Прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела в цялата страна

Прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела в цялата страна
Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев и говорителят му Сийка Милева се срещнаха с близките на убийтата Андреа от Галиче, снимка:МС

От вторник прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с бащата на убитата в Галиче 18-годишна Андреа – Асен Руменов.

"Срещата беше тежка. Това, което главният прокурор Иван Гешев ще направи е още утре да разпореди на всички прокуратури проверки на лица с две и три висящи производства. Проверките ще обхваната и мерките за неотклонение, ако не се спазват, ще се искат по-тежки мерки с цел намаляване на битовата престъпност и да не се повтарят случаи като Галиче с тежки човешки драми", посочи говорителят на главния прокурор.

След срещата стана ясно още, че народни представители от ГЕРБ в най-скоро време ще внесат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да не се допуска редукция на присъдите на непълнолетни убийци. Промяната в закона ще цели да няма предварителна гаранция за редукция за непълнолетни, извършили престъпления срещу личността. Сега законът казва, че ако престъплението е извършено от непълнолетен максималната присъда е 12 години. Кабинетът, прокуратурата и експерти започват консултации, с които ще целят създаването на нови законови разпоредби, които да вземат под внимание състоянието на извършителя, за да може той да получи наказание като възрастен.

"На срещата премиерът възложи на мен като народен представител и на колегите от парламентарната група на ГЕРБ във възможно най-кратки срокове с бърз дебат и комуникация с Прокуратурата да изготвим текст, който да махне ограничението. Някои, който извършва тежко престъпление срещу личността, да знае, че по определение, защото е между 16 и 18 години ще му се размине, ще му бъде намалена присъдата. Идеята, която вече знаете и познавате, е да няма предварително гаранция за редукция на престъплението за непълнолетни, извършили престъпление срещу личността", каза в Министерския съвет народният представител от ГЕРБ Маноил Манев. 

"Премиерът Борисов и главният прокурор Гешев обещаха да направят всичко да се прекъсне тази престъпност, която е в момента. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен. Това момче, този изрод, извинявам се за грубия израз, но първо е направил нападение над беззащитен човек по жесток начин, след това нападение над полицай и е получил пробация. Ако беше наказан това нямаше да се случи, трябваше да се спре още в самото начало", заяви след срещата и бащата на убитата Андреа от Галиче Асен Руменов.

Още по темата

Българският съд трябва да бъде чут за нарушенията на правата на потребителите в заповедното и изпълнително производство

Предишна новина

ФБР е включено в разследването на отравянето на Гебрев

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  ОБВИНЯЕМ НЕ ЗНАЧИ КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕН | нерегистриран
  3
  0

  Чакайте сега-сещу правозащитника Босия самозбаравилата се прокуратура му повдигна преди време няколко обвинения, и беше оправдан в съда(прегрешението на Босия-подаде ВЕРНИ сигнали срещу ОПГ-то в ИА Автомобилна администрация-сигнали, оказали се после верни, а в добавка-и хвърля домати, за да привлече медиите по случая-и по обвинението за подадения сигнали, и за хвърлените домати е оправдан в съда-съдията е записал,че поведението на Босия е било изцяло законопослушно). И какво-според писанията Босия го правите криминално проявен, какъвто не е-беше опрадван, дори и в заседания прокурорът отказа зда поддържа обвинението. Обвинен не значи ,че си осъден , че си криминално проявен, освен за милиционери.  Знаете ли,че по тези дела в регистрите на МВР и досега го водят за криминално провен, въпреки ,,че е ОПРАВДАН. Защо прокуратуро го допускаш това-оправдани да бъдат третирани като криминално проявени. И обвиняемите не са криминално проявени, за сведение.

 2. 5
  Не им ли омраза | нерегистриран
  11
  -1

  Това с двете и повече висящи се прави периодично през няколко години от времето, когато Борисов беше главен секретар. Всеки може да си отговори на въпроса има ли ефективност.

 3. 4
  RRR | нерегистриран
  8
  -1

  Гешев с жалкия си прокурорски опит ще доунищожи останалото след Цацаров.Жалко.

 4. 3
  ? | нерегистриран
  9
  -1

  Какво правят главният прокурор и неговият говорител в кабинета на министър-председателя? Нали не искат прокуратурата да става част от изпълнителната власт? Или вече е станала, де факто

 5. 2
  RRR | нерегистриран
  7
  -3

  Поредните гешевски глупости.От години се дава подобна справка на 3 месеца и лицата редовно се контролират, без някой да ни дава наклон.Този сега откри топлата вода.Евтин популизъм.

 6. 1
  | нерегистриран
  8
  -2

  Висящите дела не правят лицето криминално проявено,нито повдигнати обвинения, нито криминалната регистрация в МВР.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.