Протестите на надзирателите стигнаха до пленарната зала на парламента

Протестите на надзирателите стигнаха до пленарната зала на парламента

Проблемът с протестите на служителите в затворите, които продължават  повече от месец, скоро ще стигне и до пленарната зала на Народното събрание. Депутатът от БСП Тодор Байчев е отправил до министъра на правосъдието Цецка Цачева въпрос относно реформата в системата на местата за лишаване от свобода. Предвидено е министър Цачева да отговори на питането в петък, 1 декември.

Опозиционният депутат очаква отговор на въпроса: "Каква е готовността на Министерството на правосъдието за провеждане на нужните реформи в системата на местата за лишаване от свобода (затворите), за създаване на ред, нормални условия на труд на служителите и превъзпитание на осъдените?"

В питането си Байчев напомня, че до министъра и до вече бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев, е било изпратено писмо от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), с което управляващите са уведомени за исканията на служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН). Депутатът от БСП пита още правосъдния министър - дали има план за "административни, организационни и финансови мерки, които ще доведат до спад в създаденото напрежение". 

През октомври месец в Министерство на правосъдието се проведоха две последователни срещи на Цецка Цачева с ръководството на Синдиката на надзирателите. На тях служителите от местата за лишаване от свобода настояха за увеличение с 20% на заплатите в ГДИН, както и на колегите им от Главна дирекция "Охрана" (ГДО), и за уеднаквяване на възнагражденията им с тези на служителите на МВР. От ССЗБ се обявиха и за увеличаване на броя на надзирателите в затворите. В крайна сметка от МП признаха, че не са в състояние да удовлетворят исканията на съдебната охрана и надзирателите.

В бюджет 2018 г. са предвидени едва 6 млн. лв. повече, отколкото за 2017 г., което позволява увеличение на месечното възнаграждение на служителите на ГДИН и ГДО с едва 5 % срещу поисканите 20 на сто.

Липсата на решение доведе до серия от протести на служители в двете дирекции към Министерство на правосъдието в цялата страна.

Междувременно на днешното правителствено заседание бе прието решение, с което поради отпаднала нужда, от Министерство на земеделието, храните и горите бе отнето управлението върху четири терена с обща с площ от 276 дка, находящи се в квартал "Сеславци" на София. "Имотите се предоставят на ГД "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието за изграждане на затворническо общежитие, отговарящо на съвременните норми и стандарти", информират от правителствената информационна служба.  

Решението на правителството отваря възможността за придвижване на процедурата по изграждането на нов затвор, в който да бъдат преместени лишените от свобода, които в момента се намират в Централния софийски затвор в квартал "Банишора". Различни изчисления през годините са показали, че за изграждането на затвор, който да отговаря на най-високите международни стандарти, ще са нужни поне 100 млн. лв.

Финландски експерт: Магистратите трябва да познават толкова добре европейското право, колкото националното

Предишна новина

И Висшият адвокатски съвет атакува пред Конституционния съд промените в НПК

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  Изграждането на нов затвор на | нерегистриран
  4
  -2

  гола поляна е за по-добро усвояване в личен интерес на едни стотина милиона лева. От това финасовото и битово положение на надзирателите няма да се промени с нищо.Явно идва време да престанем да се гордеем, че след девети септември 1944 год. у нас не е изграден нито един нов пандиз.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.