Прокурори и следователи дариха нови два апарата за плазмафереза - този път на болници в Плевен и Стара Загора

Прокурори и следователи дариха нови два апарата за плазмафереза - този път на болници в Плевен и Стара Загора
Прокурори и следователи дариха нови апарати за плазмофереза, снимки:ПРБ

Два апарата за плазмафереза бяха дарени на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. Апаратите и нужните за тяхното функциониране консумативи бяха закупени със средства на прокурори, следователи и съдебни служители, събрани в рамките на благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България, съобщиха от държавното обвинение.

До момента от благотворителната кампания на АПБ и КСБ са дарени общо осем апарата за плазмафереза. Апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.

"Българските прокурори, следователи и съдебни служители проявиха съпричастност в борбата срещу Covid-19. Направиха го чрез кръводаряване, с дарението на 300 000 лв. за медиците на „първа линия“ и закупуването на осем апарата за плазмафереза", коментира глвният прокурор Иван Гешев.

"Горд съм, че съм ръководител на магистрати и съдебни служители, които освен добри професионалисти, показаха, че са готови да помогнат в тези трудни за всички времена. Благодарност към АПБ и КСБ!", допълни Гешев.

На церемонията в четвъртък в гр. Плевен присъстваха прокурор Владимир Николов – член на УС на АПБ, следовател Цвятко Камбуров – член на КСБ и доц. д-р Цветан Луканов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" гр. Плевен.

Доц. д-р Цветан Луканов заяви, че апаратът ще се използва за добиване на плазма за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от преливане на такава. Апаратът е с възможности и за терапевтична плазмофереза, което ще позволи за в бъдеще да бъде използван и за лечение на пациенти с редица други заболявания. Доц. Луканов посочи още, че болницата към момента не е разполагала с такава апаратура, заради което се е налагало болни в тежко състояние да бъдат транспортирани до София и Варна.

Прокурор Владимир Николов изказа благодарност към всички прокурори, следователи и съдебни служители, включили се в благотворителната кампания по инициатива на  АПБ и КСБ, с което са доказали, че са не само професионалисти, а и "хора с големи сърца". Николов изказа благодарност и към плевенските медици за техния самоотвержен труд и грижи в условията на пандемия.

Следовател Цвятко Камбуров заяви, че кампанията по набирането на средства е започнала през месец ноември 2020 година, като при необходимост ще бъде продължена, за да се осигуряват допълнителни средства за закупуването на нужните консумативи за функционирането на апаратурата.

На церемонията в гр. Стара Загора присъстваха Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора и представител на АПБ, Мария Павлова, следовател в Национална следствена служба и член на Управителния съвет на КСБ, както и Николай Нейков, завеждащ Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Стара Загора.

„Чрез дарението на апарата за плазмафереза ние искаме да бъдем съпричастни към нуждаещите се болни хора и да подкрепим медиците в битката им за спасяване на човешки живот", каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

„Приемам с голяма благодарност дарението. Този апарат е много ценен за болницата, защото е многофункционален. Може да се използва при лечението от КОВИД -19 и при други вирусни заболявания", каза проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ  „Проф.  д-р Стоян Киркович", гр. Стара Загора.

Още по темата

Кандидатите за младши магистрати имат 14 дни за подаване на заявления за конкурса

Предишна новина

До три години затвор за шофьора, забил джипа си в блок

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.