Прокурори и следователи даряват още три апарата за плазмафереза

Прокурори и следователи даряват още три апарата за плазмафереза
снимка:БГНЕС

Още три апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране ще бъдат дарени на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен от прокурори и следователи. Средствата за закупуването им бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България, уточняват от двете организации.

Автоматизиран апарат за извличане на кръвна плазма, необходима за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, ще бъде дарен на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна на 27.01.2021 г. (сряда) в 11.00 часа. На 28 януари 2021 г. (четвъртък) апарат за плазмафереза и консумативи, нужни за неговото функциониране, ще бъдат дарени на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен в 11.00 часа.

"Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма като събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма", заявяват от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Припомняме, че това е поредната блготворителна акция на двете организации, с подкрепата на ръководството на прокуратурата. На 10 декември 2020 г. два нови апарата за плазмафереза бяха дарени на СБЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология. На 21 декември 2020 г. със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД и на МБАЛ "Бургасмед“.

Церемониите по дарението на трите апарата за извличане на кръвна плазма във Варна, Стара Загора и Плевен ще се осъществят при строго спазване на всички противоепидемични мерки във фоайетата на лечебните заведения.

Междувременно, продължава и кампанията на държавното обвинение за даряване на кръвна плазма, започнала още през изминалата година.

Още по темата

Водни оръдия срещу протестиращи в Нидерландия

Предишна новина

КПКОНПИ отнема незаконно имущество за 1,3 млн. лева

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  0
  -1

  Прокурорите и следователите да върнат безотчетните и безфактурни пари за дрехи за 2020 и за 2019г. Това , по групи изчисления ще осигури над 30 млн лв-например за здравеопазването. А ако вър нат незаконната 13 заплата-в размер на заплата и половина, и ако почнат да си плащат осигуровките, ако се спре беззаконието с 20-те заплати при напускане ще има пари за подобни апарати за абсолютно всички болници, а ще останат и пари за апарати за хемодиализа, и за кувьози, и за апарати за ЯМР и тн.

  Да напомня и друго- за 13 заплата за ЧНГ прокурори от специфична прокуратура получиха над 10 000 лв(общо заплата плюс бонус), а в ковид отделение лекари рискуват живота си за бонус от 1000 лв.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.