвището "Вучката", чието основно достойнство е фактът, че играе футбол с Бойко Борисов. Тогавашният премиер Борисов ходатайства за кариерното развитие на митничаря Вучев с препоръката: "Т’ва е едно момче, къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата…". Този факт се оказва достатъчен за Танов, който веднага звъни на шефа на митницата на летището Павел Манченко със същата препоръка за преместването на Вучката: "Рита футбол…". Както се оказва това е много важна квалификация, защото следва обещанието: "Добре! Ще го върнем в понеделник!". Разрешението веднага се докладва на Борисов, който заявява: "Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!"

В средата на септември главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че по казуса "Мишо Бирата" е възобновено досъдебното производство, а по-късно и Бойко Борисов беше разпитан по това дело. Не стана ясно обаче дали в обхвата на разследването се включват и разговорите, посветени на ходатайството на Борисов за неговото протеже "къде рита топката". (А от гледна точка на превенцията, това е един много важен случай в държава като България, където кадровите проблеми на държавната администрация се решават на мач, на маса, по време на игра на карти или в по-интимна обстановка, но много рядко - където трябва.) Така или иначе, Вучката отново е върнат на предишната си много апетитна работа като инспектор на пътническия Терминал 2, откъдето преди това е бил преместен на работа на бюро - след като си е извадил удостоверение от ТЕЛК, за да не бъде уволнен по съкращение.

Това е класически случай на търговия с влияние, коментираха още тогава юристи. Но, както и при разговорите на тема митническата проверка в пивоварна "Леденика", така и по повод на този разговор, прокуратурата просто отказваше да види наличието на данни за длъжностно престъпление, злоупотреба с власт и превишаване на правомощия. Въпреки, че Борисов не отрече, че има такива разговори, проверката на прокуратурата се ограничи в търсене на изтичането на скандалните СРС-та и след няколко месеца тихомълком беше прекратена.

Междувременно тези дни сайтът "Биволъ" публикува протокола от митническата проверка във фабриката на Мишо Бирата, получен от медията след дълга съдебна битка. И от него се вижда, че "протичането и приключването на акцията на митническата група в цеховете на "Леденика" в Мездра наистина е било възпрепятствано", пише в публикацията на "Биволъ". Самите митнически служители са вписали в протокола "Събирането на обясненията бе възпрепятствано от ...", но впоследствие името на осуетилия проверката е заличено с коректор и така и не става ясно кой е попречил на държавния орган да си изпълни задълженията.

На 1 февруари 2012 г. тогавашният говорител на ВКП Стелиана Кожухарова отговаря по следния начин на въпрос на "Биволъ" до главния прокурор защо проверката по случая "Мишо Бирата" е прекратена: "Така установената от събраните доказателства фактическа обстановка, следва изводът, че митническата проверка не е била осуетена, а надлежно извършена от митническите служители. Няма данни за извършено престъпление от общ характер, което прокуратурата да разследва."

Оказва се, че това съвсем не е вярно. Въпросът, на който все още няма отговор, е дали въпросният протокол е присъединен към проверката по случая или не. Както и дали, ако протоколът не е бил предаден на разследващите по съответния ред, в Агенция "Митници" няма съучастници, които се отпитват да прикрият това престъпление, пише "Биволъ".

"Tъй като протоколът не е слeдствена или друга тайна, този който е заличил името на осуетилия проверката е съучастник и ако не представи документа в цялост трябва да бъде даден на прокурор" - коментира за "Биволъ" бившият шеф на Комисията по вътрешен ред, юристът Минчо Спасов.

Още по темата

Екип на Комисията за конфискация и прокуратурата се "потапя" в сметките на Бисеров

Предишна новина

Запор до дупка – прокурорски произвол или калпав закон

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  ПРИ ТОВА ОЧЕВАДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВИДИ ДАЛИ ЦАЦАРОВ Е ИСТИНСКИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР | нерегистриран
  1
  0

  Едва ли има по-фрапиращ случай на престъпление. Министър-председател звъни на човек в структурата на изпълнителна власт да извърши действие, с което да облагодетелства едно лице. Веднага Танов звъни на шефа на митницата на Аерогарата и лицето е върнато на исканата от него длъжност. Кристално ясен случай.

 2. 6
  Този Парламент е ПротивоКонституционен! | нерегистриран
  2
  0  избирателю, ГЕРБ нямат 97 законно избрани депутати в новия Парламент! Защото на изборите гласуваха само 50% от избирателите, а ГЕРБ с фалшификациите събра 30% от тези 50% гласували избиратели. Това означава, че за ГЕРБ са гласували реално само 15% от избирателите - т.е. на този процент гласували за ГЕРБ избиратели съответстват само 36 депутатски места! За останалите 61 депутатски места на ГЕРБ няма подаден нито един глас на нито един избирател! Как може в Парламента да се намърдат по списък на Борисов 61 депутата, за които няма подаден нито един глас на нито един избирател? А в същото време стотици хиляди избиратели с реално подадени гласове остават без свой представител в Парламента? Това ли пише в Конституцията? ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА! И мястото на измамниците от ГЕРБ е в затвора! А Костов е виновен, че тези 3% от всичките избиратели, които са гласували за ДСБ, нямат представител в Парламента! За разлика от Борисов, който само с 15% от гласовете на всичките избиратели, освен "законно" избраните 36 депутата, има в повече още цели 61 депутата, за които няма гласувал нито един избирател! И Кунева също е виновна, че десетките хиляди избиратели, които гласуваха за нея, нямат свой представител в Парламента! И НФСБ с валери симеонов, касабов и велизар енчев са виновни по тази причина!И останалите юди като тях - СДС, НДСВ,ВМРО,ГОРД,ЛИДЕР и прочие мошеници, които излъгаха избирателите да гласуват за тях, но оставиха същите тези избиратели без представител в Парламента! И Костов, и Кунева, и останалите политически юди обаче - даже и Светльо Витков Хиподилски, за това свое предателство към избирателите си ще получават стотици милиони левове партийна субсидия от залъка на същите тези измамени от тях избиратели, защото са ... измамили повече от 1% от избирателите ! По-нагла измама от тази може ли да има? По-нагъл грабеж от този може ли да има? Това ли пише в Конституцията? Това ли е Демокрацията, която ни наложиха? В КОНСТИТУЦИЯТА ПИШЕ, ЧЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ИЗБИРАТ ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ - ЗА ДА БЪДЕ ИЗБРАН НЯКОЙ ЗА ДЕПУТАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ЗА НЕГО ТРЯБВА ДА СА ГЛАСУВАЛИ БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ! В Конституцията не пише, че някой може да стане народен представител без за него да са гласували български избиратели, както правят българските политици като Борисов и Цветанов! - ЗАЩО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА НЯМА ПОДАДЕН НИТО ЕДИН ГЛАС НА НИТО ЕДИН ГЛАСОПОДАВАТЕЛ, А СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА - това трябва да ни обясняват непрекъснато всички медии, журналисти, социолози, политолози и политици, а магистратите трябва да защитят Конституцията и народа от измамниците и бандитите! ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИСКАТ ОБЯСНЕНИЕ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ С РЕАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ПАРЛАМЕНТА! Не искаме политици и медии да продължават да манипулират И ДА ГРАБЯТ българския народ!

 3. 5
  ! | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#4] от "":

  С разследването ще си останат, поживьом увидим.....

 4. 4
  | нерегистриран
  3
  -1

  Що не разследвахте като разследвания имаше власт??? Сега е лесно-ама тогава?

 5. 3
  | нерегистриран
  9
  -1

  До коментар [#1] от "съдия":Надежда всяка тука оставете.Цацаровата прокуратура е същата на Велчев , същите страхливи , послушни и услужливи мишки във ВКП и по места.Там ако си читав ти разказват играта , а ако си боклук политаш на крилата на кариерния успех.Къде е сега тая Кожухарова , а???? А да е само тя!!!

 6. 2
  Аз смятам | нерегистриран
  2
  0

  Че имаме най-експедитивната прокуратура в ЕС...........

 7. 1
  съдия | нерегистриран
  14
  -1

  Браво! Чудесна статия. Сега ще се види дали наистина Цацаров държи на закона и дали иска да остане в историята на прехода ни. Това е идеално оформено престъпление по служба, когато висшестоящо длъжностно лице въздейства върху нисшестоящо с цел да набави облага за трето лице. При това всички участници в разговора са си признали, че е имало такъв разговор. Това, че записът е незаконно изнесено СРС въобще не означава, че този запис е лишен от доказателствена стойност. Той не може да се ползва като СРС, но може да се ползва като веществено доказателство и да бъде обект на експертиза. Освен това признанията, че разговорът се е състоял са недвусмислени. Облагата за третото лице е консумирана. Изправени сме пред кристално ясен случай! За много по-малко осъдиха Берлускони в Италия. Във всяка що годе нормална държава по света и за много по-дребни неща министър-председателите са подавали оставка. Хайде най-после да се сложи край на дебелоочието. Младите и можещи българи бягат от България преди всичко защото у нас няма закон. По същата причина не идват и чуждите инвеститори.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.