Прокурорската колегия отговори на нападките на Лозан Панов срещу главния прокурор

Прокурорската колегия отговори на нападките на Лозан Панов срещу главния прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отговори на нападките на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу главния прокурор Иван Гешев.

В прословутото си интервю за сайта на подсъдимия Иво Прокопиев, Панов си позволи да квалифицира действията на главния прокурор като “мутренски” и да отправи поредица обиди по негов адрес заради питането му до Конституционния съд относно имунитета на държавния глава.

В рамките на Прокурорската колегия Иван Гешев посочи, че няма да присъства на обсъждането на декларацията на колегите му, нито ще гласува за нея, тъй като в случая тя е свързана с неговата личност. Единственото, което главният прокурор заяви бе: “Това изявление, да го наречем, или политическа реч е меко казано неколегиално към широк кръг магистрати и по-конкретно съдии с безупречна професионална репутация. Ясно е, че на г-н Лозан Панов основната му дейност е изнасяне на политически речи – явно се готви за някваква политическа кариера. Затова единственото което върши е политическа реторика и за съжаление нерешаване проблемите, които стоят пред съдебната власт и конкретните магистрати”.

Ето и пълния текст на декларацията на Прокурорската колегия срещу поредните атаки на Лозан Панов врещу Иван Гешев:    

Съдебната власт и нейната независимост, като гарант на правовата държава, са сред фундаменталните достижения на съвременните демократични общества. Конституционно установено е, че при осъществяване на своите функции магистратите се подчиняват само на закона и изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение.

За пореден път, категорично се противопоставяме на всяко действие, което поставя под съмнение и натиск независимостта на българските магистрати, и представлява недопустим опит за въздействие върху съдебната власт, както от средите на системата, така и от външни лица.

Изразяваме несъгласие и възмущение от опитите на г-н Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд, за косвено влияние върху Прокуратурата във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България. Недоумение буди даденото от г-н Панов в интервю от 07.05.2020 г. пред „Дневник“, определение по повод внесеното искане до Конституционния съд за тълкуване смисъла на нормите на чл. 103 от Конституцията, а именно че „Питането на главния прокурор до Конституционния съд относно това що е държавна измяна от президент е предупреждение по един, извинете ме за израза, "мутренски начин" не само за президента, но и към всички, които биха въвели тази тема в публичността.“.

Направената препратка към 90–те години на миналия век у нас, считаме за некоректна, неправилна и грубо уронваща независимостта, авторитета и престижа на съдебната власт. Законосъобразното упражняване правомощията, не само от страна на главния прокурор на Република България, но и от всеки един друг държавен орган е въпрос на оперативна самостоятелност, като по допустимостта и основателността на отправеното искане е компетентен да се произнася единствено Конституционния съд.

Припомняме, че независимостта не е прерогатив или привилегия, предоставена в полза на прокурорите, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие, поради което внесеното искане до Конституционния съд не противоречи на чл. 117, ал. 2 КРБ.

Висшият съдебен съвет непрекъснато отстоява независимостта на съдебната власт, докато конкретното изявление на г-н Панов е в разрез със Стандартите за независимост на съдебната власт (приети от Съдийската колегия на ВСС през 2018 г.), доколкото съдържа обидни и манипулативни твърдения, относно действията на главния прокурор.

От гледна точка на житейската практика сме свидетели на подобни изказвания от страна на обвиняеми и подсъдими лица, които търпят негативи в резултат на действията на Прокуратурата. Абсолютно недопустими са направените твърдения за председател на върховен съд, който би следвало да е гарант за върховенството на закона в Република България. Неговите внушения поставят под съмнение и уронват авторитета на Прокуратурата на Република България, като дават повод на лица, засегнати от нейните действия, да изразяват аналогични мнения в публичното пространство.

Предвид горното отправяме призив към председателя на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната власт, приети от председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Лозан Панов обвини представляващия ВСС в манипулация на общественото мнение

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обвини представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев в манипулация на общественото мнение.

Поводът - изнесените пред медии данни от Магдалинчев, че от Държавния департамент на САЩ е пристигнала информация във връзка с твърдението за корупционно поведение на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

От пресслужбата на ВКС съобщиха, че Панов “категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства и счита за свой професионален дълг да запознае българското общество с фактите”.

Ето каква е хронолигията на събитията според председателя на ВКС:

На 5 февруари тази година държавният секретар на САЩ включи съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (СНС) в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ поради негово участие в значителни корупционни дейности. На извънредно заседание на 06.02.2020 г. Съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска от главния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички възможни данни по случая. 

Отговорът на главния прокурор

На 06.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща писмо с вх. № PRB202004647877I/06.02.2020 г. с питане постъпвали ли са сигнали или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление и извършвани ли са в тази връзка проверки.

На 11.02.2020 г. е изпратено ново писмо до главния прокурор с вх. № PRB202004696439I/11.02.2020 г., с което председателят на ВКС напомня, че все още не е получил отговор на писмото от 06.02.2020 г.

След 40 дни, на 17.03.2020 г., главният прокурор отговаря, че във ВКП не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление от съдия Андон Миталов и към момента няма данни същото лице да е привлечено към наказателна отговорност за извършено престъпление.

Отговорът на председателя на КПКОНПИ

На 06.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща писмо до председателя на КПКОНПИ с вх. № ЦУ01-2225/06.02.2020 г. с искане за информация постъпвали ли са в комисията сигнали или жалби срещу Андон Миталов. Тъй като в продължение на пет дни не е получен отговор, на 11.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща ново писмо до КПКОНПИ, за да напомни за депозираното си на 06.02.2020 г. искане.

След повторното напомняне на 18.02.2020 г. председателят на КПКОНПИ изпраща отговор, в който не отговаря дали е имало или не е имало такава проверка на съдия Андон Миталов, а цитира разпоредбата на чл. 49 от  ЗПКОНПИ, която забранявала да се разгласяват факти и данни по подадени сигнали.            

Отговорът на главния инспектор на Инспектората към ВСС

На 06.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща писмо и до главния инспектор на Инспектората към ВСС, с което изисква информация дали има образувана проверка на Инспектората срещу съдия Андон Миталов. На 10.02.2020 г. главният инспектор отговаря, че на 04.11.2019 г. в Инспектората е постъпил сигнал от главния прокурор на Република България, заведен с вх. № 30593/04.11.2019 г. с искане до ИВСС да се произнесе по същество по правилността на съдебния акт по ч.н.д. № 4014/2019 г. по описа на СНС, с което е разрешено на обвиняемо лице да напусне страната. По постъпилия сигнал Инспекторатът е извършил проучване и е дал становище, че няма основание за образуване на проверка по случая, тъй като не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото. Инспекторатът също така потвърждава, че освен искането на главния прокурор до ИВСС да се произнесе по същество по правилността на цитирания съдебен акт, няма други сигнали по отношение на съдия Миталов.  

Отговорът на Посолството на САЩ чрез МВнР на Република България

След извънредното си заседание на 06.02.2020 г. Съдийската колегия на ВСС отправя искане чрез МВнР към американската страна да бъде предоставена информацията, с която разполага във връзка с твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.  

На 20.03.2020 г. председателят на ВКС е уведомен от ВСС за постъпило копие на паметна бележка относно среща, проведена на 13.03.2020 г. в гр. София, в МВнР, между представители на Министерството и Посолството на САЩ в България. В т. нар. писмо с гриф „поверително“ от МВнР, по думите на представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев в интервюто му за „Свободна Европа“, само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Още по темата

ЕК прикани за отваряне на границите и падане на карантината

Предишна новина

Без открити заседания в СРС до 22 май

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 3
  време е да се спре с безумието | нерегистриран
  3
  -2

  Господа,не ви ли е срам. Председателя на ВКС е достоен човек . Той никога няма да се подчини на режима . То не бяха нападки, то не бяха агнешки главички, то не бяха есемеси, отговори, критики,цялото кралско войнство се включва в безумна конфронтация и стремеж към подчинение на съда. Режете клона на който седите. Съдът не е ДАНС, не е полиция ,не е пожарна, не е Бойко Борисов.не е районно управление на МВР , съдът е независима инстиуция и няма как председателя на ВКС да е подчинен и послушен на когото и да било.Той няма как да е на вашия акъл и да мисли като вас. С глупостите и атаките ,които правите срещу председателя на ВКС подривате основата на държавността. Всявате неуважение към правораздаването,обезличавате съда. Разберете,съдът е независим и няма как да е подчинен на прокуратурата от която има много какво да се желае. Ако председателя на ВКС се подчини на примитивната мутромилиционерско болшевишка философия,провъсгласена от философа от село Дръндар изразена в мафиотското съждение,че който владее прокуратурата владее държавата,то обществото ни ще се превърне в животинско царство.Време е да се престане с мърсотията и селските номера. Действията ви водят към разложение и деградация.Обезверявате хората в независимостта на съда . Време е да осмислите ,какво вършите защото всяко нещо има своята мярка,а вие отдавна прекрачихте прага на допустимата простотия.Време е да се спре с безумията и конфронтацията.Време е прокуратурата да започне да върши безпристрастно и достойно онова ,което и е възложено от закона. Стига с простотии и безплодна конфронтация. Тя не е в интерес на българския народ.ЦУМ не може да налага своите възгледи за живота на всеки един от нас. ЦУМ е минало,ЦУМ е метастаза, тумор , който убива разума а след него и живота. ЦУМ води към нищото !

 2. 2
  | нерегистриран
  5
  -2

  Едно предупреждение да се връчи на Л.П. на основание чл. 65 от ЗМВР: да се държи прилично.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.