Прокуратурата уличи в нарушения депутата от ВМРО Борис Вангелов

Прокуратурата уличи в нарушения депутата от ВМРО Борис Вангелов
Борис Вангелов стана депутат след предсрочните избори през март 2017 г., като преди това беше начело на ДАБЧ от 2015 г.

Прокуратурата уличи в нарушения действащия депутат от ВМРО Борис Вангелов, в качеството му на председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), в периода 2015-2017 г. Това се разбира от справка, която държавното обвинение оповести "във връзка с множество запитвания от медии".

Към справката са приложени и писма от прокурори от Върховната административна прокуратура (ВАП), с която двама бивши ръководители на ДАБЧ са уведомени за допуснати нередности в дейността на институцията при предоставянето на удостоверения за български произход на чужди граждани, желаещи да получат български паспорт.  

Първото писмо на прокуратурата е от началото на 2014 г. и е до тогавашния и.д. председател на ДАБЧ Йордан Янев. До писмото на прокуратурата се стига след сигнал на тогавашния зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов за това, че Държавната агенция е издавала удостоверения за български произход, въз основа на документи, които не съдържат данни, че конкретно лице – кандидат за българско гражданство - има поне един възходящ роднина от български произход. Не е ясно дали и какво е отговорил Йордан Янев, но е факт, че след намесата на прокуратурата издаването на български паспорти на чужди граждани рязко намалява, което провокира недоволство на ВМРО и дори се стига до протести пред Министерството на правосъдието.

Оказва се, че две години и половина по-късно, а именно през август месец 2016 г., когато начело на ДАБЧ вече е Борис Вангелов, за когото лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов съобщи, че е назначен по негово настояване, нарушенията при издаване на удостоверения продължават. От държавното обвинение съобщават, че проверка през 2016 г. на "Върховната административна прокуратура констатира случаи, в които ДАБЧ издава удостоверения за български произход възоснова на документи, които не съдържат данни, че конкретното лице има поне един възходящ българин. Посочената необоснованост на удостоверяването от ДАБЧ е предпоставка да се придобие българско гражданство на основание чл.15 ал.1 т.1 от ЗБГ от лице, което не е с български произход съгласно изискването на закона".

"Проверени бяха общо 113 преписки. От тях, с изключение на 2 преписки, всички останали преписки са решени извън едномесечния срок по чл.15 ал.З от ЗБГ". Това пише прокурор Беремска в писмото си до Борис Вангелов, понастоящем депутат от ВМРО. Тя посочва още, че създадената практика в ДАБЧ, да се доказва български произход, не само с документ за възходящ роднина, но и с такъв за низходящ роднина или по съребрена линия "не винаги безусловно означава, че самият заявител е с български произход". Това според Върховната административна прокуратурата означава, че в мандата на Вангелов, като председател на ДАБЧ, са издавани удостоверения на лица, които са кандидатствали за българско гражданство и за които наличието на роднина от български произход не е безусловно доказано. "Видно от изложеното, налице са данни, че са извършени закононарушения, свързани с неспазване на изискването на чл.15 ал.2 вр. с §2 т.1, на срока по чл.15 ал.З от ЗБГ и на чл.59 ал.1 т.7 от АПК", пише прокурор Беремска до Вангелов и иска в едномесечен срок ДАБЧ да уведоми ВАП за предприетите действия по спазване на нормативната уредба. От прокуратурата не уточняват дали и кога настоящият депутат от ВМРО е отговорил.

От държавното обвинение съобщават още, че през юли месец тази година Върховна административна прокуратура се е самосезирала по публикации в медиите за това, че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Прокурор Кирил Христов от ВАП е сезирал Цецка Цачева с искане за възлагане на проверка от Инспектората към министъра на правосъдието за дейността на подчинената й дирекция "Българско гражданство" по конкретните случаи. На Цачева е даден двумесечен срок, в който да отговори на ВАП.

"Правен свят" се обърна към Министерство на правосъдието, откъдето отговориха, че във връзка с писмото на Върховна административна прокуратура от 9 юли 2018 г., "със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева е възложена проверка на Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията". "Проверката, която е за период от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г., е приключила с доклад до министъра на 2 ноември 2018 г. Заключенията в доклада са, че не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция "Българско гражданство" по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС. Екземпляр от доклада е предоставен и на ВАП", уточняват от правосъдното ведомство.

С документите и информацията, разпространени от прокуратурата в сряда, на практика се потвърждават изнесените от бившия директор на Дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, твърдения за системни нарушения при предоставянето на удостоверения за български произход от ДАБЧ, както и че това е ставало със знанието на партийното ръководство на ВМРО.

Още по темата

Съдия от СГС държал над 12 години в чекмедже решение по дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор

Предишна новина

Всички съдии от РС-Търговище се отведоха от мярката за неотклонение на съдебния охранител, блъснал пиян двама младежи

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  Цацаров се самоуличи в престъпление.

 2. 2
  Шиптъра | нерегистриран
  11
  -1

  Русенското шкембе и лизачите му даже въртят свирки за някое и друго евро.

 3. 1
  666 | нерегистриран
  15
  -1

  Хайде сега агент ИВАН да подаде оставка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.