Протестите в Букурещ - добре подготвен майдан

Протестите в Букурещ - добре подготвен майдан
Международният анализатор Боян Чуков е бил съветник по външна политика в кабинета на Пламен Орешарски, както и външнополитически съветник и секретар по сигурността в кабинета на Сергей Станишев. Дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години.

Събитията в Румъния все повече започват да приличат на добре подготвен майдан. Митингите се поддържат методично и няма как да са неорганизирани и спонтанни. Ползват се социотехнически технологии, добре познати от "цветните революции". Пуснати са в оборот музикални клипове, изработени професионално и очевидно предварително. Разпространяват се кадри с девойка на инвалидна количка, която се "бори" с полицията и други подобни сцени, нагнетяващи емоционалната съставна на протеста. Митингуващите постоянно променят своите искания. Тези искания градират и стават все повече, което подсказва за управляемост.

Подобен процес се наблюдаваше до неотдавна в Армения. Естествено, румънският майдан има и своята геополитическа проекция. Управляващите социалдемократи в Букурещ започнаха срамежливо да проявяват многовекторност в своята външна политика. Не са яростни защитници на геополитическия евроатлантически вектор. Започнаха да се оглеждат все по-ясно в посока Китай, Русия, Турция, Индия и др. Румънските социалдемократи като управляващи винаги са проявявали стремеж да имат отлични отношения с Поднебесната.

В последно време се забелязват проблеми в изграждането на балтийско-черноморската дъга на базата на идеята наречена "Тримариум" (стара фикс идея за Източна Европа под полско попечителство). Нейната цел е изолиране на Русия от Европа и настройване на източноевропейците срещу Москва. Към този момент единствено Полша, Литва, Латвия и Естония са 100% яростни русофоби и правоверни евроатлантици. Турция очевидно се отдалечава от НАТО и се превръща в "болния човек на евроатлантизма". В Молдова управляващите русофоби имат проблеми с президента Игор Додон. Той е обявен за проруски настроен и постоянно се правят опити да бъде свален от поста.

Реално в балтийско-черноморската дъга има три страни, които са със значителен демографски потенциал – Турция, Полша и Румъния. Това е причината в Румъния да се провежда евроатлантическа "профилактика" чрез настоящия майдан с лозунги, които са в сила във всички държави без изключение. Даже и в САЩ. Затова Брюксел и Вашингтон подкрепят днешните митинги в Румъния. В редица сайтове излезе информация, че между демонстрантите е забелязан и посланикът на САЩ в Букурещ. Търси се радикално хомогенизиране на "Тримариум" на антируска основа. По-паметливите и по-наблюдателните ще си спомнят, че със същата "опера" бе свалено и правителството на Орешарски през 2014 г.

*Коментарът е поместен във фейсбука на автора, заглавията са на "Правен свят".

Още по темата

Забраняват на МВР да иска ЕГН и имена на роднини

Предишна новина

Лични карти и паспорти с чип - най­-късно до края на 2019­ година*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ЧУКовизми | нерегистриран
  3
  0

  Същият "ганий" като онзи от Карпатите. Само че ... от Филибето ... майна. И по същия /познат/ начин ще свърши оперетата. Като Ники ... карпатския мечок. Понеже руския не го призна.  Ало! И вие от сарайско-библиотекарската групировка се борите за място под слънцето, нали? Само че ... евроатлантическото, понеже само от това слънце капе медец, под формата на библейски сребърници. Обаче, ако се сещате ... слънчето винаги изгрява от ... вярната посока. Да. А там има ... списък на Шиндлер. Ех, ех ... Америка за Пеевски и за ... Чуковски. Дано, ама надали.  Иначе, краят ви и същият като на Орешарски. И вероятно като на Чаушеску. И се види. Ще дойдете и ще изгреете ... по ИК. Мръсни долни червени и леви пед.ли.  Москва не вярва на евтини статии с антиатлантическа насоченост. От доказани предатели.[[_73467_]]

 2. 3
  Синя кръв от Пълдин ! | нерегистриран
  4
  -1

  Отвсякъде лъха на старите съветски инструкции, които и в момента действат, с малки козметични промени... Другарю Чуков, явно дето е текло пак ще тече, ама язък за ония 5 % български граждани, от категорията качествен материал.

 3. 2
  Това казва всичко | нерегистриран
  6
  -7

  товариш Боян Чуков - офицер (о.р. майор) от външно разузнаване - Първо главно управление на Държавна сигурност (ПГУ-ДС) и Националната разузнавателна служба (НРС) към Президента на България.

 4. 1
  | нерегистриран
  7
  -7

  Протестите в Букурещ - добре подготвен соросутски майдан

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.