Прокурорите и следователите също ще могат да работят дистанционно

Прокурорите и следователите също ще могат да работят дистанционно

Прокурорите и следователите също ще могат да работят дистанционно. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда. На заседанието си кадровиците приеха редица мерки във връзка с разпространяващата се зараза от COVID-19 у нас.

Сред тях са да се съобрази участието на прокурори в съдебни дела за периода от 18 март 2020 г. до прекратяване на извънредното положение съгласно решенията на Съдийската колегия за отмяна на разглеждането на редица дела.

Административните ръководители, съобразно спецификата на работата във всяка прокуратура, да въведат организация на дейността чрез работа по график или работа от разстояние (дистанционна форма на работа), както и да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, разполагане на работните места на подходящо разстояние и други предпазни мерки съобразно препоръки от Националния оперативен щаб.

Достъпът на прокурори, следователи и съдебни служители в съдебните сгради, се определя със заповед на съответния административен ръководител. Административните ръководители трябва да организират извършването на всички административни услуги на принципа на "едно гише", физически разположено максимално близо до входа на съдебната сграда като осигурят непрекъснатото му обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията.

Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за периода на обявеното извънредно положение да се извършва по телефон или по електронен път, подаването на документи да се извършва по пощата или по електронен път. Работата на деловодствата с граждани да се ограничи максимално, като информацията за въведената организация да се публикува на сайтовете на прокуратурите, искат още кадровиците.

Справки се извършват само по телефоните, обявени на официалните страници на прокуратурите или по електронен път на обявените от тях електронни адреси.

Образуваха дисциплинарка срещу следователката, заплашвала полицаи в Силистра

 

Междувременно Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу следователката Стела Илиева, обвиняема за хулиганство и използване на служебно положение.

 

На 9 март Софийската градска прокуратура подведе Илиева под отговорност за това, че на 18 февруари 2020 г., в с. Йорданово, област Силистра, Илиева е извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Тя е отправила обидни и заплашителни думи към двама полицейски служители от Районно управление - Силистра, които извършвали проверка на водач на автомобил, нейна собственост, управляван от Мелин Али, който обаче не притежавал свидетелство за управление на МПС.

 

В качеството си на длъжностно лице, магистратът използвал своето служебно положение, за да предотврати отнемането на табелите с регистрационните номера на личния й автомобил при извършвана полицейската проверка.

Още по темата

Приеха с множество условия закона за мерките в извънредно положение на първо четене

Предишна новина

Разследват бивш пиар на болница във Велико Търново за невярно съобщение за тревога

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  Основните права на гражданите са неотменими. | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #2 от "max | нерегистриран":
  А защо съдиите да не могат? Всички знаем как протичат повечето съдебни заседания. При извънредните условия това не може да става по телефона ли, когато се записва за протокола? Как не ги е срам да лишават гражданите от правосъдие, в 2020 г., когато има система за идентификация чрез електронен подпис, видео и конферентни телефонни разговори, криптирана кореспонденция? На всичкото от горе и да продължават да взимат заплати

  Съдийската колегия във връзка с разпространяващата се зараза от COVID-19 спря разглеждането на почти всички дела, нови няма да бъдат образувани до 13 април. Мagna Carta Libertatum от 1215 г. включва в себе си правилото: „На никого не се отказва правото на справедлив процес.” Това право заема важно място в правната система на всяка европейска държава.

 2. 8
  max | нерегистриран
  1
  -4

  Няма кой да чака. Другите също имаме работа. Не е право частните да фалират, а на държавно да се получава и бонус с разпускане от пандемии! За делата, каквото не е качено онлайн, може да се направи достъп с парола адвокатите да ги четат в Интернет. Може на страните да им се праща и по ел.пощата. Откритите заседания да се излъчват онлайн в определен канал

 3. 7
  RRR | нерегистриран
  2
  -3

  Да, проблем ли имаш, или....

 4. 6
  RRR | нерегистриран
  2
  -3

  Много си умен , без извинение....

 5. 5
  RRR | нерегистриран
  10
  -5

  Доклада си върви и се решава ката ден, ВСС да си стои в къщи.Ние си работим.

 6. 3
  Зачуден | нерегистриран
  16
  -4

  "Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за периода на обявеното извънредно положение да се извършва по телефон или по електронен път" А разпита на обвиняем, или други действия по разследването, и те ли "по телефон или по електронен път" ще се извършват!!!

 7. 2
  max | нерегистриран
  3
  -26

  А защо съдиите да не могат? Всички знаем как протичат повечето съдебни заседания. При извънредните условия това не може да става по телефона ли, когато се записва за протокола? Как не ги е срам да лишават гражданите от правосъдие, в 2020 г., когато има система за идентификация чрез електронен подпис, видео и конферентни телефонни разговори, криптирана кореспонденция? На всичкото от горе и да продължават да взимат заплати

 8. 1
  RRR | нерегистриран
  5
  -8

  Да, бе.Само тях чакахме, да се наканят.Ще си работим всички, не виждам някой да се е засилил да дреме в къщи поне при нас.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.