Прокурор, лансиран от издания на подсъдимия Прокопиев, подаде оставка

Прокурор, лансиран от издания на подсъдимия Прокопиев, подаде оставка
Прокурорът Андрей Янкулов напуска с политически мотиви съдебната система. Времето ще покаже дали и той ще търси реализация на политическото поприще

Провокациите срещу утвърдения с указ на президента за нов главен прокурор Иван Гешев продължават. Този път хибридната атака дойде от самото държавно обвинение или по точно от един прокурор, който реши демонстративно да напусне съдебната система, без преди това да е ясно с какво точно е допринесъл за доверието в нея през 13-годишния му стаж. Става въпрос за Андрей Янкулов от Софийската градска прокуратура, който рано в сряда обяви първо във фейсбук, че е подал оставка. Мотивите му звучат политически, което в конкретния случай не е изненадващо. Това обяснява и защо "новината" за оставката на не много известния с работата си държавен обвинител бе бързо мултиплицирана в издания, през които протече продължаващата шест месеца очерняща кампания срещу процедурата по избор на главен прокурор. Още повече, че същите медии многократно се опитваха да неглижират и иронизират масовата подкрепа, която прокурори, следователи и служители на съдебната система изразяваха многократно докато течеше избора на Гешев.
 
Обяснението за това защо подалият оставка прокурор Янкулов е толкова "важен" може да се открие в очерк още от 2012 г. Той е публикуван в издание на подсъдимия пред Специализирания наказателен съд издател Иво Прокопиев. През 2014 г. Андрей Янкулов влиза като заместник-министър в екипа на провалилия се като правосъден министър Христо Иванов, понастоящем партиен ръководител на свързваната отново с Прокопиев партия "Да, България". 
 
Докато е в МП Янкулов отговаря за местата за лишаване от свобода и съдебната охрана. Като точно в тази сфера в мандата на Иванов се стигна до скандални опити за закриване на Главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията", както и до неуспешна чистка на надзиратели и съдебни охранители. След напускането на Иванов в края на 2015 г., правосъдното министерство напуска и Янкулов, който е възстановен като прокурор. 
 
През изминалите четири години авторски статии на Янкулов, засягащи и политически въпроси, както и негови коментари във фейсбук редовно се публикуват в медии, собственост или свързани с подсъдими и обвиняеми издатели, начело с тези на Иво Прокопиев. 
 
Начинът, по който Янкулов е решил да напусне съдебната система изцяло копира действията на бившия съдия Методи Лалов, който в началото на август демонстративно хвърли оставка, за да стане водач на листата за общински съветници на "Демократична България" в столицата. Времето ще покаже дали Янкулов ще потърси политическо бъдеще в проекти, свързвани с подсъдимия Прокопиев, както вече направи Лалов, малко преди срещу него да бъдат приключени дисциплинарни производства.

Болничен отложи избора за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Предишна новина

Банкова служителка присвоила близо 1 млн. лв. и ги изпращала на непознат мъж

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 15
  баща му | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Какво очаквате от сина на Соня Янкулова...  Не си спомням, да съм спал със Соня...

 2. 13
  А Асоциацията на прокурорите ? | нерегистриран
  12
  -1

  В мотивите на прокурор Янкулов да подаде оставка прави впечатление тезата му ,че пътят,по който се води Прокуратурата , не е неговия път.Искам да чуя какво мисли сега Асожциацията на прокурорите по този повод и особено за хвалебствията , които се изсипаха оттам в последно време за един избор.Явно не всичко е "цветя и рози",а има натрупани проблеми, за които никой не говори.Как при наличието на такива безупречни и прекрасни професионалисти, избрани в най-перфектната възможна процедура/в ЕС , а може би и в цял свят,поне аз така чух/хората оставки подават.

 3. 12
  Какво значи "лансиран" ? | нерегистриран
  9
  -1

  Тези медии ,издания и прочие журналистически производни нещо много напериха гребена.Как биха могли те да лансират изобщо магистрат ? По никакъв начин.Магистратът си е магистрат и стои много по-високо в обществото от някои издатели,медии , журналисти,репортери и прочие.Няма как подсобни хора нито да лансират "магистрат",нито да "не го лансират".

 4. 11
  RR | нерегистриран
  16
  -22

  Убежденията са си убеждения, но политическите пристрастия, нямат място в магистратурата! В случая, Янкулов използва гърба на институцията в която е работил за да си направи чисто политически PR. Факт е, че той следва вече използван модел, близък до средите, стоящи до Христо Иванов. Когато човек има позиция, той намира как да я отстоява, там където е. В заключение в изявлението си за напускане на системата, Янкулов пожелава успех на колегите си - да го опровергаят, там където той е проявил песимизъм т. е. там където той не е успял. Явно е, че нещо му е обещано, прозира и, че скоро ще го видим на друга позиция в политиката.

  Доколко е морално да изоставиш работата, която твърдиш, че си харесвал, използвайки я като трамплин към следващ пост, нека всеки прецени сам за себе си, според ценностите на които се основава.

 5. 10
  | нерегистриран
  28
  -7

  Без да съм пристрастен нито към избора на Гешев, нито към оставката на прокурора, искам да споделя нещо което установявам напоследък. "Правен свят" коренно е променил своята същност, като вместо да се поставят в него наистина оправдани и интересни за правната мисъл теми, да се провеждат правни спорове, от известно време ни занимават само с "политика". Не разбирате ли, уважаеми господа, политиката е еднакво обидна за всички страни. Тя е едно мръсно "нещо" и не бива да се омаскарява това място с нея. Някой все пак трябваше да го напише това най-накрая...

 6. 9
  | нерегистриран
  6
  -21

  ЗА МЕН,ХРИСТО ИВАНОВ БЕШЕ ЕДИН СПРАВЕДЛИВ МИНИСТЪР,даде ми хубаво обезщетение заради отказ от съд в продължение на 15 ГОДИНИ.ТЕ ТАКА СЕ СЛАГА В РЕД,т.н.правоохранителна и съдебна власти.

 7. 7
  Бамби | нерегистриран
  38
  -7

  Познавам колегата! Не мисля,че е воден от политичеси съображения за избора си.Вероятно е разочарован, но това няма нищо общо с избора на Гешев, нито с Прокопиев и неговия олигархично-медиен кръг

 8. 6
  .... | нерегистриран
  13
  -28

  Хубав ден за СГП и прокуратурата.

 9. 5
  А кой е казал, че Христо Иванов е провален? | нерегистриран
  25
  -11

  И президентът назначава, а не утвърждава. Това правен сайт ли е?

 10. 4
  | нерегистриран
  18
  -28

  Какво очаквате от сина на Соня Янкулова...

 11. 3
  | нерегистриран
  43
  -11

  Както се казваше на времето: Всяка крива, успоредна на Априлската, е права.

  А сега, всяка заявка за различие се възприема като ПРОВОКАЦИЯ !

  ААА, така не !

  21-век сме, все-пак !

 12. 1
  | нерегистриран
  27
  -11

  Що пък да е провокация...друг е въпросът дали Янкулов търси публичност !?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.