Протести в Брюксел и Мадрид заради мерките срещу коронавируса


В Брюксел граждани протестираха срещу мерките за борба с коронавируса, които според тях се отразяват негативно върху свободите им. Носенето на предпазни маски стана задължително на 12 август за целия район на Брюксел заради увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Белгия.

Най-малко 2500 души демонстрираха в испанската столица в неделя срещу задължителната употреба на маски и други ограничения, въведени от правителството за справяне с коронавируса, съобщава "Дойче Веле".

Демонстрацията започна под огромния испански флаг на пл. Колумб, в центъра на Мадрид, където присъстващите размахваха банери с фрази като „Вирусът не съществува“, „Маските убиват“ или „Ние не се страхуваме“. 

Организиран чрез социалните мрежи, митингът събра "между 2 5000 и 3000" участници според броя, извършен от полицията и уведомен на правителствената делегация и беше възможно да се видят хора без маски.

Жителите на столицата протестираха и срещу политиката на правителството, която обвиняват в нарушаване на човешките права, тъй като според участниците здравите хора не трябва да носят маски, които смятат за "автентични мъчения".

Много други носеха транспаранти с лозунги като „Системата контролира чрез страх и пресата манипулира“; „COVID има лекарство, но е забранено, те не искат да ви защитят“ или друг на английски, който казва „Роден да бъде свободен“. 

Критиките не спират дотук, също обвиниха властите, че са създали фалшива пандемия и смятат, че в края на лятото ще умират около 300 000 на ден, но от глад.

Това каза екологичният писател и политик Естебан Кабал, който, проявен на ръка, аргументира: "Вирусът COVID-19 все още не е изолиран и изследван. Няма научни доказателства, които да обосноват обявяването на пандемия и да потвърдят, че този вирус е патогенен. Диагностицирани са хората, които не са болни “, каза Кабал.

Тази демонстрация се провежда два дни, след като правителството обяви нови ограничения като затваряне на нощни клубове или забрана за пушене на открито, ако двуметровото разстояние за безопасност не може да се спазва.

Маските станаха задължителни в обществения транспорт през май и след това се разпространи във всички обществени места в Испания, където коронавирусът отне 29 000 живота.

Същевременно Бразилия регистрира над 23 хиляди нови случаи на заразяване с Ковид 19 и така в момента е на второ място в света по брой на заразявания и смъртни случаи от коронавирус. 

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор пък обяви, че очаква да може да въведе в употреба в страната ваксина срещу коронавирус през първото тримесечие на 2021 година. 

Правителството е договорило партньорство с Аржентина и голяма фармацевтична компания за производството на ваксина, която да бъде разпределена в Латинска Америка.

Отпадат PCR тестовете за влизане в Гърция през „Кулата” за шофьорите на тирове

Предишна новина

Чужденец е бил убит в столичния квартал "Драгалевци"

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  0
  0

  В сряда лидерите на Европейската Комисия спешно се събират да обсъдят ситуацията в Беларус. Там, както знаем, се проведоха редовни избори, резултатът от които обаче не изкефи еврогейските ни партньори. Видиш ли, в Беларус имало протести /от три дена, броено от днес назад/. И това явно притеснява ЕК.
  Как пък се не притеснихте от продължилите ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ протести срещу корумпетата, които подкрепяте в България? Как не се притеснихте, че България е най-бедната и корумпирана страна-членка на ЕС и българите повече не искат да търпят това? Как не се притеснихте, че в европейска страна на съюза има протести срещу безобразната корупция и липса на върховенство на закона, а вие освен една декларация дори не обсъдихте въпроса?!?
  Ето това са ни еврогейските съюзници. На които им харесва България да е колония, управлявана от корумпета, с които прекрасно могат да се разберат срещу размяната на някои блага. Те не искат втори Виктор Орбан. Нито някой, който ще отстоява националните ни интереси. Те си искат колония.
  И цялото им лицемерие на ценностна система и демокрация се пропука и падна при събитията в България и Беларус. Защото явно едните протести са по-важни от другите и едната корупция не ни засяга, защото е наша корупция!
  Брюксел, с много сгрешихте. Защото дори българите с европейска нагласа започнаха да се питат защо така оглушително мълчите за България и корумпето Борисов, което си го прегръщате по срещи на върха! И веднага реагирате за Беларус на тридневни протести. Нещо не е наред при вас….

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.