"Протестна мрежа" внесе сигнал срещу Иван Искров


Активисти на "Протестна мрежа" внесоха във вторник сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за управителя на БНБ Иван Искров, който не е изпълнил задълженията си по отношение на КТБ.

Поставени са 7 въпроса, по които прокуратурата би следвало да извърши проверка.

Според вносителите на сигнала има редица законови положения, които обосновават позицията, че за краха на една банка отговорност носят както подуправителят и шеф на банковия надзор Цветан Гунев, който е разследван, така и висшите управителни органи на БНБ – управител и Управителен съвет.

Както е известно, по-голямата част от партиите в парламента са на мнение, че шефът на БНБ Иван Искров трябва да бъде сменен заради допуснатите драстични нарушения в Корпоративна търговска банка, довели до нейния срив, който ще струва милиарди на държавата. Проблемът обаче е, че Искров отказва да си подаде доброволно оставката, въпреки неколкократните анонси и уговорки, че ще направи това, а няма формално законово основание, въз основа на което мандатът му да бъде предсрочно прекратен.

Оставка не желае да подаде и подуправителят Цветан Гунев, който е в отпуск заради започналото разследване.

"Както знаем, срещу подуправителя Цветан Гунев вече се води разследване и има повдигнато обвинение за престъпление по служба и отговорните институции се опитват да ни убедят, че цялата отговорност се носи от него, защото управление "Банков надзор" било поверено на него", казват от Протестна мрежа.

Според активистите схващането, че управителят на БНБ и управителният й съвет нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ, е правен, институционален и концептуален абсурд, който обслужва невярната теза, че управителят на БНБ не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система.

От "Протестна мрежа" припомнят, че именно българската прокуратура е органът на съдебната власт, който осъществява надзора върху законността в страната и при наличие на данни за закононарушения и злоупотреби тя е длъжна да ги разследва и да привлече всички виновни лица към наказателна отговорност.

"Призоваваме Ви да извършите това, което се следва по закон, както и да отговорите на очакванията на българските граждани всички виновници за разразилия се банков скандал с огромни мащаби да бъдат разкрити и наказателно преследвани с цялата строгост на закона", обръщат се активистите към Сотир Цацаров.

Копия от документа бяха изпратени и до министър-председателя Бойко Борисов и парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Само полицаи с бели фуражки ни глобяват на пътя

Предишна новина

Полицай невинен за убийството на чернокож

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.