Прокуратурата: СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева трябва да станат достояние на всички български граждани

Прокуратурата: СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева трябва да станат достояние на всички български граждани

Изготвените веществени доказателства, събрани по реда на Закона за Специалните разузнавателни средства (СРС), въз основа на които бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров (също бивш кмет на района) са предадени на съд за подкуп в особено големи размери, трябва да станат достояние на всички български граждани. Такава е позицията на Специализираната прокуратура във връзка със стартиралата процедура по предявяване на записите.

Самото прослушване започна във вторник, след разрешение на съдия Иво Хинов от понеделник и с изричното искане на Специализираната прокуратура като страна в процеса, това да се случи в открито заседание и в присъствието на публика. По делото са приобщени както аудиозаписи, така и видеоматериали, които ще бъдат прегледани.

Приобщените към делото веществени доказателствени средства са в значителен обем, а становището на Специализираната прокуратура е, че те съдържат информация, която не е класифицирана, но в значителна степен разкрива престъпната дейност на обвинените лица, съобщиха от държавното обвинение.

Посредникът при искането и получаването на подкупа "работил" за 15-20% комисионна

 

Петко Дюлгеров - обвинен за посредничеството при подкупа на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова заявява, че "работи за 15 процента от сумата". Това се чува от записаните със СРС-та разговори, които бяха изслушани днес в съдебна зала.

 

Като уточнява, че може да поиска и 20 процента, Дюлгеров казва, че размерът на комисионната зависи от сложността на задачата.

 

В записаните разговори Дюлгеров и строителният предприемач говорят само за забавена преписка. Интересен е фактът, че Дюлгеров никъде не назовава името на Иванчева, а ползва местоимения. 

 

Ваклин настоява за среща с Иванчева, но от разговора става ясно, че това не може да се случи. 

Още по темата

Заловиха новия Кръстник на сицилианската мафия

Предишна новина

Започна приемът на документи за магистрати в Специализираната прокуратура

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  дурнои пример заразителны, | нерегистриран
  0
  -2  В нарушени на ЕКПЧОС,,,, ПЗР,ЗИД чл.146-148 а,,,,,д.в. бр.21/17 март 2000г.- с решение № 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г. ВКсъд,незаконосъобразно оставя в сила присъда ЛОС за престъпление по чл.148 ал.2 НК,/ за обида и клевета с приписване на подкуп./, ./,вместо налагане на Административно наказание –глоба по реда на чл.78а НК ,видно и от искане на главния прокурор №1377/08г.за възобновяване ,оставено без разглеждане от ВКсъд..

  Въпреки ,че след решението на ВКсъд, за мен последваха потенциално непоправими последици привеждане присъдата в изпълнение от прокуратурата Враца .,като “председателя на районен съд Враца ,преди да изпрати с писмо Н-522/98г.от 06.06.2000г на Рп Враца ,присъдата за изпълнение укрива и не съобщи на закона ,че докладчика от ВКсъд,не е приложил ,а е следвало да приложи изменението и допълнението на Наказателния кодекс обнародван в ДВ бр.21 от 17 март 2000г. и изискванията на $.26 от Преходните и Заключителни разпоредби на този закон,а именно,че висящите производства към дена на влизане на закона в сила за престъпления по чл.146-148 а се довършват по досегашния ред,ако в тримесечен срок от влизането на закона в сила пострадалия поиска това. решение№ 166/10 май 2000г.на ВКсъд,с което оставят в сила въззивно решение на врачански окръжен съд по ВНОХД №358/99г.,е прието на 10 май 2000г.,именно в този тримесечен срок.,без пострадалият и неговият адвокат да са поискали производството да продължи по старият ред. . Нарушени са едновременно двата закона /старият и новият/,тъй като докладчика прилага стария,които не е трябвало да приложи ,а новия закон източник на права след обнародването му в ДВ бр.21/17 март 2000г..не е приложен,за да може присъда ЛОС №245 от 9.7.99г. по нох.д. №522/98г.Рс Враца,да влезе в сила,вместо глоба по чл.78 а НК.,въпреки ,че новият закон гарантира на всички граждани еднакви права.,но не и за мен?!  Видно от годината на изпълнително дело №58/2010г.НАП Враца ,ДОГАЖДА СЪЩОТО,като ВКсъд,въпреки че образуването му е 730 дни след обнародваният д.в.бр.43/2008г., с който е изменен ЗОДВПГ в ЗОДОВ,й . създава задължение за публичния изпълнител да го приложи.,тъй като новият закон гарантира на всички граждани еднакви права.Въпреки, че делото е заварено от новият закон , публичния изпълнител чрез държавна принуда събира през 2010г. ,2819лв., 4%ДТ по ГПК,в полза и сметка на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана ,правораздавали по ЗОДВПГ,,вместо проста ДТ от 110лв., . С което е нарушил едновременно двата закона /старият и новият/,тъй като прилага стария,които не е трябвало да приложи ,а новия закон източник на права след обнародване в ДВ бр.43/2008г.не е приложен,за да може да вземе на прицел и опише домът ни,съсобственост по нот.акт и на съпругата ми ,не длъжник по ИД №58/10г.,по което НАП не страна в исковото и изпълнително производство,въпреки това преведох сумата по сметка на ТД на НАП В.Търново

 2. 3
  Г-жа Лъжа Техноимпекска-Лукойлска | нерегистриран
  2
  -3

  Само дано не публикуват наистина всичко!

 3. 2
  Марко | нерегистриран
  15
  -8

  Според мен това не само,че не е необходимо,но и е противоконституционно и ще наруши грубо човешките права на подсъдимите.  Злите езици говорят,че и в тези СРС няма нищо особено,но е възможно й да грешат. Говори се,че едно вакло момче,опериращо с чужди капитали в изпълнение на задание,за да не прави градинки и подобрения,каквито са били изисквани от Иванчвица е решило да я "врътне" и да се договори с наследниците й да усвои едни общински терени...

 4. 1
  RRR | нерегистриран
  9
  -8

  Тези се оляха, много ми дреме, какво били доказателствата.Не ми е ясно, като какви се изживяват, но най-малкото като богове-пеналисти ми се струва.На този свят има къде по-важни и стойностни неща.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.