Протестът: ...And justice for all*


Истински сблъсъци между полиция и протестиращи граждани белязаха поредната вечер на протести за радикална съдебна реформа в столицата.

Агресията на служителите на реда, провокирана вероятно от факта, че гражданите бяха близо до резиденцията на турския посланик, а тази вечер в София е турският премер Ахмет Давутоглу, се прояви на метри от парламента. Полицаите безредно блъскаха хората, опитвайки се да ги спрат, като в суматохата свалиха на земята включително фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев, който също като тях беше на работа, отразявайки протеста.

Служителите на реда се постараха всячески, включително с груба физическа сила, да не позволят на гражданите да блокират "Орлов мост". Но те все пак постигнаха целта си и спряха движението на кръстовището.

Тази вечер шествието имаше два лъча - като към вече трационно протестиращите, се присъединиха и природозащитници.

Ето как се случиха събитията по часове:

Малко след 18,00 ч около 200 човека се събраха пред Съдебната палата на поредния протест с искане за значима съдебна реформа. Те бяха призовани от националната инициатива "Правосъдие за всеки". Мотото на протеста бе "Съдебна реоформа сега! Маршът на свободните!"

Издигнати бяха плакати: "Съдебна реформа сега" и "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация". За разлика от предишни протестни вечери, този път гражданите не мълчаха. Събитието започна с музика от Бах и продължи с изказвания на представители на инциативата.

От "Правосъдие за всеки" внесоха 7 идеи за радикална съдебна реформа, които обаче не бяха приети от парламента.

По същото време, около 18,00 ч, пред паметника на "Патриарх Евтимий" започнаха да се събират природозащитници. Тяхното мото бе: "Горска и съдебна реформа сега". Идеята бе - протестиращите от двата лъча да се слеят в общо шествие пред парламента.

Малко след 18,30 ч представители на "Правосъдие за всеки" изчетоха пред гражданите своите 7 предложения, които бяха внесени преди второто четене на промените в Конституцията.

"Досега сме имали 4-ма главни рокурори и всеки един сме го чакали с нетърпение да му свърши мандатът. Но 7 години е твърде дълго да чакаме", каза Петромир Кънчев.

Сред предложенията на инициативата са: намаляване на мандата на главния прокурор, отнемане на методическото му ръководство над останалите обвинители, съкращаване на мандата на членовете на ВСС, ограничаване на парламентарната квота, както и създаване на нова фигура - зам. главен прокурор, който да разследва корупцията независимо от обвинител №1.

"А сега го чакаме той сам себе си да разследва", каза Кънчев.

И репликата му предизвика бурни аплодисменти.

В 18,50 ч протестът пред Съдебната палата все още продължаваше с изявления от стълбите на институцията.

"В едно интервю в неделя главният прокурор каза, че 7-те предложения на "Правосъдие за всеки" са взривили историческия компрмис. Искам много да му благодаря, че в неговите очи сме толкова значими, че можем да взривяваме политически сделки и исторически компромиси. Ние даже се гордеем, ако имаме и най-мъничък принос във взривяването на историческия компромис", каза председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Малко по-късно протестът бе озвучен от емблематичното парче на "Металика" от 1998 г. ...And justice for all* и фразата се превърна в своеобразно мото на вечерта.

Към 19,05 ч гражданите, събрали се пред Съдебната палата, поеха към Народното събрание. За разлика от предишни вечери този път, преминавайки покрай Министерството на здравеопазването, не се чуха скандирания "Предател" или "Оставка" по адрес на министър Петър Москов. Пред сградата на правителството протестиращите отанаха по-малко от минута, за да скандират: "Ти си го избра", "Долу Цацаров", "Мафия" и "Ще ви изметем".

В 19,15 ч към шествието се присъединиха още хора и над 300 души потеглиха към Народното събрание.

Към 19,35 ч двата лъча на протестите, вече слети, наближаваха към парламента. Лозунгите се смениха: "Всички заедно", "Искаме реформа", "Долу Цацаров". В протеста се включиха депутатите Радан Кънев, Атанас Атанасов, Вили Лилков, Иван Иванов, Мартин Димитров и Петър Славов.

В 19,40 ч - шествието вече бе пред парламента. Десет минути по-късно то се отправи към кръстовището пред Софийския университет "Св. Климент Охридски", където обаче бе спряно от полицията. Служителите на реда не позволиха блокада на улиците. И се стигна до сблъсъци.

"Пуснете ни напред", "Плащаме ви заплатите", "Тук не е Москва, "20 залати" - с такива призиви протестиращите се обърнаха към униформените.

Към 19,58 ч полицаите вече станаха видимо по-агресивни. Те блъскаха наред, хора падаха на земята. Останалите скандираха: "Червени боклуци". Намесата на униформените принуди част протестиращите да заобиколят по улица "Шишман". Другите останаха пред парламента.

Вероятната причина за неотстъпчивостта на полицаите стана фактът,че в района се намира резиденцията на турския посланик, а днес на посещение у нас е турският премиер Ахмет Давутоглу.

В 20,24 ч въпреки полицейската блокада част от протестиращите успяха да се съберат около паметника "Левски" и оттам тръгнаха към "Орлов мост", заобикаляйки по малите улички на малки групи.

Към 20,40 ч гражданите все още не можеха да стигнат до кръстовището, тъй като околните на "Орлов мост" улици също бяха завардени от силите на реда.

В 20,50 ч обаче протестиращите все пак стигнаха до крайната си цел и блокираха "Орлов мост". Затварянето на движението доведе до епизодични спречкавания с недоволни шофьори.

В 21,00 ч блокадата на "Орлов мост" бе свалена, а протестиращите мирно и тихо започнаха да се разотиват.

-----

* И справедливост за всички - от англ. ез.

Друга България е все пак възможна

Предишна новина

Условна присъда за частен съдебен изпълнител, превишил правата си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.