Прокуратурата влиза и в НЕК

Прокуратурата влиза и в НЕК

Прокуратурата влиза днес и в Националната електрическа компания, съобщи Нова телевизия.

В интервю за телевизията говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че ще бъде направена проверка на държавно дружество, което е сключило неизгодни договори с различни фирми, въпреки че е имало административен капацитет да извърши конкретните дейности. Разследването е за безстопанственост.

Проверката на НЕК идва само два дни, след като прокуратурата започна разследване срещу длъжности лица от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за престъпления по служба. Предмет на разследването е и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в "Софиягаз", преименувано на "Овергаз мрежи" АД и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

По отношение на съобщената вчера информация, че по сигнал на ОЛАФ и двама народни представители е започнало разследване в Агенцията "Пътна инфраструктура" Арнаудова днес уточни, че то е свързано с неправомерно разходване на средства за изграждането на отсечка от 31 км на автомагистрала "Марица".

Говорителят на главния прокурор уточни, че изграждането е трябвало да приключи за 25 месеца, но срокът не е бил спазен. Изпълнителят на строежа – италианска фирма, сигнализирала, че има преовлажняване на почвата и трябва да се извършат действия по нейното стабилизиране. От АПИ обаче вместо да възложат това на италианците, са направили друго. По онова време директор е бил Лазар Лазаров. От АПИ поканили на среща представители на фирма "Пътища Пловдив", която бе на Георги Гергов, а после и с "Агромах", които пък купиха първото дружество от Гергов. На въпросната среща от фирмата казали, че отстраняването на проблема в почвата ще струва 51 млн. лева.

След това са били подготвени документи за обществена поръчка и без никакви изненади тя е била спечелена от "Пътища Пловдив", стана ясно още от думите на Арнаудова. Тя каза още, че няма никакви документи, които да обосновават тази цена. "Това са поискали "Пътища Пловдив", това са получили", коментира още говорителят на главния прокурор.

За да илюстрира злоупотребата, тя заяви, че изграждането на целия участък от 31 км струва 133 млн. лева, а отводняването на 4 км почва – 51 млн. лева.

Разследването е започнало през юни миналата година след сигнал от двама народни представители и от ОЛАФ. Досъдебното производство е било образувано през септември м.г. и е за безстопанственост и престъпления по служба срещу длъжностни лица от АПИ.

На въпрос на водещите дали оповестяването на разследването има нещо общо със срещата между главния прокурор и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ, Румяна Арнаудова заяви, че позицията на главния прокурор е публикувана, тя е публична, не се променя и към този момент и няма да прави коментар и допълнение.

"Всеки ден извършваме действия. Всичко това, което прави прокуратурата, се планира предварително, за да се разпределят сили и средства", заяви Арнаудова.

 

Осъдиха трима мигранти, изнасилили жена на живо във "Фейсбук"

Предишна новина

Бойко Борисов за последните акции на прокуратурата

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  Пиер Безухов | нерегистриран
  2
  -1

  Скъпи ми Сотире, умря циганката дето те хвалеше.

 2. 19
  Как беше | нерегистриран
  2
  0

  Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. АМИН

 3. 18
  Митничарската съпруга | нерегистриран
  7
  -2

  Каза, че прокуратурата работи по план. Това е смущаващо Цацаров планува атаки срещу институции, дескрдитира малкото останала държава. Мръсник който отказва да работи според доказателствата а действа като Хитлер по набелязани институции. Изключително опасен за националната сигурност индивид. Изпраща прокурори и медии да ги снимат как влизат в конституционни органи и да ги злепостави в ибществото. Обвинени лица няма . Този човек закрива държавата като терорист използвайки дадената му власт.

 4. 17
  123 | нерегистриран
  2
  -1

  Че нали тези договори - адвокатските, не можели да бъдат неизгодни сделки, тъй като били сключвани с оглед личността, а кое вещо лице ще посмее да каже колко /без/ценен може да е един адвокат?

 5. 16
  ИСКАМЕ ОЩЕ! | нерегистриран
  3
  0

  Да влезе в БЕХ и във ВЗЕХ!  АЙДЕ!

 6. 15
  | нерегистриран
  6
  -1

  А кога ще се влиза в прокуратурата и следствения отдел! В България всяко едно разследване започва с ВЛИЗАне и приключва с тихичък провал и безшумно излизане! Както, казва един прокурор, за поръчка трябва да се ползва или честен глупак - кариерист или безскрупулно коруммпе- -може и двамата в екип!

 7. 14
  До 12 | нерегистриран
  11
  0

  Нещо като химическа атака по прокуратурата, а... ха ха ха...

 8. 13
  Dread Knight | нерегистриран
  17
  0

  Въпросът е кой и кога ще влезе в прокуратурата...

 9. 12
  До 6 | нерегистриран
  15
  -1

  Спасяването на редник Цацароff.  Хамерикано-българска класика.  Генерален спонсор - фондация А...  ГАЗ!

 10. 11
  Изложба в ЦУМ | нерегистриран
  11
  0

  До 10.  Христо Смирненски също има нещо много подходящо по случай случката - Пързалка в Кюстендил!

 11. 10
  Класика и стил, Ерих Кестнер | нерегистриран
  16
  -1

  Трима мъже в снега.  ПървоаприлскиЯт. ЦУМ. Офиса на международния... Панаир. Преспа. Дами. Клуб. Началник и нахалник. Свобода и слово. Газ. Медии и шум. Скандал без оставка. Следват много прокурорски проверки и... нищо.  Бяла демографска... смърт. Нежна е смъртта... без оставки, чест и достойнство.

 12. 9
  Настрадин Ходжа | нерегистриран
  13
  -1

  Никога не е късно да станеш за резил! Цацката го може и преди петата година.  Панаири, панаири, панаири... аз ви търсех по безкрайната земя... панаири, панаири... многобройни сте, но има само един с три лица.

 13. 8
  Илф и Петров, Златният Телец | нерегистриран
  17
  0

  Ледът се пропука господа и дами, членове на ВСС. АМИН

 14. 7
  Сили и средства | нерегистриран
  15
  0

  Да отидем до ЦУМ, да се скараме и да развалим калимерата.

 15. 6
  До 4 | нерегистриран
  16
  -1

  В началото на мандата си Цацаров започна с енергийни дела и пресконференция по тях след което всичко замлъкна .Та сега отново за спасяването на Цацаров започват шумни влизания по държавни учреждения.Само и само за да се покаже пред обществото в положителна светлина

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.