Прокурорската колегия: Президентът нарушава разделението на властите и това ни тревожи

Прокурорската колегия: Президентът нарушава разделението на властите и това ни тревожи
Прокурорската колегия на ВСС, снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излиза с поредна декларация с призив за „възстановяване институционалния диалог, проява на държавническа отговорност, зачитане върховенството на закона, спазване на установените демократични принципи и правовия ред на Република България, преодоляване на общественото напрежение и запазване на социалния мир“.

Притеснени сме от посланията на Президента на Република България, с които се нарушават принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, и които са в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията. Държавната власт, чрез органите, които я представляват, следва да работи за повишаване на доверието в институциите, за постигане на национален консенсус и конструктивен диалог по стратегическите цели и приоритети на България“, пишат от ВСС. 

От кадровия орган застават и в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев, като напомнят, че той е първият главен прокурор, излъчен от професионалната общност, магистрат от кариерата - преминал през всички нива на служебната йерархия.

Ето и пълния текст на позицията на Прокурорската колегия:

Изразяваме своята силна тревога от безпрецедентната ситуация в страната, при която отговорността и причините за общественото напрежение се обвързват с искания за оставка на главния прокурор на Република България. Процедурата за неговия избор бе проведена в пълно съответствие със закона, прозрачно, публично, и за първи път, след предварителни консултации със съсловните организации на прокурорите и следователите за определяне профила на бъдещия кандидат.

Господин Иван Гешев е първият главен прокурор, излъчен от професионалната общност, магистрат от кариерата - преминал през всички нива на служебната йерархия, категорично подкрепян от българските прокурори и следователи.

Притеснени сме от посланията на Президента на Република България, с които се нарушават принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, и които са в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията. Държавната власт, чрез органите, които я представляват, следва да работи за повишаване на доверието в институциите, за постигане на национален консенсус и конструктивен диалог по стратегическите цели и приоритети на България. 

Конституционно установено правомощие на главния прокурор е да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, които при осъществяване на своите функции се подчинават само и единствено на закона.

Приемаме исканията за оставка на главния прокурор от някои адвокатски колегии, като посегателство върху независимостта на съдебната власт и форма на натиск, пораждащи съмнения за търсене на конкретни резултати по определени дела. Тези действия са в противоречие с Конституцията на Република България, която дава правомощия на адвокатурата да „подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси“, но не предвижда контрол и пряко участие в избора на административни ръководители в съдебната власт.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет апелира българските институции, адвокатите и гражданите да зачитат върховенството на закона, правовия ред и независимостта на съдебната власт!

Призоваваме Пленума на Висшия съдебен съвет за институционална реакция по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт.

Изпращаме настоящата декларация на Пленума на Висшия съдебен съвет, Президента на Република България, Министерски съвет,  Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.

Още по темата

Третото публично обсъждане на модели за реформа на районните съдилища премина в района на Велико Търново

Предишна новина

Купища документи с неясен източник и неотносими към работата му пазел Пламен Узунов в президентството

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Подозирам | нерегистриран
  3
  0

  Че ДНЕС ЩЕ ИМА АКЦИЯ НА ПРОКУРАТУРАТА В "осемте ченгета"(май беше джуджета)!

  С дневен ред:
  1. Пиене на кафе.
  2. Унищожаване на доказателства.

  Може и в обратен ред!

 2. 9
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  Айде, Гешев, любимите Ти Хамериканци ти дават нишан.

 3. 8
  Протестер от САЩ | нерегистриран
  3
  -2

  Официално съобщение на посолството на САЩ в РБългария:
  Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Това съобщиха от американското посолство в специално съобщение за пресата.. В него се казва още:
  Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.

  Току що Американското посолство у нас пласира тази официална информация!
  Очевиден шамар върху Бойко Борисов и Иван Гешев! Очевадно е вече защо Боко Тиквата още се пъне да подаде оставка – дават му шанс това да стане „елегантно“ /хахахаха!/, на 16 -ти, когато е вота на недоверия в парламента.
  Още по-ясно е, че дотогава и ДПС ще „узрее“ да гласува вота. Ако питате, те отдавна са узрели, а след Росенец – хептен.
  На 16-ти мача на Боко Тиквата приключва.
  С две думи: Come on, you fuckers! / в превод: Разкарай се, шибаняк!/
  ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОКУПИРАН ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОТА! И ДА НЕ ПУСНАТ НИКОГО ДА ИЗЛЕЗЕ, ДОКАТО НЕ БЪДЕ ПОДАДЕНА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА!
  А дотогава, кой знае, може да станем свидетели и на брутален арест на Боко от Гешев: „Ти си абсолютен престъпник! Долу на земята!“.

 4. 7
  Време е за реформи | нерегистриран
  7
  -3

  Срам и позор за българската съдебна система е находящата се в нея незнайно защо прокуратура от съветски тип. Прокурорската колегия първо да отговори на въпроса толкова ли няма един кадърен прокурор в цялата прокуратура, който да разследва откъде Борисов има милионите, снимани в чекмеджето на нощното му шкафче, а след това да излиза с поредна декларация. И колкото да не им се иска, наближава моментът, когато ще бъдат извадени от съдебната система и вкарани в МВР-то. С избора на Гешев предопределиха съдбата си.

 5. 6
  Тревожност | нерегистриран
  10
  -2

  Тревожни са. Трябва първо да се измисли как Гешев да си иде, а после и те вкупом.

 6. 5
  RRR | нерегистриран
  8
  0

  Шегаджии.

 7. 4
  Притеснен | нерегистриран
  9
  -2

  И аз съм притеснен, че половината от вас не са писали Обвинителен акт, и съм възмутен че прибирате по осем бона на месец,само за облизване на ....близалката.

 8. 3
  То бива да си тъп | нерегистриран
  5
  -3

  Изобщо няма да коментирам вътрешните реакции! Показателни са външните- нито ЕС, нито USA се намесват. Защо, бе скъпи членчета? Решението е взето, а вашето ниво е не пренебрежимо ниско, а комично. Вие даже не сте и Хора на гръцката трагедия.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.