Промениха НПК и ЗСВ заради делегираните прокурори в Европейската прокуратура

Промениха НПК и ЗСВ заради делегираните прокурори в Европейската прокуратура
снимка:БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени, свързани с делегираните прокурори, които ще бъдат част от Европейската прокуратура.

Според поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт е предвидено, че европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България.

Органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, е прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, която чрез министъра на правосъдието уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

По време на дебатите от БСП остро възразиха срещу предлаганите поправки. Те попитаха кой и как ще излъчва кандидатите и настояха това да се решава от пленума на Висшия съдебен съвет.

„Въпросът е кой ще изберем и как ще го изберем. Пише, че прокурорската колегия ще направи подбор“, заключи Нинова, цитирана от dariknews.bg, и заяви, че най-големият проблем на управлението на ГЕРБ е корупцията.

„Трябва да отчетете кога европейските ни партньори имат доверие в България – когато управлява ГЕРБ и Борисов“, контрира Десислава Атанасова от управляващата партия.

„Когато става дума за корупция, не давайте дума на депутати от партията, която е най-свързвана с ограбването на народа и фалиращите банки“, включи се в дебата и Веселин Марешки.

„Законопроектът дава достатъчно ясни рамки, защото голяма част от нещата са записани в самия регламент“, посочи и Красимир Ципов от ГЕРБ.

Съдът на ЕС комбинира религия и право

Предишна новина

Трима убити при атака с нож в Ница

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Бивши милиционери и следователи вече събират документи и пишат заявления.

 2. 1
  Калин Тодоров | нерегистриран
  0
  0

  КАК МОЖАХМЕ? Станах с намерението да коментирам заседанието на правителството онлайн и импровизираната реч на премиера. И разбрах, че не мога. Изпитвам вече непреодолимо отвращение към този криминален тип. Изобщо не мога да понасям просташката му самоувереност, злобната му отмъстителност, каруцарския му речник, обидната му некомпетентност, патологичния му нарцисизъм, интригантската му природа, лъжливата му същност. Как можахме да си оставим държавата в потните лапи на подобен примат?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.