Прокурорската колегия назначи Даниела Машева за заместник на Иван Гешев

Прокурорската колегия назначи Даниела Машева за заместник на Иван Гешев
Даниела Машева и главният прокурор Иван Гешев, снимка:БГНЕС/архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие предложението на главния прокурор Иван Гешев и назначи доскорошния съдебен кадровик Даниела Машева за зам.-главен прокурор към Върховна касационна прокуратура.

Оставката на Машева като член на ВСС бе приета миналата седмица, като също тогава тя бе преназначена като редови обвинител във ВКП.

Даниела Машева бе избрана с огромно мнозинство за член на кадровия орган през 2017 година от колегите й в магистратурата. Машева е била последователно прокурор в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура, във ВКП, била е и заместник-министър на правосъдието.

С нейното напускане на кадровия орган, вакантните места в Прокурорската колегия стават две, след като в началото на 2020 г. Пламена Цветанова напусна кадровия орган и зае поста зам.-главен прокурор отново по предложение на Иван Гешев.

Очаква се до есента магистратите да изберат нов свой представител, който да заеме мястото на Даниела Машева. Все още няма открита процедура за избор на член на кадровия орган от квотата на Народното събрание, който да замести Пламена Цветанова.

На заседанието си в сряда Прокурорската колегия прие оставката на русенския прокурор Николай Николов, който бе уличен, че е търсил съдействие от обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков за избирането му за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

Срещу прокурор Николов стартира проверка относно цялостната му дейност за срок от три години. Проверката трябваше да обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, както и контактите му с бизнесмена Бобоков. Проверка стартира и относно интегритета му и дали е извършил нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати.

Припомняме, че от чатове между обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и Николай Николов стана ясно, че бизнесменът е обещал и осъществил лобистки натиск за назначаването на прокурор Николов за окръжен прокурор на Русе през 2019 година през негов „приятел от детинството“. Опитът на Бобоков обаче е останал неуспешен, а Прокурорската колегия на ВСС е назначила опонента на Николов в процедурата. По-късно самият Бобоков призна, че е осъществил подобно ходатайство.

Още по темата

Главният покурор потвърди за арести в Бургас за тероризъм и връзки с "Ислямска държава"

Предишна новина

Депутати предлагат осветляване на донорите на НПО-тата от страни извън ЕС

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Щ | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от "123 | нерегистриран":
  Изисква се да си знаеш и можещ, а не злоблив

  Пише се "знаещ" - с "щ" накрая, другарю прокурор. Хебаво е да го и знае и заместник-главният. Между другото, не намерих нито една статия, публикация, нито едно изследване като юрист на въпросният номинат. Как се оценяват качествата? По неграмотност ли? Или по зависимост? Или просто трябва да си знаеШ?

 2. 6
  ARD Deutschland | нерегистриран
  2
  0

  Следва пълен превод на български език на репортажа на най-голямата германска телевизия ARD от 02.07.2020 по „случая Иванчева“:
  През април 2018 г. Десислава Иванчева е арестувана на улицата заедно със заместничката й Биляна Петрова. Обвинена е, че тогава като кмет на район е шантажирала строителен предприемач за общо 750 хил. евро, за да получи той право на строеж. През есента на 2019 г. е осъдена от извънредно съдилище в София на 20 г. затвор, а заместничката й – на 15. Десислава Иванчева отрича всички обвинения и се чувства като жертва на един шоупроцес.
  „Това действително е необикновен съдебен процес. Това означава, че не може да се смята за борба на прокуратурата срещу престъпниците Иванчева и Петрова. Това всъщност е борба на народа срещу прокуратурата, това е борба за справедливост“, казва Николай Хаджигенов, адвокат на Десислава Иванчева.
  При ареста на двете жени на улицата присъства и Иван Гешев, тогавашен шеф на „специализираната прокуратура“. /Тъмни слънчеви очила, говорещ по своя мобилен телефон, стоящ до Биляна Петрова/. Защо Гешев присъства е неясно.
  Според Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ в правомощията на Гешев това не е влизало. Изключително влиятелният Гешев е избран на 24.10.2019 г. на силовия пост главен прокурор.
  Тогавашната заместничка на Иванчева – Биляна Петрова също е арестувана на 17.4.2018 г. и отведена, както показват кадрите, от българската полиция.Преди това двете дами, политици от местен мащаб, прекарват пет часа на едно оживено кръстовище в София /снимков материал…/
  Биляна Петрова и Десислава Иванчева са от София и се познават още от училище. Процесът и противоречащата на правото присъда на първа инстанция са довели и двете до пълен фалит. Иванчева е имала бизнес с автобус и е продавала козметични продукти. Петрова е била предприемач и между другото се е занимавала и с проекти, свързани с ЕС.
  Случаят „Иванчева“ действително показва забележителни нелепости. Непознатите и несвързаните преди това с политиката жени през ноември 2016 г. изненадващо печелят местните избори в софийския район „Младост“ със 65 % от гласовете. те се ангажират срещу нелегалното застрояване на тази част от столицата, стриктно внимават да се спазват установените правила и така прекратяват също големи проекти на чужди инвеститори. Малко преди арестуването им се правят неуспешни опити да бъдат свалени от власт, след което следва зрелищният арест.
  „Циркове като публичния арест с белезници и т.н., такива неща се правят, когато липсват доказателства и когато липсва престъпление. когато е необходимо да се изпълнят определени поръчки и определен човек трябва да бъде принуден да мълчи. И това се прави само тогава, когато няма дакозателства и престъпна дейност“, казва адвокатът на Иванчева.
  Освен това става ясно,че основният свидетел на обвинението само е чувал приказки за нея. Върху банкнотите, конфискувани в колата на Иванчева, няма пръстови отпечатъци на обвиняемата. Изчезнали доказателствени материали и осъществено подслушване без правно основание засилват впечатлението за хаотично водене на следствието и процеса. Същото Иванчева съзира и при избора на съдия за процеса. „Установено бе, че принципа на случайното разпределение на делата между съдиите бе абсолютно манипулиран. В моя случай този принцип с един и същи съдия се повтори седем пъти, докато бе намерен правилният съдия“.
  „Свобода за Иванчева“ е изписано на строеж в софийския квартал „Младост“, където Иванчева бе кмет от ноември 2016 до арестуването й през април 2018 г. На първа инстанция тя неправомерно бе осъдена за корупция на 20 години затвор. Тя оспорва всички обвинения и в момента.
  От своя страна прокурор Тихомир Стоев обвинява защитата, че забавя процеса с безмислени искания: “ Нямам притеснения за нищо, прокуратурата не иска случаят да приключи на всяка цена, но този случай въпреки това е изяснен докрай“.
  Десислава Иванчева и Биляна Петрова обжалват присъдата.Очаква се на 3.07.2020 г. специализираният наказателен съд да произнесе окончателната присъда. Двете политички след осъждането си са под домашен арест и информират за своите финансови и здравословни проблеми. Много хора в страната са убедени, че те се наказват, защото за се възпротивили на политиката, съдебната система и строителната мафия. Има един приятен страничен ефект за правителството в София:
  С осъждането на Иванчева би могло да се изпрати сигнал по посока на Брюксел, че в обзетата от корупция България се води твърда борба срещу корупцията. Десислава Иванчева е убедена, че ще я пратят в затвора. но тя няма намерение да се предава. Чрез петиция до Европейската комисия тя иска да постигне нейният случай да се разследва от независимо място. „Като цяло очаквам истинско правосъдие и справедливост. Но това тук е невъзможно. Присъдата ще бъде потвърдена – това е ясно“.

 3. 4
  Учуден | нерегистриран
  4
  -3

  Ами някои от членовете на ПК на ВСС и те трябва да си подадат оставките, защото и за тях някой е ходатайствал, за да са там сега.

 4. 3
  Tribus Verbis | нерегистриран
  18
  -3

  Всичко много добре, не коментирам качествата на визираните лица- най-вероятно ги имат. Обаче когато едни хора те предлагат и избират да заемеш една длъжност и след 6 месеца ти назначаваш същите хора за свои заместници, малко грозно се получава. Един вид "ти на мен, аз- на теб". Просто така изглежда отстрани, иначе не се съмнявам в дълбоко благородните и професионални мотиви за тез управленски решения :-)

 5. 2
  123 | нерегистриран
  7
  -12

  Изисква се да си знаеш и можещ, а не злоблив

 6. 1
  Какви са критериите? | нерегистриран
  15
  -6

  Днес да станеш обикновен юрисконсулт се иска владеене на езици. За старши юрисконсулт - два езика. За главен юрисконсулт - поне докторска степен и тридесетина научни публикации, включително в чужбина. А за заместник главен прокурор какви са изискванията?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.