Прокуратурата възложи на министъра на културата проверка на предмети на фондацията на братя Бобокови

Прокуратурата възложи на министъра на културата проверка на предмети на фондацията на братя Бобокови
снимка:БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на културата проверка на предмети, стопанисвани от Фондация „Братя Бобокови" (Нумизматичен музей – Русе), съобщиха от държавното обвинение.

В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), след  публикации  в медиите, ВАП се самосезира, по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в  „Нумизматичен музей“ - Русе от фондация „Братя Бобокови", както и други антични предмети.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Още по темата

Новият окръжен прокурор на Добрич Радослав Бухчев зае поста си

Предишна новина

Безредици пред посолството на САЩ в Атина

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Защо ли не го прави същото по отношение ня НЗОК, където се краде най-много? | нерегистриран
    1
    0

    Ами защото прокуратурата не вижда онова, което не й бъде посочено от правилната ръка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.