Прокурорът Румен Пенев вече е с условна присъда и отменено уволнение

Прокурорът Румен Пенев вече е с условна присъда и отменено уволнение

Софийският апелативен съд (САС) е отменил ефективната присъда от 3,5 години затвор на прокурора от Районна прокуратура-Шумен Румен Попов.

Той е подсъдим затова, че през октомври 2011 г. поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Срещу сумата щял да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебно производство срещу Николов.

На 26 септември м.г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Атанас Атанасов осъди Пенев на 3,5 години затвор, въпреки че и прокуратурата бе поискала по-ниско наказание – 3 години затвор, а "ако все пак съдът прецени, че ефективното наказание е твърде сурово, то тогава съдът да наложи три години условна присъда с петгодишен изпитателен срок".

По-малко от година по-късно, делото е приключило и на втора инстанция, като в началото на юли САС е изменил присъдата на Пенев именно на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

На вчерашното си заседание пък Висшият съдебен съвет (ВСС) разгледа молба от Пенев за възстановяването му като прокурор. На 14 юни м.г. тогавашният състав на ВСС прие, че със задържането и повдигането на обвинение срещу него, прокурорът е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е накърнил престижа на съдебната власт, поради което му наложи най-тежкото наказание като го уволни.

Пенев обаче е обжалвал решението за уволнение пред Върховния административен съд (ВАС). В началото на годината тричленен състав на съда реши, че ВСС не е допуснал съществено нарушение на административнопроизводствените правила, като е приел, че в случая самото повдигане на обвинение срещу действащ прокурор и завеждането на съдебно производство срещу него, обективно представлява факт, който накърнява престижа на съдебната власт като институция, призвана да спазва стриктно и неотклонно законността.

Преди месец обаче петчленен състав на ВАС, с председател Анна Димитрова и докладчик Илиана Славовска, е отменил решението на тричленката, като отменя и решението на ВСС за уволнение. Съдът приема, че няма как самото образуване на наказателно производство само по себе си да води до извод за доказаност на извършеното престъпление, както и за извършено дисциплинарно нарушение по ЗСВ, без да е безспорно доказано.

"От събраните в хода на административното производство доказателства безспорно е установен единствено фактът на образуваното срещу Пенев досъдебно производство, но доколкото същото не е приключило с влязъл в сила съдебен акт, от този факт не следва безспорен извод, че с това Пенев е уронил престижа на съдебната власт, тъй като самото образуване на това производство е извън неговата воля и действия. Действително, повдигането на обвинение срещу действащ прокурор и образуването на съдебно производство срещу същия води до негативни изводи у обществото и накърнява престижа на съдебната власт като цяло, но само от този факт не може да бъде изведен извод за извършено от магистрата нарушение", се казва в решението на съда.

На заседанието си вчера, след кратък дебат, ВСС прие, че прокурорът Пенев се води отстранен от длъжност до приключване на наказателното производство срещу него, което още не е приключило и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Още по темата

Новият шеф на ДАНС Писанчев никога не би наредил дело "Галерия", работил го като изпълнител

Предишна новина

Съд в Русия освободи опозиционния лидер Алексей Навални

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  Уронения | нерегистриран
  1
  -2

  Вас само дърво ще ви оправи. Ако не дай си боже на мен или на мой близък се случи нещо и този шмайзер прекрати делото срещу извършителя заради пари, така ще го уроним, че ще яде със сламка една година!

 2. 11
  6 | нерегистриран
  4
  -1

  До коментар [#2] от "тази славовска":

  Той и Ситнилски сега бяга но дано му извадят всички далавери. Да чакаме на съда е все едно от умрял писмо. Това е идеята за нов ДАНС и нов инспекторат в прокуратурата да не ги закачат тези престъпници.

 3. 10
  --- | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#1] от "марлоу":
  Съгласна съм с Вас , колега . Чел сте си Закона и има правна основа в главата Ви . За разлика от доста други писания по тази тема . Тези хора (с постове "по принцип") толкова са самонадеяни , че , ако ви заболи корем , сигурно ще тръгнат да ви оперират с кухненски нож , защото "разбират" и това .

 4. 9
  бобко | нерегистриран
  3
  -6

  Как така ще бъде временно отстранен.Вижте в Европа за корупция се дават най високи присъди.Там тези подсъдими се конвоират с най строг режим.Затова няма да се в Европа.За такива прокурори и съдии наказанието да е затвор над 20 години.малко ще е.

 5. 8
  батман | нерегистриран
  3
  -5

  Когато заплатите са трошички хляб, когато се бъхтиш като луд и едвам спазваш 30 - дневния срок за произнасяне, а "отгоре",разбирай Софето, те дебнат с гилотина, когато съдът ти връща всичко, което си създал, а разследващите полицаи звънят по телефона и непрекъснато висят в кабинета ти,а за благодарност даже няма 13 заплата, искането и вземането на някаква сума не е престъпление, а героизъм! Трябва да има и други такива люде! И паметници да им направим, да им се кланяме и цветя да им носиме И песни за тях да пееме, снимките в пазвите си да криеме!

 6. 7
  spirit_of_the_law | нерегистриран
  4
  -2

  Решението на петчленния състав на ВАС било правилно.Според мен въобще не е правилно, защото съвсем спокойно административното производство по делото можеше да бъде спряно. Основанието за това е чл. 228, вр. с чл. 144 от АПК, вр. с чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК. След постановяване на това решение, с което е отменено уволнението на магистрата, на ВСС не му остава друга възможност освен да приеме, че прокурорът е временно отстранен от длъжност.От друга страна, след като САС е изменил присъдата на СГС по наказателното производство, се създава впечатление, че този прокурор не е сгрешил чак толкова много, въпреки че условното осъждане е вид осъждане и при него държавата се отказва само от правото си да изпълни наложеното наказание. А доколко съм запознат едно от изискванията за назначаване като прокурор е да не си осъждан за престъпление, независимо от реабилитацията. Да се надяваме, че ВКС няма да ни изненада с някакъв неочакван отговор по наказателното производство.

 7. 6
  съд няма, ДЪРЖАВА СЪЩО | нерегистриран
  6
  -2

  Клептомания и безнаказаност. В цялата държава няма тайни, но най-голямата е, че такава държава няма и аз съм живял там. Цирк.

 8. 5
  !!! | нерегистриран
  7
  -7

  Тоя смешник под №1 Марлоу е тъп като антична брадва.Значи трябва да чакаме години съдебни процеси за да преценим нещо което е очевидно.Въпроса за вината в едно наказателно производство няма нищо общо с уронването на престижа на съдебната власт.

 9. 4
  До последния | нерегистриран
  4
  -7

  Името ти е курва, ама голяма

 10. 3
  Името ни е ЛЕГИОН | нерегистриран
  5
  -8

  Магистрати магистрат око не вади! това е закон, по-силен от омертата на мафията! интересно око този и М. Тодорова бяха направили тези неща в САЩ, Англия, Франция, Германия, Холандия, Австрия и която и да е нормална държава, в която няма магистрати - мафиоти, магистрати - хотелиери, магистрати - доносници на ДС, магистрати - номенклатурни кадри на БКП и ДКМС, магистрати - съпрузи, , магистрати - роднини, шурабоджанаци и любовници, дали отдавна нямаше да са в затвора, а магистратската им дейност да бе официално обявена за позорно петно в правосъдието на тази страна?

 11. 2
  тази славовска | нерегистриран
  5
  -4

  беше в състава, който оневини доган за консултантските пари, въпреки че вестници писаха, че нейния мъж върти търговия с фирми от ДПС.А за този случай специално прокурорът предизвика невероятна суматоха в центъра на Шумен, като полицаи го гониха по главната улица, а той бягаше при опит да се измъкне с колата си.И това ако не е нарушение на престижа на съдебната власт здраве му кажи.Така че нарушение има, и то много драстично, но нито тези които са образували дисциплинарката, нито съдиите имат достатъчно въображение и свобода на мисленето, за да го видят.

 12. 1
  марлоу | нерегистриран
  15
  -5

  Решението на петчленката е правилно. Престъплението се доказва с влязла в сила осъдителна присъда, а не с постановление за образуване на наказателно производство.
  Иначе, наглостта на този прокурор е е безгранична.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.