Прокуратурата разследва "ловеца" на бежанци Динко за подбуждане към расова омраза


Прокуратурата е образувала разследване срещу станалия популярен като "ловец" на бежанци Господин Вълев-Динко, за подбуждане към дискириминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност, съобщиха от държавното обвинение.
Това става по сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК), който няколко пъти препращан от прокуратурата в София и Средец. Последно случаят беше във Върховната касационна прокуратура, за да реши коя е компетентната прокуратура да се произнесе дали Вълев е извършил престъпление.
Заключението, че той е подбуждал към омраза на етнически принцип, беше направено още в началото на юли от прокурор Валентина Маджарова от Районната прокуратура в Средец. Казусът бе пратен на Софийската районна прокуратура (СРП), тъй като в столицата е базирана бТВ, чрез чийто ефир Вълев доби национална известност като "Динко от Ямбол, който лови бежанци с голи ръце".
От СРП обаче върнаха случая в Средец в средата на август, след което случаят стигна до Върховната касационна прокуратура за произнасяне по компетентността. В крайна сметка компетентна се оказа Районната прокуратура в Средец, която е и образувала разследването. Казусът е взет от Бургаската окръжна прокуратура на специален отчет "поради фактическата и правна сложност на разследването".

Антикорупционният камуфлаж с ДАИ, КАТ и митниците

Предишна новина

Предложение: всички да подкрепят реформите на "Правосъдие за всеки"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.