Прокуратурата ще иска постоянен арест на нападателя на столична адвокатка

Прокуратурата ще иска постоянен арест на нападателя на столична адвокатка

Софийска районна прокуратура повдигна обвинение и задържа за 72 часа лицето, опитало да изнасили столична адвокатка в четвъртък следобед, съобщиха от държавното обвинение.

Към наказателна отговорност е привлечен Е. Костов, на 35 години, за това че: на 18.10.2018 г., около 15.00 часа, в гр. София, бул. "Цар Борис III" 212, в офис, използван за нуждите на адвокатска кантора, е направил опит да се съвкупи с лице от женски пол, като я принудил към това със сила – вкарал я в санитарното помещение, натиснал я към земята по главата, запушил й устата и започнал да я души, след което й нанесъл удари през лицето. Опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини – пострадалата Владова оказала съпротива на Костов. Описаното представлява престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2, вр. чл. 18, ал. 1 НК. 

Към момента Костов не е осъждан, уточняват още от прокуратурата.

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържането на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 22.10.2018 г. - за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Висшият адвокатски съвет излезе с декларация по случая

 

По повод инцидента с адвокат Валентина Каменарск от Висшия адвокатски съвет излязоха с декларация в нейна подкрепа. В нея от адвокатурата изразяват своето възмущение от случилото се и призовава властите да установят и накажат извършителя.

 

„На 18.10.2018 г. в офиса й в град София бе нападната и бита адвокат Валентина Каменарска. Висшият адвокатски съвет изразява възмущението си от този акт на насилие. Посегателството върху здравето и живота на всяко човешко същество е недопустимо и предизвиква справедливия ни човешки гняв. Случилото се е грубо посегателство не само срещу личността, честта и достойнството на адвоката, но и срещу цялата свободна и независима адвокатура.

 

Висшият адвокатски съвет призовава българската държава в лицето на МВР и всички компетентни органи да предприемат незабавни действия, за да се установи и накаже извършителят на това гнусно деяние.

 

Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична подкрепа за нападнатата ни колега-адвокат и декларира, че ще отстоява с всички допустими от закона средства правата на адвокатите и възможността за упражняване на професията без страх и ще се бори за драстичното намаляване на агресията и посегателствата върху здравето и личността на българските граждани“, гласи декларацията на ВАдвС.

 

Още по темата

Преодолян е проблемът със забавянето на Търговския регистър, надявам се занапред да нямаме такива проблеми

Предишна новина

Лозан Панов не се яви на делото си срещу КПКОНПИ

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  А ако я беше удушил?

  Квалификацията правилна ли е?

  Разсъждавам си на глас в материята.

 2. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  А ако я беше удушил?

  Квалификацията правилна ли е?

  Разсъждавам си на глас в материята.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.