Прокуратурата възложи проверка за нарушения при медицинската или дентална помощ

Прокуратурата възложи проверка за нарушения при медицинската или дентална помощ

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи проверка за законност за изпълнение на договори за оказване на медицинска и/или дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка със спазване на законовите изисквания. С инспекцията е ангажиран управителят на НЗОК, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за здравното осигуряване, съобщиха от държавното обвинение.

Предмет на проверката е дейността на изпълнители на медицинска и/или дентална помощ, каквито са лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ и други лечебни заведения по Закона за лечебните заведения или техни обединения и национални центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето.

Контролните органи ще проверяват отчетните документи на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ, регламентирани в Националния рамков договор (НРД), законосъобразността на финансовата дейност на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по договорите им с районни здравноосигурителни каси, наличието на плащания от задължително здравноосигурени лица на изпълнителите, техния размер и основание, в случаите, когато е оказана медицинска и/или дентална помощ по договор с НЗОК.

Ще бъдат инспектирани и договорите на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ, сключени с други лечебни заведения за изпълнение на част от дейността по договора с НЗОК в случаите, предвидени в НРД, съответствието на дейността на изпълнителите с критериите за достъпност и качество на медицинската помощ, регламентирани в НРД. Проверката ще обхване и вида и обема на оказаната медицинска и/или дентална помощ по договор с НЗОК, вида и количествата на закупените от изпълнителите на болнична медицинска помощ и вложени при изпълнение на договора с НЗОК медицински изделия, прилагани в условията на болничната медицинска помощ, заплащани от НЗОК напълно или частично, съответствието между оказаната медицинска и/или дентална помощ и заплатените за нея суми от НЗОК, издаването от изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ на пациентите на финансови документи за всички заплатени от пациента суми във връзка с оказаната им медицинска помощ и др.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. възстановяване на неоснователно получени суми, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове.

От прокуратурата уточняват, че целта на проверката е "гарантиране на нормативноустановеното право на достъп до медицинска помощ".

С 2 месеца удължават разследването на катастрофата с Лютви Местан

Предишна новина

Папата обезчести защитниците на джендъра*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.