Прокуратурата ще проверява продажбата на лекарствени продукти и храни до края на извънредното положение

Прокуратурата ще проверява продажбата на лекарствени продукти и храни до края на извънредното положение

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на ръководителите на Изпълнителна агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите предприемането на спешни мерки по предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, осъществяването на търговия с лекарствени продукти, без съответното разрешение, както и на продажбата на лекарствени продукти от разстояние (чрез интернет сайтове), съобщиха от обвинението.

На горепосочените институции е възложено извършването на незабавни проверки, които да продължат до края на обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение във връзка с предотвратяване последиците от разпространението на новия коронавирус COVID-19. Като при необходимост следва да се търси съдействие от структурите на НАП и на МВР. От държавните органи е изискано още да уведомяват съответните териториални прокуратури, ако се установят данни за извършване на престъпления.

Копия на писмото на заместника на главния прокурор при ВАП е изпратено до министрите на здравеопазването, на вътрешните работи, на икономиката и на финансите, както и до изпълнителния директор на НАП.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура възложи на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните да следи за нарушения и предприемането на спешни мерки във връзка с обявеното извънредно положение, свързани с предлагането на храни и хранителни продукти. На ръководителя на БАБХ е обърнато внимание контролните органи да налагат санкции и принудителни административни мерки при установяване на нарушения на Закона за храните. По преценка следва да се информират органите на МВР, а при наличието на данни за извършени престъпления съответната прокуратура.

За горното са информирани административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, на които е възложено да осъществяват контрол по провеждането на допълнителни проверки във връзка с продажбата на лекарствени проверки и храни, които са се осъществят от съответните окръжни прокуратури, Регионалните здравни инспекции и БАБХ, а при необходимост и със съдействието на органите на НАП и на МВР.

Още по темата

Ограничават запечатването на ресторанти и магазини

Предишна новина

САЩ забраниха пътуванията и до Великобритания и Ирландия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  читател | нерегистриран
  0
  0

  Редно е незабавно да се спрат посещенията на инкасаторите на "Софийска вода" по домовете на хората. Тези длъжностни лица може и да предпазват себе си с маски и ръкавици, но са реални потенциални приносители на вирусите и пряка заплаха за възрастните хора! Кой ще контролира това?

 2. 1
  накой си от село | нерегистриран
  3
  -1

  А това че по аптеките НЯМА маски, ръкавици, спирт и дезинфектанти, кой ще го проверява това и кой ще понесе отговорността за тази ситуация? А?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.