Прокуратурата: Всички "Нагли" заслужават килии


Прокуратурата иска и осемте подсъдими от бандата за отвличания "Наглите" да бъдат признати за виновни и пратени в затвора. Това стана ясно във Върховния касационен съд три години и половина след старта на делото.

През септември 2013 г. Софийският апелативен съд частично измени първоинстанционната присъда на "Наглите", но наказанията им останаха същите - общо 69 години затвор за четиримата, признати за виновни. Тогава Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста, Даниел Димитров-Данчо Релето и Любомир Димитров-Гребеца бяха осъдени за 11 отвличания и един опит. Съдът събра доказателства, че тримата са похитили Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и вече покойната му съпруга Камелия, Георги Георгиев-Жоро Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров и Борислав Атанасов. Опитали са се да похитят и Борислав Динев, който избягал. Не се намериха виновните за отвличанията на Румен Гунински-младши и Илиян Цанев.

Разследването установи, че от престъпния бизнес "Наглите" са заработили над 5,5 млн. лв.

Пет от осем дойдоха в съда

Във Върховния съд от затвора бяха доведени под конвой Йожи, Културиста и Гребеца. Братята Радослав и Митко Лебешковски, които са на свобода с подписки или под гаранции, сами дойдоха в залата. Останалите се възползваха от правото си да не присъстват на последната съдебна инстанция.

Някои от подсъдимите неправилно са оправдани, посочи прокурорът.
На първа инстанция Релето, Поли Културиста и Йожи получиха по 18 години затвор, а Гребеца - 15. Братята Лебешковски бяха осъдени условно, но само за незаконно притежание на оръжие. Цветозар Славчев-Църо и Павел Петков-Прасето бяха оправдани. Деветият подсъдим - Кирил Кирилов-Шкафа, не чу присъдата си през 2012 г., защото бе разстрелян десетина дни по-рано.

След година апелативните съдии потвърдиха почти изцяло решението на колегите си от долната инстанция. Те обаче оправдаха Йожи за отвличането на Борислав Атанасов, Данчо Релето - за похищението на Маникатов, а Релето и Гребеца - за това на Жоро Пурата.

Прокурорът вчера поиска тримата да бъдат признати за виновни и за тези отвличания. Той настоя Прасето да бъде осъден за похищенията на Цанев, а двамата заедно с Митко Лебешковски да бъдат признати за виновни и за Бончев и съпругата му Камелия. Прокурорът уточни, че Църо също трябва да бъде пратен в затвора за отвличането на Цанев, а Йожи и Поли Културиста да бъдат признати за босове на групата. Освен това Културиста трябвало да бъде осъден и за отрязаното ухо на Краус и липсващите два пръста от лявата ръка на Бончев. Бандитите пращаха "трофеите" на близките на отвлечените като ултиматум за бързо събиране на откупите.

Вчера от пострадалите в съдебната зала се яви единствено Маникатов. Той бе докаран от затвора, където изтърпява присъда за наркотрафик. Други жертви били редовно призовани, но не пожелали да да дойдат. Пурата не бил открит на известния по делото адрес. Той заминал за чужбина и адвокатът му няма връзка с него.

Културиста с лична защита

Пред съдиите единствено Културиста поиска думата. Той изброи пространно членове и алинеи от НК и НПК, които според него по-долните инстанции потъпкали. Така например апелативният съд отказал да му даде думата след пледоарията на прокурора. "Реплика беше дадена на защитата, но не и на подсъдимите", каза той. После уточни, че градските и апелативните съдии си противоречали. Едните приели, че е участвал в отвличания, а другите - че е принуждавал със заплахи.

Личната защита на Културиста продължи толкова дълго, че председателят на съдебния състав Татяна Кънчева неколкократно го прикани да побърза и най-сетне му каза: "Разбрахме ви вече, ако вървим така, няма да свършим до вдругиден."

Йожи и Гребеца бяха значително по-кратки. Те само заявиха, че неправилно са осъдени. Всички адвокати на признатите за виновни поискаха делото да се върне на прокуратурата "заради нарушения", а защитниците на оправданите - "присъдите да се потвърдят".

Върховните съдии ще се произнесат до месец. Тяхното решение ще бъде окончателно.

ВСИЧКИ МУЛТИМЕДИЯ
  • Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Любомир Димитров-Гребеца (от ляво на дясно) бяха доведени под конвой.

  • Съдия Татяна Кънчева (вляво) и колегите Юрий Кръстев и Теодора Стамболова на път към съдебната зала. Снимки ВАЛЕНТИН ВАКЛИНОВ

Без повече експертизи за смъртта на родилката Полина Димова, финал на делото през май

Предишна новина

Бомбата под колата на топ адвокатката е срещу съпруга й?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.