Прокурорите и следователите от Пловдив и областта с нова декларация в подкрепа на Иван Гешев

Прокурорите и следователите от Пловдив и областта с нова декларация в подкрепа на Иван Гешев

Във връзка с атаката, организирана от ръководството на Пловдивската адвокатска колегия (ПАК) срещу номинацията на Иван Гешев за следващ "обвинител №1", прокурорите и следователите от Пловдив и областта излязоха със специална декларация, приета на проведено на 12 август Общо събрание на магистратите. В документа прокурорите и следователите приопомнят, че веднъж вече са изразили подкрепа за единодушното решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което Гешев бе номиниран и допълват:
 
"Кое налага да се вземе още веднъж становище по въпроса? 
 
Това е Декларацията на Адвокатския съвет в гр. Пловдив от 08.08.2019 г. В нея се отправят лични нападки, на които не е редно и няма как да се отговори в този момент, включително и от ВСС. 
 
Впрочем в тази насока, процедурата, разписана от Закона за съдебната власт, е ясна. Всеки орган, гражданин, организация, сдружение могат да задават въпроси към излъчения кандидат, на които той ще отговори при провеждане на събеседването. Така че в момента ни се струва, че не се цели компрометиране само личността на излъчения кандидат, колкото компрометиране на Вашето решение, както и законовите основания на базата, но които то е взето. 
 
По този начин, като че ли се цели атака срещу учредените с последните изменения на Конституцията, статут на органите на съдебната власт и начини на избирането на техните ръководители. Тук с учудване може да се отбележи само едно обстоятелство, а то е, че в битката срещу този статут, на този етап, най-активни са именно представителите на тези сили, които през 2016 г. бяха неговите основоположници. Това ни навежда на мисълта, че на тези атаки не трябва да се гледа сериозно, но и в същото време считаме, че се налага, и то задължително, да се подкрепи кадровият орган на съдебната власт. 
 
Ето защо, изразявайки още веднъж категоричното си несъгласие с изразеното становище на Адвокатски съвет- гр. Пловдив, подкрепяме решението на Прокурорската колегия на ВСС, взето в рамките на процедурата за издигане на номинацията на колега за Главен прокурор. Подкрепяме и всички становища, изразени до този момент от колегите от страната във връзка с качествата на предложената кандидатура."
 
В друго становище до кадровия орган на съдебната власт подкрепата си изразяват и разследващите полицаи от Областната дирекция на МВР в Пловдив. "Ясно си даваме сметка от каква важност и значение е добрата координация и ефективното взаимодействие между органите на полицейското разследване и прокуратурата. В своята професионална дейност като административен ръководител на Специализираната прокуратура и понастоящем като заместник главен прокурор Гешев работи активно и неуморно в тази посока! Доказателство за това са десетките успешни съвместни реализации по противодействие на организираната престъпност в цялата страна!", пишат още пловдивските полицаи.
 
Директорът на Столичната полиция Георги Хаджиев също е изпратил положително становище до ВСС.
 
В свое становище до Пленума на Съвета положителна оценка за номинацията дава и районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев.
 

Още по темата

Българин се самоуби в италиански затвор, арестували го за кражба на телефон

Предишна новина

ВУЗ-овете ще могат да извършват търговска дейност

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 21
  | нерегистриран
  0
  0

  Време е прокурорите и следователите от Пловдив и областта да изпратят и трета декларация в подкрепа на Иван Гешев, пък белким хване този път....а бе, декларации до дупка!!!!!

 2. 20
  Жива картина | нерегистриран
  14
  -2

  Водещият пловдивското събрание плака ли като севернокорейска говорителка, четяща тъжни новини за вожда?

 3. 19
  бау бау | нерегистриран
  13
  -3

  чух, че прокурорите от северна корея и те събирали подписи за гешефт в знак на солидарност с тези от пловдивското им подразделение - териториално отделение.

 4. 18
  Дочоолу | нерегистриран
  9
  -4

  Аааааа, не така ! Справка колко от магистратите в ОП - Пловдив са присъствали на това събрание. А, на бас, че са доста по-малко от половината !

 5. 17
  RRR | нерегистриран
  13
  -5

  Подкрепят го неговите спецковци и група апелативни и окръжни началници.Редовите не им дреме за Гешев и затова подписките са празни.Има само голи шефски декларации.Познавам много колеги, но само няколко редови прокурори, извън специалните гении,си го харесват.

 6. 16
  | нерегистриран
  14
  -7

  Добре де, не Ви ли омръзна всичко това? То не бяха подкрепи, не бяха подкрепи, та беше някакво чудо. Много ми е интересно как подкрепяте човек когото не познавате? Не сте го виждали никога, просто ей така от солидарност. Не знам за Вас, но аз лично не смятам, че този човек трябва да се подкрепя. Особено след изказването му по телевизията за предишния главен прокурор Борис Велчев. Няма как да се говори по този начин за настоящия председател на Конституционния съд, та макар и да е бил той и бивш главен прокурор. Който е гледал изцепките на "новия" по телевизията знае за какво иде реч. Няма лошо да се подкрепя човек и колега, ама който заслужава. подкрепяйте познати лица, защото подкрепата е един вид гаранция за нещо добро. Пък то, тук в случая какво добро видяхте в този човек.... не знам.

 7. 15
  ТОТЮ | нерегистриран
  9
  -13

  ЩОМ КРИТИКУВАТ ПРОКУРАТУРАТА,ОТДЕЛНИ ПРОКУРОРИ И НОМИНАЦИЯТА НА ИВ.ГЕШЕВ,ЗНАЧИ ПРБ Е НА ПРАВ ПЪТ-ЯВНО БЪРКА НА НЯКОЙ В...НАЛИ ЗНАЕТЕ КЪДЕ И РЕАКЦИЯТА Е НАЛИЦЕ!!ЗА МЕН СЪПРОТИВАТА СРЕЩУ ПРБ Е ПРИЗНАНИЕ ЗА ДОБРАТА И РАБОТА.

  НАПРЕД И САМО НАПРЕД!!!

  СТРОЙТЕ НОВИ ЗАТВОРИ-ПОНЕ-2-3,ПРИ ТОВА БЪРЗО!!!

  НАРИВАЙТЕ ПРЕСТЪПНАТА ПАПЛАЧ С ПРОКУРОРСКИЯ ПРОЦЕСУАЛЕН БУЛДОЗЕР И ЧИСТЕТЕ ОБЩЕСТВОТО ОТ ГНИЛОЧТА!!!

 8. 13
  чооолу | нерегистриран
  22
  -10

  Всички под строи да гласуват!

 9. 12
  Не | нерегистриран
  26
  -11

  Срам, срам... Повече думи нямам

 10. 10
  ПРОВАНС РЕГЕ | нерегистриран
  24
  -10

  Докато не си направи някой пловдивски харакири НЕ ВИ ПРИЗНАВАМ

 11. 9
  Стотици, милиони отечественофронтовски организация застават с нож и пари | нерегистриран
  22
  -10

  прокуратурата е само на прокурорите. законът няма нищо общо. скоро ще въстанат и земеделците, тютюнопроизводителите и обикновените джебчии, а също проститутките, организациите на Държавна сигурност и тружениците на корупционния фронт

 12. 8
  БРАВО | нерегистриран
  29
  -11

  Майните така са ги дресирали за последните 7 години, че от престараване чупят глупомера не по-рядко от конкуренцията от спеца!Споко бе, всички ще ви вземе после там бащицата!

 13. 7
  ? | нерегистриран
  25
  -11

  Колко ли трябва да са извратени нещата, че да свикаш на общо събрание толкова прокуратури, на 12.08, че да сътвориш този гениален текст

 14. 6
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 5
  ээээ | нерегистриран
  35
  -12

  ЛЕЛЕЛЕЛЕЛЛЕЛ, и това са юристи ... ЖАЛКА КАРТИНА... тогава адвокатурата да обяви стачка и да видим на бвинителите как ще им минат задържанията. Така както направиха в Сърбия и Франция, всички адвокати отказват да влизат в зали НАЦИОНАЛНА СТАЧКА , защото с такива обвинители, които потъпкват правата на гражданите и обиждат ЗАЩИТНИЦИТЕ е абсолютно бзмислено да се работи в БГ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.