Прокуратурата усилено събира документи за "Мишо Бирата"

Прокуратурата усилено събира документи за "Мишо Бирата"

Прокуратурата работи активно по разследването на случая "Мишо Бирата", след като го възобнови през лятото. Това казва пред в. "Преса" зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

"Прокуратурата усилено събира документи по делото "Мишо Бирата", предстоят ред разпити и други действия. Има много неща да се правят преди разследването да приключи и да се повдигнат обвинения. Магистратите са решени да разчепкат аферата докрай", казва Василев.

Разследването се води за длъжностно престъпление и трябва да установи дали е била осуетена митническа проверка във фабриката "Леденика" на покойния Михаил Михов - Мишо Бирата.

През седмицата се разбра, че бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан за около час в столичното следствие. Лидерът на ГЕРБ бил лаконичен в обясненията си, уверил, че е спазвал закона и не е нареждал на подчинените си да правят обратното.

Скандалът около Мишо Бирата избухна през януари 2011 г. Тогава бе публикувана стенограма на телефонен разговор между Борисов и шефа на митниците по онова време Ваньо Танов. На записите се чува как Борисов иска да се спре проверка в пивоварната, като казва, че е поел ангажимент "да не закача" Мишо Бирата. След това Борисов няколко пъти казваше, че проверката не е била спряна и нямало чадър над Мишо Бирата.

Прокуратурата пък започна разследването тогава за това кой е изнесъл записа, но то бе спряно през миналата година. До сегашното разследване се стигна, след като главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали делото е спряно основателно, след което то беше възобновено, но вече прокуратурата се занимава със съдържанието на разговора между Борисов и Танов.

Още по темата

Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал закона

Предишна новина

По-опасно ли е едно престъпление, ако е извършено от чужденец?

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  хахахаххаха | нерегистриран
  5
  -2

  Бойко Борисов излезе и каза че всичко по разговора е истина, те търсят доказателства.

  Даже не трябваше да го биете в районното за самопризнание, той сам си го каза да ви гледа сейра на Роман.

  или как му викаше? Пидал или Манаф???

 2. 1
  цацаратура | нерегистриран
  4
  0

  щом е при Роман Василевич ще излезе на 100% - гаранция!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.