Прокурорка от Благоевград, забранила на катаджия да спира сина й, ще получава 10% по-ниска заплата за 6 месеца

Прокурорка от Благоевград, забранила на катаджия да спира сина й, ще получава 10% по-ниска заплата за 6 месеца

Районната прокурорка от Благоевград Райна Бачева, срещу която през последните години се водеха две дисциплинарни производства, окончателно ще получава през следващите 6 месеца с 10% по-ниска заплата. Решението е на петчленен състав на Върховен административен съд (ВАС), а идната сряда (23 май) то влиза и в дневния ред на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), когато съдебните кадровици ще приемат проект на решение по казуса.

На 19 април 2017 година съдебните кадровици наложиха на Бачева дисциплинарно наказание, след като проверка установила, че прокурорката опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ и му наредила повече да не го спира на пътя. Шефът на полицията в Благоевград подал сигнал в инспектората към ВКП за недопустимо поведение на Бачева.

Проверката на ВКП е установила следното: На 18 октомври 2016 година около полунощ двама пътни полицаи спрели за проверка автомобил, който се движел с включени халогенни светлини, което е нарушение на Закона за движение по пътищата. Колата карал синът на прокурор Райна Бачева. Катаджиите му съставили фиш за нарушението.

Още сутринта на мобилния телефон на единия от полицаите позвънила прокурор Бачева и му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ. В 16.30 ч. Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служител да дойде в кабинета ѝ. И той се явил около 17 ч.

Прокурор Бачева му показала снимка на фиша, обяснила му, че санкционираният шофьор е неин син и му заявила, че нарушението е незначително, а синът ѝ въобще не е следвало да бъде санкциониран. Полицаят обяснил на прокурорката, че съставяйки фиша с колегата му са изпълнили служебните си задължения, но тя продължила да настоява, че синът ѝ бил санкциониран неправилно. Бачева разяснила на полицейския служител, че проблемът не е във фиша, а че синът е бил спрян за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина ѝ и му разпоредила повече да не бъде спиран на пътя.

"Дисциплинарният състав е анализирал поведението на прокурор Б. в сградата на Районна прокуратура – Благоевград на 18.10.2016 г. по повод настоятелното й приканване младши инспектор в сектор "Пътна полиция" към ОДМВР – [населено място] Г. Ш. да се яви до края на работния ден в прокуратурата и разговорът, който тя е провела с него във връзка със санкционирането на сина й – П. Б., в малките часове след полунощ на същата дата. Наставническото поведение на прокурор Б. по отношение на инспектор Ш., във връзка със съставения фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата на нейния син, детайлизирането на въпроси свързани с наличието на камера в патрулния автомобил и искането й отправено до служителят на ОДМВР – [населено място], да уведоми колегите си управляваният от нея и сина й автомобил да не бъде спиран, при установено нарушение, е станало достояние до част от служителите на ОДМВР – [населено място], и е дало основание за налагане на дисциплинарното й наказание", пишат върховните магистрати.

"Видно от доказателствата по делото, поведението на прокурор Б. в конкретния случай е в разрез с принципите на благоприличие и почтеност. Събраните по делото доказателства сочат, че конкретните действия на прокурор Б. са недопустими за един магистрат, предвид обществените очаквания за етично поведение, които са в по-голяма степен отколкото за други категории длъжности извън системата на съдебната власт. Поведението на Б. е уронило и престижа на съдебната власт, тъй като е станала достояние на част от служителите в ОДМВР – [населено място]. Със същественото отклонение на прокурорката от дължимото и очаквано поведение, същата е осъществила фактическият състав на дисциплинарното нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ, поради което законосъобразно е ангажирана дисциплинарната й отговорност", пише още в мотивите на състава на ВАС.

Байчева бе подведена под дисциплинарна отговорност и за още един случай, при който отново инспектората на Върховната касационна прокуратурата, констатира нарушение.

Данните, събрани от инспектората са, че в края на 2013 г. Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в Благоевград, представила му се като прокурор Бачева и му разпоредила да се яви при нея незабавно. При явяването на охранителя в кабинета ѝ в РП-Благоевград, поискала от него да ходатайства пред собственика на фирмата да назначи на работа неин приятел. Мъжът отговорил, че тези решения зависят единствено от собствениците, но обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на прокурор Бачева и си тръгнал.

След това в продължение на две седмици тя по три пъти на ден му се обаждала, за да пита какво е направил. Освен това се свързала и с управителя на охранителната фирма, пред когото отново настояла приятелят ѝ да бъде назначен.

Така близкият на обвинителката получил работата. След около година обаче се скарал с Бачева и тя отново се свързала със служител на охранителната фирма. Този път искала бившият ѝ приятел да бъде уволнен. "Аз го назначих, аз ще го махна!", заявила прокурорката.

Накрая Бачева се обадила на друг служител на охранителната фирма, на когото пък казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си. И добавила: ,,Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин".

Още по темата

Обхватът на т.нар. гражданска конфискация ще се разшири, ако промените в НК се приемат

Предишна новина

Правителството одобри проекта на Закон за киберсигурността

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  От 18 до 17 | нерегистриран
  0
  0

  Още нещо:

  Казусът не е юридически, а общочовешки. Цацаров нито е предмет на статията в качеството му на главен прокурор, нито пък тази статия разглежда здравословно му състояние. Ако по този начин, като демонстрирания от теб в тази тема, развиваш доводите си и пред съда, не бива да се учудваш от неуспешния за прокуратурата изход по някои дела. Тя просто трябва да се раздели с тези, които си въобразяват, че са станали отведнъж големи майстори на думите

 2. 18
  До 17 | нерегистриран
  0
  0

  Важен е смъсълът, който влагаш, а не думите, които ползваш

 3. 17
  наблюдател | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #12 от "До 5 | нерегистриран":
  Какъв наблюдател си ти, бе? Що за посредствен индивид си, че да кълнеш хората! Като не ти отърва напускай и се пробвай на свободния адвокатски пазар.

  Внимателно и старателно прочети кога човек кълне другиго, (напр. "черната земя да те....") и кога човек пише "Къде ходят болестите", ако наистина си юрист, веднага ще забележиш разликата. Учудващо е, че администрацията на сайта са го е разбрала и са оставили коментара ми, а ти не си.

 4. 16
  ********************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 15
  ДА! | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #14 от "милен | нерегистриран":
  Срам и позор!

  Самозабравила се наглост върлува и дерибейства в цялата ни държава. Ей по този точно начин... И редица са примерите в прокуратурата,която очакваме да ни бази,а не да ни гази!..

  В англосаксонската система прокурорите за адвокати на държавата. А у нас, по съветски тертип - паразити на държавата!  И е прав Мирча, че ми писна от такива "свещени крави" на "свещена паша". За наша сметка, естествено!

 6. 14
  милен | нерегистриран
  4
  0

  Срам и позор!

  Самозабравила се наглост върлува и дерибейства в цялата ни държава. Ей по този точно начин... И редица са примерите в прокуратурата,която очакваме да ни бази,а не да ни гази!..

 7. 13
  88 | нерегистриран
  3
  0

  Това е иронията - хора с нисък морал, понякога с по-нисък дори от този на "клиентите" обвиняват и съдят!?

 8. 12
  До 5 | нерегистриран
  4
  -2

  Какъв наблюдател си ти, бе? Що за посредствен индивид си, че да кълнеш хората! Като не ти отърва напускай и се пробвай на свободния адвокатски пазар.

 9. 11
  Мирча Кришан | нерегистриран
  3
  -6

  Колко пъти се каза, че прокурори и съдии не са свещени крави, понеже получават едно възнаграждение /не малко/ за наша сметка, като данъкоплатци. И затова трябва да възстановят Сметната палата и като съд. Но понеже ще засегне и другите власти, и "независимите комисии" към НС, а и самото НС - ядец! Понеже като е обикновен прокурор е и отчетник. Пред нас - данъкоплатците.  Ето, ама няма "политическа воля":  Не смятате ли, че Вашата работа би имала по-голяма тежест и ефикасност, ако върховните одитни органи, включително и тези на ЕС, имат и съдебни функции?  - Съществуват различни национални конституционни традиции в това отношение и те трябва да бъдат спазвани. Нашето мнение е, че разграничението между одита и съдебните функции ни позволява да се съсредоточим в по-голяма степен върху нашите анализи и препоръки. А ако поради административна грешка дадена сума трябва да бъде събрана от бенефициентите, Комисията разполага със средствата за целта. В случай на измама сезираме ОЛАФ по конкретния въпрос, а те там имат свои собствени експерти. Това са различни умения от тези, които са необходими за извършване на одит, и за нас това разделение е средство за разгръщане на специфичните за работата ни умения за постигането на най-добри резултати. Не се нуждаем от съдебни правомощия, тъй като и така много успешно действаме чрез репутацията си на независим одитор.

  Визитка  Председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене е роден в Германия през 1957 година. Правист е по образование и от 1986-а до 2014 г. има адвокатска практика в родния си град Дюселдорф. Политическата му кариера е забележителна. От 1992-ра до 1994 г. е член на германския парламент, където участва в комисията по правни въпроси и в анкетната комисия за проучване на дейността на "Тройханд" - институцията, извършила приватизацията в източните германски провинции. Бил е член на Европейския парламент и на неговата комисия по правни въпроси, както и координатор на групата на Европейската народна партия в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент. През 2004-а става председател на въпросната комисия.  До 2014-а Клаус-Хайнер Лене е преподавател по европейско право в Университет "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф и в Университета на Кьолн. От 2014-а е член на Европейската сметна палата, Одитен състав III ( "Външни политики"). Две години по-късно става председател на европейския Върховен одитен орган. 10. 10
  Уфффф | нерегистриран
  6
  -3

  Колко дъна трябва да б дат удйрени, за да се разбере, че тази прокуратура се нуждае от спушна реформа. Да я поставят в структурата на МВР и всякакви произволия ще приключат. То сега все едно прокуратурата воюва с полицията, а искаме да се бори престъпността.

 11. 9
  666 | нерегистриран
  8
  -2

  Има и още по -драстичен случай в Административен съд Стара Загора.

  Съдия, която изтърпява наказание лишаване от право да управлява мпс за отказ да даде проба за алкохол правораздава и контролира наказателните постановления на КАТ.

  Наказание няма защото е от " нашите".

 12. 8
  | нерегистриран
  6
  -1

  Тая да не е рода на Агромаха Методи бачев, който ашладиса Боко с кмета на Симитли?!

 13. 7
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 6
  | нерегистриран
  13
  -2

  Ей, направо сте я съсипали. 10% по-малко за 6 месеца, леле... Как ви дава душа?!

 15. 5
  наблюдател | нерегистриран
  15
  -6

  Ей това е Сотир Цацаров. Може път някоя болест да го хване, ако наистина знаеха къде да ходят. Срам за нас, подчинените МУ прокурори. Целият мандат премина в заповеди, наказания, указания, без нито едно смислено дело. Как случайно поне не направи нещо хубаво за държавата и за системата, ей така, без да иска.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.