Прокурорската колегия иска от ВАС предварително изпълнение на решението за избора на апелативен прокурор на София

Прокурорската колегия иска от ВАС предварително изпълнение на решението за избора на апелативен прокурор на София
Прокурор Радослав Димов, снимка:архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от Върховния административен съд (ВАС) да допусне предварително изпълнение на решението й от 11 септември т.г., с което районният прокурор на София Радослав Димов бе избран за апелативен прокурор на столицата.

Това се налага по молба от Радослав Димов, след като конкурентката му за поста Албена Вутова обжалва решението на Прокурорската колегия и настоя, че тя е била правилният избор за ръководител на апелативния район.

По време на дискусията по въпроса Йордан Стоев изтъкна няколко основания да бъде уважена молбата на прокурор Димов. "Ако встъпването в длъжност на прокурор Димов се забави, това ще създаде затруднения в работата на целия район. Освен това, двама от зам.-апелативните прокурори са назначени за върховни магистрати и предстои да освободят постовете си, това би довело до липса на стратегия в управлението и би се отразило негативно на прокуратурата. От закъснението на решението ще настъпят преки и значителни вреди и ще се повлияе негативно на конструирането на дейността на Апелативната прокуратура-София (САП)" посочи Стоев.

След това, с 11 гласа "за" Прокурорската колегия реши, че като страна по делото пред ВАС, ще поиска предварително изпълнение на решението си от 11 септември.

На 23 януари т.г. Прокурорската колегия на ВСС отказа на Албена Вутова за първи път да поеме втори мандат като административен ръководител на Апелативна прокуратура-София, с основния аргумент, че работата й през предходните 5 години не е достатъчно задоволителна, а идеите й за следващия ръководен период не са особено иновативни. Вутова обаче се яви повторно, като неин съперник бе Радослав Димов. След изслушването на двамата кандидати, кадровиците намериха районния прокурор на София за по-подходящия кандидат. Вутова обаче не се примири с решението на Колегията и пусна жалба във ВАС срещу него, с което автоматично блокира встъпването в длъжност на колегата си и си осигури още няколко месеца начело на САП, като и.ф. ръководител, до приключване на делото във Върховния съд. 

Прокурорската КАК ще отговаря на любопитството на Панов за кариерата на Иван Гешев

Предишна новина

Зам.-градският прокурор на София Явор Димитров е назначен във ВАП

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  3
  -1

  Бърза момчето,че няма никакво време за губене!Трябва да почва да изпълнява поръчките на менторите си,така както им е обещал!

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  24
  -12

  Смехорани.Човек, непостановил нито едно постановление по контрол и невнесъл нито един акт в ОП, ще контролира актове на ОП.Хвала и на тях и на него.Жив специалист.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.