Прокурори искат съд за свещеник


Прокурори искат съд за свещеник от Свищов. Обвинителният акт срещу отец Димитър Андонов вече е готов и е внесен в местния Районен съд от Районната прокуратура в Горна Оряховица. Пред Темида свещеникът ще отговаря за поръчителство на палеж. Досъдебното производство срещу Андонов продължи над година, като дори стана обект на спор за подсъдност между районните прокуратури в Горна Оряховица и Свищов.

Според прокуратурата, през юни миналата година отецът поръчал да бъде подпалена къщата на родителите на неговата бивша съпруга. Имотът се намира в горнооряховското село Янтра. Органите на досъдебното производство стигнаха до извода, че свещеникът обещал 330 лева на свой съгражданин от Свищов, за да извърши делото. Обвинението твърди, че подпалвачът Райко получил парите предварително – 300 лева, за да свърши заръчаното и 30 лева за бензин, други запалителни материали и седмична винетка. Отец Андонов дори му обяснил подробно коя стая каква е в постройката. Пламъците трябвало да тръгнат от тавана. Райко обаче се стреснал и издал плана на полицията.

Като причина за поръчителството на палеж МВР посочи неуредени финансови взаимоотношения между свещеника и родителите на бившата му съпруга. Те обаче отричат това и твърдят, че мъжът в расо редовно биел спътницата си, с която е разведен от 2011-а година. От този период имало и съдебно решение, забраняващо на отец Димитър да доближава бившата си жена за срок от шест месеца.

Свещникът дори за кратко бе в ареста, след което бе пуснат под гаранция от 10 000 лева. Адвокат му бе известният юрист Димитър Марковски. По време на мерките за неотклонение той няколко пъти настоя, че клиентът му е невинен, тъй като няма наличие на престъпление – нито последвал палеж, нито имало доказателства за склоняването на третото лице.

Назначиха Димитър Петров за главен секретар на ВСС

Предишна новина

Гъркът, блъснал Катя на спирката, се призна за виновен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.